Getest: Natuurlijke en Vegan zonnebrand

Wat een heerlijke tijd van het jaar! De zon komt eerder op, de bomen kleuren weer groen en de temperaturen stijgen. De tijd van het jaar waar we de koffiepauze buiten vieren en erop uit gaan voor een heerlijke strandwandeling is weer aangebroken. Geniet ervan zou ik zeggen. Maar eh, vergeet je je niet in te smeren met zonnebrand?

Hoe gek we ook zijn op de eerste zonnestralen, we moeten niet vergeten dat teveel zon slecht is voor de huid. Gelukkig hebben we daarom zonnebrand uitgevonden dat ons helpt om te genieten van te zon, maar er ook voor zorgt dat we niet verbranden. Dit is natuurlijk ontzettend fijn, maar wist je dat veel chemische zonnebrand met UV-filters meer schade aanrichten dan goed doen? En dat het eigenlijk veel beter is voor jou en het milieu om een natuurlijke zonnebrand te gebruiken?

Chemische zonnebrand

Wat is er zo schadelijk aan chemische zonnebrand? Chemische zonnebrand werkt als volgt: je brengt het middel aan op de huid, waarna het in de huid trekt. Dit veroorzaakt een reactie wat ervoort zorgt dat de zon als het ware in de huid wordt geabsorbeerd. Dit effect wordt veroorzaakt door een ‘UV-filter’.

De UV filter beschermt de huid tegen de zon, maar de werking is niet optimaal. Ten eerste heeft chemische zonnebrand enige tijd nodig na het aanbrengen tot het effect heeft. Ook is de kans groter op allergische reacties bij het gebruik van zonnebrand met UV-filter en kan het zelfs je hormonen verstoren. Ten slotte bevat de doorsnee chemische zonnebrand veel troep dat niet alleen schadelijk is voor je eigen gezondheid, maar ook voor de biodiversiteit van onze oceaan.

Natuurlijke en/of vegan zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand heeft een andere werking door de mineralen waarvan het is gemaakt. In plaats van de huid binnen te dringen blijft een natuurlijke zonnebrand op de huid liggen. Hierdoor wordt straling als het ware afgekaatst van de huid. Door deze werking is de kans op verbranding en allergische reacties kleiner.

Maar ook met natuurlijke zonnebrand moet je opletten. Om een witte waas op het gezicht te voorkomen bevat natuurlijke zonnebrand soms nanodeeltjes. Door deze nanodeeltjes smeert de zonnebrandcrème makkelijker uit. Maar ja, die belanden weer in de natuur of onze bloedbanen, en dat wil je natuurlijk ook niet. Check daarom altijd even de ingrediëntenlijst of mineralen als ‘zinkoxide’ en/of ‘titaniumdioxide’ in het product zijn verwerkt, meestal zit je met deze ingrediënten wel goed.

Ten slotte is er nog een verschil tussen natuurlijke en vegan zonnebrand. De kans is groot dat een natuurlijke zonnebrand veelal uit biologische en/of organische producten bestaat en niet op dieren is getest. Maar, een zonnebrand is pas vegan als deze ook geen dierlijke producten bevat. En hier verkijk je je snel op, want veel natuurlijke zonnebrand bevat stiekem toch ingrediënten als bijenwas.

Natuurlijke en/of vegan zonnebrand: er is voldoende keuze!

Er zijn heel veel innovatieve ondernemers die natuurlijke en vegan zonnebrand op de markt hebben gebracht. Als zonaanbidder en oceaanliefhebber gebruik ik 3 verschillende soorten zonnebrand voor volledige bescherming: een voor mijn lichaam, een voor mijn gezicht en een voor tijdens het (water)sporten. Al deze producten zijn natuurlijk en verpakt in een duurzame verpakking.

