Vegetarisch eten in Zuid-Amerika: tips + lokale specialiteiten

Mannen koken vegatrische maaltijd op bergtop

Reisbestemming Zuid-Amerika staat bekend om het wilde Andes gebergte, culturele steden, avontuurlijke watersporten, ongerepte jungle en vlees. Echt heel erg veel vlees. Ieder land in Zuid-Amerika is uniek, maar wat de carnivoren cultuur betreft zitten alle nationaliteiten in Latijns Amerika op een lijn. Het vegetarisme is in opkomst, maar het is toch best een uitdaging je aan je vegetarisch dieet te houden in Zuid-Amerika. Maar zeker niet onmogelijk!

Ben jij bang dat je dat je je buikje niet rond kunt eten in Zuid-Amerika als vegetariër? Dat is helemaal niet nodig. Het is begrijpelijk dat je de behoefte hebt een koffer met vega-voer mee te slepen. Maar wees gerust, want van je vliegreis tot je tocht door de Amazone, met een beetje voorbereiding en doorzettingsvermogen ben je je gehele reis voorzien van vegetarische maaltijden. Lees hier alles wat je wilt weten over vegetarisch eten in Zuid-Amerika. 

Vegetarisch eten in Zuid-Amerika: Maaltijden in het vliegtuig

De kans is groot dat de eerste maaltijd van je reis in het vliegtuig is. Tegenwoordig heb je bij bijna elke grote luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid om een voorkeur voor een vegetarische of vegan maaltijd aan te geven. Soms heb je zelfs nog de keuze tussen verschillende vegetarische of vegan gerechten. Zo weet je precies wat voor maaltje je kunt verwachten. Vlieg jij met een maatschappij die deze service niet aanbiedt? Prepareer dan je eigen vluchtmaal en neem extra snacks mee.

Vegetarisch eten in Zuid-Amerika: Restaurants

In toeristische gebieden met een breed aanbod aan Westerse tentjes is het vrij gemakkelijk om vegetarisch of zelfs vegan eten te scoren. In afgelegen gebieden is dit weer iets lastiger. Om je zoektocht wat makkelijker te maken kan je een kijkje nemen op HappyCow, deze applicatie biedt een overzicht van vega(n) restaurants over de hele wereld.

In heel Zuid-Amerika en vooral in Argentinië en Brazilië zijn er veel ‘por kilo’ / ‘por quilo’ [per kilo] restaurants. In een typisch per kilo restaurant pak je bij binnenkomst een groot bord en schep je op tot er een berg voedsel op je bord ligt. Bij de kassa wordt je eten afgewogen en bepaalt het gewicht de prijs van je maaltijd. Vaak heb je keuze uit vele soorten rijst, bonen en groenten met een lekker sausje. Er zijn ook salades, maar als je een gevoelige maag hebt kan je deze beter overslaan.

Houd je ogen open voor keukens waar vegetarische gerechten gebruikelijker zijn. Denk hierbij aan het Midden-Oosten of Italië. Ten slotte is de kans groot dat er bij ‘toeristische tentjes’ altijd wel een vega(n) gerecht op de kaart staat. Helaas ben je dan wel vaak duurder uit.

Vegetarisch eten in Zuid-Amerika: Zelf koken

Past het niet in jouw budget om elke dag in een prijzig toeristisch tentje een hapje te eten? Hier is een hele simpele oplossing voor: boek accommodaties met keuken faciliteiten. Hostels en backpacker vriendelijke hotels zijn meestal voorzien van een keuken. Check voor de boeking of een accommodatie keuken faciliteiten heeft.

In grote steden in Zuid-Amerika zijn er supermarkten met uitgebreide groente- en fruitafdelingen waar je voldoende ingrediënten voor een lekker maaltje gaat vinden. Op de lokale markt wordt ook veel groente verkocht tegen een leuke prijs. Vaak zijn producten op de markt biologisch. Sla wanneer je de kans krijgt basiskruiden en noten in zodat je in alle uithoeken van Zuid-Amerika een vegetarische maaltijd in elkaar kunt toveren en voldoende proteïne binnen krijgt.

Als je het merendeel van je reis liever niet doorbrengt op het toilet is het een idee na te denken over groente en fruit dat je ongekookt en met schil eet. Wees voorzichtig en was de rauwe groente en ongeschild fruit met zuiver water. Met een gevoelige maag is het verstandig het water waarmee je rauwe groente en ongeschild fruit wilt wassen eerst te koken. Eventueel kan je het water ook invriezen en ontdooien voor gebruik. Het gebruik van een waterfilter is ook een optie.

Vegetarisch eten in Zuid-Amerika: Leer een beetje Spaans en/of Portugees

Om er zeker van te zijn dat je lekker vegetarisch eet kan je natuurlijk elke avond zelf koken of in toeristische tentjes eten. Het jammere is wel dat je dan wel veel contact met locals en lokale vegetarische specialiteiten mist. Eigenlijk is het essentieel om een beetje te leren communiceren in het Spaans en Portugees over jouw diervriendelijke dieet. Zet op een rijtje wat jouw dieet behoeftes zijn, Google de vertaling, noteer de uitspraken en leer ze uit je hoofd.

