5 x tips straathonden op reis

Waar is die flyer van de GGD nou? Wanhopig gooi ik mijn backpack overhoop op zoek naar mijn reispapieren en een schone broek. Ik voel een stekende pijn in mijn kuit. Mijn reisgenoot probeert me gerust te stellen en duwt mijn paspoort in mijn hand. ‘De taxi is er, lets go’ zegt ze. Een kwartier later zitten we op de eerste hulp in Ecuador.
Om alle enge ideeën uit mijn hoofd te werken focus ik me op het stemmetje dat nummers van patiënten opnoemt. Mijn nummer is genoemd en ik ben aan de beurt. Met een brok in mijn keel laat ik de kleine bijtwond op mijn been zien en leg ik uit dat ik geen vaccinaties heb. De arts schud zijn hoofd en zegt dat ik het even 24 uur moet afwachten. De kans op besmetting is immers klein via de kuit.
Confrontaties met straathonden op reis
Confrontaties met straathonden op reis ontkom je bijna niet aan in Zuid-Amerika. Straathonden zijn dezelfde viervoeters die wij hier in Nederland kennen, het enige verschil is dat deze honden geen baasje of thuis hebben. Ik heb ervaren dat de meeste honden op straat bijna net zo lief zijn als mijn honden thuis. Maar helaas zijn er straathonden die in sommige situaties gevaarlijk zijn omdat ze ziektes overdragen
Ook stellen zij zich soms agressief op naar mensen toe door slechte ervaringen met mensen in het verleden. Dit heb ik zelf ervaren toen ik gebeten ben door een hond in Ecuador, wat overigens allemaal goed is afgelopen, maar ik heb wel veel geluk gehad. Om jou voor te bereiden op confrontaties met straathonden op reis heb ik op een rijtje kan gezet hoe je jezelf kunt voorbereiden op interacties met straathonden op reis en risico’s kunt beperken.
1. HAAL EEN VACCINATIE
Voordat je vertrekt is het aangeraden je te laten vaccineren tegen rabiës. Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, word overgedragen door honden naar mensen via kwijl, krabben of bijten. Om je te beschermen tegen rabiës dien je je voor vertrek tweemaal te laten vaccineren met minimaal een week tijd tussen de vaccinaties. Let wel op, want je laten vaccineren betekend niet dat je volledig beschermt bent tegen rabiës.
Mocht je worden blootgesteld aan rabiës moet je helaas alsnog per direct twee vaccinaties halen. Als je ervoor kiest zonder rabiës vaccinaties op reis te gaan moet je na blootstelling aan rabiës vijf vaccinaties halen in het buitenland en een anti-serum. Het gevaarlijke hieraan is dat het anti-serum niet overal makkelijk te verkrijgen is. Om die reden kan het gevaarlijk zijn ongevaccineerd op reis te gaan. Informeer de GGD voor meer informatie en een afspraak.
2. STEL JE IN OP CONFRONTATIE
In Nederland is de kans vrij klein dat je in aanraking komt met straathonden. Wanneer dit wel gebeurd zijn er hulpmiddelen die je kunt inschakelen om de straathond te redden. In veel gebieden buiten Europa, en ook in Zuid-Amerika is dit helaas nog niet zo. Het is heel belangrijk dit te beseffen voordat je op reis gaat. Het is hartverscheurend om de viervoeters zonder baasjes met honger en wonden over de straat te zien struinen, maar helaas kunnen niet alle honden tijdens jouw reis gered worden. Als je wilt helpen is er de mogelijkheid geld te doneren aan een lokale stichting die straathonden beschermd. Vaak staan er donatie potjes in hostels.
Let op: het is afgeraden straathonden te voeren omdat dit tot gewelddadige conflicten tussen de straathonden kan leiden en afhankelijkheid.
3. GA AGRESSIEVE HONDEN UIT DE WEG EN VERMIJD OOGCONTACT
Straathonden worden niet altijd goed behandeld door mensen stellen zich om die reden zich agressief op. Je herkent een aggressieve hond aan een aantal kenmerken. Een agressieve hond laat vaak zijn tanden zien en gromt. Ook is de kans groot dat de hond je strak aankijkt en de rugharen overeind staan. Vooral in kleinere dorpen, buitenwijken van steden of langs populaire hiking trails is de kans groter dat je agressieve straathonden tegenkomt.
Probeer een confrontatie met deze honden te voorkomen door hen uit de weg te gaan en oogcontact te vermijden. Ook is het een idee om jezelf te beschermen door altijd een hondenfluitje of steen mee te nemen naar dit soort gebieden. Het is heel naar, maar een hondenfluitje maakt een ultrasound die honden afschrikt en de steen kan je gebruiken om de hond te bedreigen.
Let op: gebruik deze maatregelen enkel in het extreme geval dat een agressieve hond je benaderd. Zeker niet als het niet nodig is.
4. GOED WASSEN EN JE ACCOMMODATIE INLICHTEN NA CONTACT MET HONDEN MET VLOOIEN
Een straathond draagt soms vlooien met zich mee. Dit is makkelijk te herkennen aan het onophoudelijk krabben van een hond. Blijf vooral uit de buurt van deze honden want vlooien kunnen zich ook nestelen op mensen. Vlooien bijten en kunnen allergische reacties en uitslag bij mensen veroorzaken.
Ben je toch in aanmerking geweest met een hond met vlooien is het aangeraden de kleding die je droeg op een hoge temperatuur te wassen en jezelf goed schoon te houden. Droog je goed af na het douchen, vlooien houden namelijk van een vochtige leefomgeving. Zeker als je in een hostel verblijft is het verstandig aan te geven op de accommodatie dat je in aanraking bent geweest met vlooien. Vlooien kunnen zich ook nestelen in bijvoorbeeld tapijten of tussen plinten. Door de accommodatie in te lichten voorkom je dat de vlooien overdraagt naar andere reizigers.
5. HOUD JE HOOFD KOEL TIJDENS EEN INTERACTIE MET EEN AGRESSIEVE HOND
Ondanks dat je er alles aan doet om een interactie met een agressieve hond te vermijden kan het je toch overkomen. Mocht je in een benauwende situatie komen waar een hond jouw aanvalt is het belangrijk geen onverwachte bewegingen te maken en je proberen te focussen op waar de hond je bijt. Probeer vooral te vermijden dat de hond je in je handen, voeten of gezicht bijt. De kans op overdracht van ziektes is in deze gedeeltes van je lichaam het grootst. Mocht je toch in aanraking gekomen zijn met hondenkwijl, gekrabt zijn of je bent gebeten is het belangrijk de plek van aanraking goed te wassen met water en desinfecterende zeep. De volgende stap is per direct door naar de huisartspost of eerste hulp, met of zonder vaccinatie.
Als je gevaccineerd op reis gaat en je goed voorbereid op een confrontatie met straathonden op reis is er niets om je zorgen over te maken. Vergeet niet je te beseffen dat je helaas niet alle straathonden kunt redden. Er bestaat altijd een kleine mogelijkheid dat je een vervelende ervaring gaat hebben met straathonden. Mocht dit je overkomen moet je vooral je hoofd koel houden en met eventuele honden per direct door naar de huisartsenpost of eerste. Maar, gelukkig is de kans is veel groter dat je een leuke ervaring hebt met een vrolijk viervoetertje.