Green People Edelweiss sun lotion

Type: Zonnebrandcrème in tube SPF 15 (200ml)

Prijs: vanaf €35.00

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.com, Green People

Productinformatie: Green People ontwikkelt biologische en natuurlijke huidverzorgingsproducten. De Edewelweiss Sun Lotion van Green people is vegan en waterbestendig. Bovendien kan je er gerust de zee mee in, want het bevat geen ingrediënten die schadelijk zijn voor de biodiversiteit in de oceaan. En nog iets leuks: de verpakking is 100% biologisch afbreekbaar.

Review: Zelf maak ik al ruim 3 jaar trouw gebruik van de zonnebrandcrème van Green People. Het product voelt fijn aan op de huid en beschermt tegen de zon. Wel is de crème dikker dan de gemiddelde zonnebrand waardoor het niet fijn is om aan te brengen. Ook heeft het een beetje een gekke geur. De werking is kort: 2 tot 3 uur. Maar, door de goede doseerdop gaat de crème heel lang mee. 

Naïf sunscreen Face

Type: Zonnebrandcrème in tube SPF 30 Face (50ml)

Prijs: vanaf €24.95

Verkrijgbaar bij: Etos, Naïf, Hollands & Barrett

Productinformatie: Naïf is onstaan vanuit de behoefte voor eerlijke producten voor baby’s en kinderen. Naïf maakt producten die geen rommel bevatten, maar natuurlijke ingrediënten. De Naïf Sunscreen Face is speciaal ontwikkeld voor de bescherming van het gezicht. Het product is volledig vegan en de verpakking is gemaakt van suikerriet.  

Review: Op het eerste gezicht lijkt het veel geld voor zo’n kleine tube, maar je doet er dan ook ontzettend lang mee. Het product voelt heel fijn aan op de huid en is makkelijk om aan te brengen. De geur is vrij neutraal. Voor optimale bescherming is het wel echt belangrijk dat je iedere twee uur een nieuwe laag aanbrengt, vooral als je dag doorbrengt bij het water.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Naïf Natural Skincare (@naifcare)

Suntribe Sports Zinc Stick

*Dit product bevat bijenwas en is daarom niet vegan.

Type: Zonnebrand stick SPF30

Prijs: vanaf €19.95,- (+ €5,- verzendkosten bij bestellingen onder de €50,-)

Verkrijgbaar bij o.a.: Plastic Free Amsterdam, Bol.com, Suntribe

Productinformatie: Suntribe is opgezet door Zweedse surfers die het eigenlijk te zot voor woorden vinden dat er voor sporters vrijwel geen natuurlijke zonnebrand op de markt is. De sticks van Suntribe zijn verkrijgbaar in 4 kleuren en speciaal ontwikkeld voor bescherming tijdens het (water)sporten. Alle producten zijn uitvoerig getest (op mensen) in verschillende sportieve settings: tijdens het bergklimmen, surfen of hiken.

Review:  Wat is deze surfstick een geweldige uitvinding! Het smeert gemakkelijk en blijft ongeveer 2 à 3 uur zitten als je in het water bent. Let er wel op dat je zuinig met de verpakking omgaat, als deze nat wordt is dit niet goed voor je surfstick. Zelf heb ik gekozen voor de blauwe, dan valt het extra goed op als je even het water uitmoet om bij te smeren.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Natural mineral sunscreen (@suntribesunscreen)

Kies voor natuurlijke zonnebrand!

Dus, wat vind jij? Weg met die chemische troep die schadelijk is voor jou en het milieu! Er is genoeg reden voor een natuurlijk alternatief te kiezen. En er is voldoende keuze voor alternatieven. In sommige delen van de wereld is het gebruik van chemische zonnebrand met een UV-filter zelfs al verboden. In Nederland is het helaas nog niet zover, maar tot die tijd kunnen we zelf een bewuste keuze maken. Ik maak een bewuste keuze voor mezelf en het milieu. Jij ook?

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie over affiliate links vind je hier.

Lees meer over een duurzame lifestyle:

Dit artikel delen:

Leave a Reply