11 x to do’s voor je visumaanvraag Brazilië

Wereldkaart met reisitems en wijzende hand

Als je langer dan 90 dagen wilt verblijven in Brazilië moet je een visum aanvragen. Een visumaanvraag voor een langer verblijf in Brazilië is best veel werk. Je kunt ervoor kiezen dit uit te besteden aan emigratie bureaus, maar hier zijn veel kosten aan verbonden. Als je die centjes liever in je zak steekt om mee te nemen naar Brazilië, dan raad ik aan je visumaanvraag Brazilië lekker zelf te doen!

Let op: het kan tot 3 maanden duren voordat je visum voor Brazilië is aangevraagd.

Visumaanvraag Brazilië: soorten visums

Er zijn verschillende soorten visums, afhankelijk van jouw reisdoel. Het Braziliaanse Consulaat heeft ze hier allemaal op een rijtje staan. Ik heb zelf een visum aangevraagd voor een stage. Daarom zijn to do 5, 6 en 7 zijn enkel van toepassing voor de aanvraag van een stagevisum. Als jij voor een andere reden naar Brazilië vertrekt mag je deze stappen overslaan.

Het is belangrijk om te weten dat de documenten bijna allemaal gelegaliseerd moeten zijn voordat je ze kunt presenteren aan het Consulaat voor je visumaanvraag Brazilië. Dit kan vaak met een apostille stempel die je kunt halen bij de rechtbank. Bij veel rechtbanken hoef je hiervoor geen afspraak te maken.

Check hieronder hoe je in 11 stappen je visumaanvraag Brazilië doet!

1. PASPOORT

Als je naar Brazilië gaat heb je natuurlijk een paspoort nodig. Voor een visumaanvraag voor Brazilië zijn daar wat extra eisen aan verbonden. Ten eerste is het belangrijk dat je twee pagina’s vrij hebt voor je visum. Ook moet het paspoort zes maanden geldig zijn na je geplande terugkomst. Het is aangeraden een redelijk recente foto in je paspoort te hebben, maar dit is geen vereiste. 

2. PASFOTO

Laat een pasfoto maken die voldoet aan de pasfoto eisen voor een visum. Een pasfoto voor een visum moet tegenwoordig aan veel eisen voldoen, lees hier wat deze eisen zijn. Je hoeft niet meer langs de fotograaf om een pasfoto te laten maken. Via services als bijvoorbeeld Online Pasfoto Service kan je thuis een foto maken. Zij bewerken de foto voor je en sturen de geprinte foto thuis. Je kan ook alvast vragen of ze de bewerkte foto digitaal willen toesturen, deze heb je later namelijk nodig. 

3. GEBOORTEAKTE

Vraag je geboorteakte aan bij de gemeente waar je bent geboren. Geef wel aan dat je de geboorteakte nodig hebt voor een visumaanvraag voor Brazilië, dan krijg je de internationale versie die je kunt presenteren bij het Consulaat van Brazilië. Let op: de geboorteakte moet gelegaliseerd worden met een apostille stempel.

3. Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Om je VOG aanvraag in te dienen moet je langs de gemeente waar je ingeschreven staat met de ‘letter of support’ die je hebt gekregen van het Consulaat. De gemeente vraagt vervolgens je VOG aan bij Justis en dit document ontvang je binnen een of twee weken thuis. Dit is een uitzonderlijke procedure en ik heb zelf ervaren dat mijn gemeente niet wist hoe ze mijn VOG moesten aanvragen. Vervolgens ben ik van het kastje naar de muur gestuurd en heeft mijn VOG aanvraag erg lang geduurd.