Vlees is koning in Zuid-Amerika. Sta er niet van te kijken als je met open mond aangestaard wordt wanneer je uitlegt dat je ervoor kiest geen vlees te eten. Bovendien zijn er in Zuid-Amerika verschillende interpretaties van vegetarisme. Je komt dus niet weg met een simpele soy vegetariano/a.

Wat ook wel fijn is om te weten is dat carne rood vlees betekend in het Spaans en Portugees. Sin carne is dus ook geen behulpzame uitspraak, het kan dan zomaar zijn dat je een kippenvleugel voorgeschoteld krijgt. Als vegan is het zelfs een slimme oplossing te beweren dat je allergisch bent voor dierlijke producten, dit werkt vaak effectiever. Wees concreet, duidelijk en ook niet geheel onbelangrijk: vergeet geen alsjeblieft en dankjewel te zeggen.

VEGETARISCH ETEN in Zuid-Amerika: EXCURSIE BOEKEN ALS VEGETARIËR

In Zuid-Amerika zijn er meerdaagse excursies waar de maaltijden bij zijn inbegrepen. Denk aan bijvoorbeeld een bezoek aan de Amazone of een tocht naar Machu Picchu. Informeer voordat je een excursie boekt of er een optie is voor vegetarische maaltijden. Een excursie boeken is het moment om een balans te vinden tussen kwaliteit en prijs. Het is afgeraden zonder na te denken de goedkoopste tour te boeken.

Als je iets meer betaald bij een operator is de kans groot dat de organisatie vegetarische maaltijden verzorgt. Maar het is ook belangrijk te informeren naar de verdeling van inkomsten. Zo zorg je ervoor dat eventuele koks, gidsen en bagagedragers goed worden betaald. Wees ook bereid om deze mensen een fooi te geven aan het einde van de excursie.

LOKALE SPECIALITEITEN

Hoor je jouw maagje al knorren? Hieronder vind je specialiteiten voor vegetarisch eten in Zuid-Amerika!

VEGETARISCH ETEN IN ARGENTINIË – KIJK VERDER DAN DE ARGENTIJNSE KEUKEN

Hoewel Argentinië bekend staat als het land van de steaks die over het rand van je bord heen hangen, biedt het land ook vele gastronomische opties met Italiaanse invloeden. Speur ook de markten en bakkerijtjes af voor empanadas de humita, een hartige snack met mais en de zoetigheid alfajores de dulce de leche. Gerechten met calabaza, ofwel pompoen, zijn ook een echte een aanrader. 

VEGETARISCH ETEN IN BOLIVIA – LEG JE NEER BIJ DE BEPERKTE KEUZE

Bolivia is een van de meest uitdagende landen in Zuid-Amerika om te bereizen met een diervriendelijk dieet. Tijdens je reis in Bolivia zijn kaas, mais en aardappels jouw vrienden. Sopa de papa of quinoa [aardappel of quinoa soep] en chocolo con queso [mais met kaas] zijn populaire vegetarische gerechten die je overal kunt vinden.

VEGETARISCH ETEN IN BRAZILIË – COMMUNICEER DUIDELIJK OVER DE OPTIES

In Brazilie is het een echte speurtocht naar lokale vegetarische specialiteiten. In elk gerecht lijkt wel een dierlijk product verwerkt. Probeer daarom altijd duidelijk te informeren of een gerecht dierlijk product bevat en vraag naar opties. 

Houd je ogen open voor tapioca, een soort van melige pannenkoek met een kokos, kaas of groentevulling en feijão com arroz [zwarte bonen met rijst]. Voor een verfrissende specialiteit op warme dagen bezoek je een kiosk op het strand waar ze Açai verkopen. Açai is ijs gemaakt van bessen uit de amazone geserveerd met banaan en granola of paçoca (pinda met suiker en zout).

Açai met granola en banaan

VEGETARISCH ETEN IN COLOMBIA – DE OPTIES ZIJN ONGEKEND

Het eten in Colombia is heerlijk, ook voor vegetariërs, dus houd er wel rekening mee dat je een paar kilo gaat aankomen tijdens je reis. Een van de meest populaire vegetarische hapjes zijn arepas, een plat broodje gebakken van maïsmeel, water en zout. Je vult arepas net als taco’s en er is ook een zoete variant voor bij het ontbijt.

Colombiaanse arepas

Nog een populair vegetarisch culinair hoogstandje in Colombia is patacone. Dit zijn grote hartige bananen die wel tweemaal gefrituurd worden en platgeslagen worden geserveerd met rijst en bonen. Ook zijn ze in Colombia dol op queijo frito, ofwel bolletjes gefrituurde kaas.

Hopelijk heb je hier genoeg informatie kunnen vinden over vegetarisch eten in Zuid-Amerika en boek je geen koffer meer bij voor je vegetarische voorraad. Waar een wil is, is een weg zeg ik maar altijd. Heb jij vragen of toevoegingen voor deze vegetarische reisgids? Laat het mij hieronder weten!

Lees meer over reizen en vegetarisch eten:

Dit artikel delen:

Leave a Reply