Dien een verzoek in voor een Verklaring Omtrent Gedrag, afgekort VOG. Een VOG kan je niet zelf aanvragen, dat moet het Braziliaanse Consulaat voor je doen. Je hebt hiervoor twee opties. Je kunt ervoor kiezen een afspraak te maken en bij ze langsgaan om je paspoort te presenteren waarna zij een VOG voor je aanvragen. Het consulaat zit gevestigd in het World Trade Centre in Amsterdam-Zuid. Mocht dat een lange reis voor je zijn kan je ervoor kiezen een kleurenkopie van je paspoort naar ze op te sturen in een bezegelde envelop met je adres erop. Neem wel voordat je je kopie van je paspoort opstuurt contact met ze op om dit met ze af te stemmen. Voor je VOG aanvraag ontvang je een ‘letter of support’ van het Consulaat.  

Mocht jouw gemeente niet op de hoogte zijn van deze procedure, bel dan gerust met een een grote gemeente zoals bijvoorbeeld gemeente Utrecht of Amsterdam die waarschijnlijk wel bekend is met VOG aanvragen voor visums. Ik heb ervaren dat zij bereid zijn om te helpen. Zij kunnen een kleinere gemeente uitleggen wat zij moeten doen om het VOG aan te vragen. Het wordt aangeraden je VOG te legaliseren met een apostille stempel, maar het is niet verplicht.  

5. FINANCIERING (STAGE VISUM)

Zorg dat je genoeg geld op je rekening hebt staan. Voor je visumaanvraag voor Brazilië eisen ze dat je minimaal 700,- per maand dat je in Brazilië gaat verblijven op je rekening hebt staan. Bijvoorbeeld, ik ga voor zes maanden naar Brazilië dus ik heb aangetoond dat ik 4200,- op mijn rekening had staan. Een printscreen van je bankrekening en/of spaarrekening is voldoende.

Heb je dit niet op je rekening staan? Dan kan je eventueel als student je lening overeenkomst bij Duo laten zien of met je ouders een contract opstellen over je financiering wanneer je in het buitenland zit. Het nadeel van een contract opstellen met je ouders is dat je dit document moet laten legaliseren bij een notaris en daar zitten kosten aan verbonden.

6. BEWIJS VAN INSCHRIJVING (STAGE VISUM)

Regel een bewijs van inschrijving bij je universiteit, hogeschool of ander onderwijsinstituut in Nederland. Dit kan je bij het administratiekantoor aanvragen van je onderwijsinstituut. Geef wel aan dit je dit Engelstalig wilt ontvangen. Je bewijs van inschrijving dient door Duo geverifieerd te worden. Dit kan je doen door langs te gaan bij het kantoor van Duo in Groningen of je kan het document verzenden per aangetekende post.

Let op: het bewijs van inschrijving moet na de verificatie van Duo gelegaliseerd worden met een apostille stempel.

7. STAGECONTRACT (STAGE VISUM)

Als je naar Brazilië verhuisd voor een stage dien je het Consulaat te presenteren met een stage contract. Dit is het contract dat wordt opgesteld door jouw onderwijsinstituut in Nederland. Dit contract moet ondertekend worden door jou, het onderwijsinstituut in Nederland en een contactpersoon van je stagebedrijf in Brazilië. Het contract moet vervolgens gelegaliseerd worden in Brazilië door een ‘cartório’, dat is een soort van Braziliaanse notaris. Vraag aan je werkgever in Brazilië of zij je willen helpen, want dit is erg lastig te regelen vanuit Nederland. 

8. ONLINE VISUMAANVRAAG

Wanneer je al deze documenten bij elkaar hebt verzameld kan je beginnen aan je online visumaanvraag. De online visumaanvraag begin je hier. In de online visumaanvraag voor Brazilië vragen ze naar algemene informatie over jou, het doel van je verblijf en je reiservaring in Brazilië. Ook vragen zij naar wie je contactpersonen zijn in Nederland, dus bespreek dit met je familie of vrienden voordat je het formulier invult.

Aan het begin van de aanvraag vragen ze jou je pasfoto te uploaden. Aan het einde van de aanvraag is er een verzoek om de bovengenoemde documenten ingescand en gelegaliseerd te uploaden. Lukt het je niet alles in een keer in te vullen, of mis je toch nog een document? Geen zorgen, de online aanvraag wordt drie maanden bewaard en alleen jij hebt toegang met een unieke code. Als je het formulier hebt ingevuld kun je deze uitprinten om mee te nemen naar het Consulaat.    

9. BEZOEK AAN HET CONSULAAT

Heb jij de eerste 8 to do’s afgevinkt? Dan is het tijd voor een bezoek aan het Consulaat in het World Trade Centre in Amsterdam om je visumaanvraag voor Brazilië af te ronden. Een afspraak kan je hier maken via de digitale kalender op de website van het Consulaat.

Mijn ervaring met deze kalender is dat deze de ene dag twee maanden vol kan staan en de volgende dag staan er veel datums en tijden plotseling weer open. Het is om die reden altijd handig zo snel mogelijk een afspraak te maken op een datum en tijd die jou past zodra deze vrijkomt. Je kunt je afspraak 24 uur van te voren nog annuleren als het toch niet uit komt of de voorgaande stappen nog niet voltooid hebt.

Op de dag van de visumaanvraag is het belangrijk dat je al je documenten op orde hebt en meeneemt. Ook verwachten ze dat je een kwartier voor je afspraak aanwezig bent. Het is nog best wel zoeken naar het Consulaat in het World Trade Centre, dus zorg dat je op tijd van huis vertrekt. Als alle documenten op orde zijn krijg je je visum dezelfde dag mee. Een visum kost ongeveer 100,-. Je kunt pinnen bij het Consulaat.

Alle nog documenten nog even op een rijtje:

Let op: alle documenten moet je uitprinten en meenemen naar het consulaat. De schuin gedrukte documenten zijn enkel van toepassing op een stagevisum.

10. REGISTREER JEZELF BIJ AANKOMST

Met je visum op zak kom je ongetwijfeld zonder problemen Brazilië in. Maar helaas is er nog een bureaucratisch obstakel voordat je écht helemaal klaar bent met je visumaanvraag. Je moet jezelf namelijk ook nog registreren als buitenlander bij de federale politie binnen 90 dagen na de datum van aankomst in Brazilië. Deze registratie staat los van de stempel die je van de federale politie krijgt wanneer je de grens oversteekt. 

Voor deze registratie dien je weer allerlei digitale formulieren in te vullen met je persoonlijke informatie en de informatie van je ouders. Ook wilt de federale politie weten waar je verblijft en verwachten zij dat je een Braziliaans nummer hebt. Daarnaast word er 200 Reais gerekend als een soort van ‘buitenlander belasting’ (ongeveer 50,-).

Het is het beste om bij aankomst in Brazilië langs de federale politie te gaan om een formulier met instructies op te halen. Vraag daarna aan een contactpersoon in Brazilië of zij je kunnen helpen met de registratie en de betaling. Als je alle documenten op orde hebt kan je zonder afspraak langs bij de federale politie op het vliegveld om je te registreren.   

Tip: Als je zelf geen Portugees spreekt, neem dan iemand mee als je naar de federale politie gaat die je kan helpen als tolk. Over het algemeen wordt er geen Engels geproken bij de federale politie.

11. WEES PROACTIEF

Het is heel belangrijk dat je tijdens je visumaanvraag voor Brazilië proactief te werk gaat. Je krijgt te maken met veel overheidsinstanties. Om alles goed te laten verlopen zal je zelf proactief moeten optreden om alles voor elkaar te krijgen.

Als je vragen hebt of twijfelt of dat iets wel goed is verlopen, is het erg belangrijk dat je er gelijk achteraan belt en niet wacht op een reactie op een e-mail. Je geduld wordt getest en ik heb het zelf als een ontzettend frustrerend proces ervaren. Houd je vooral vast aan de gedachte dat je voor een langere periode naar Brazilië gaat en houd je hoofd koel, want uiteindelijk gaat het allemaal lukken.

Dit artikel delen:

Leave a Reply