Roadtrip Argentinië: Salta – Humahuaca

Weg met speldbochten in de bergen in Argentinië

Een van de meest fantastische dingen die ik heb ondernomen in Argentinië is een roadtrip door de Puna in het Noorden. Het droomachtige natuurschoon in de Puna is gevormd door regenboogkleurige bergen die worden afgewisseld met woestige dorre landschappen begroeid met metershoge cactussen. Ook vind je in dit gebied een gigantische zoutvlakte. De wegen in de Puna zijn goed onderhouden en het is vrij makkelijk om de weg te vinden: je kunt vaak maar een kant op in dit dunbevolkte gebied. Ook voor de wijn en gastronomie liefhebbers is het Noorden van Argentinië een echte aanrader. 

Op deze route zit er ongeveer een uur rijden tussen de bestemmingen tenzij anders beschreven. Houd rekening met heel veel foto- en gastronomische stops. Ik heb een autoroute van zeven dagen uitgestippeld, dan heb je ruim de tijd alle mooie plekken te ontdekken en veel wijntjes te proeven. Mocht je minder tijd hebben dan kan je altijd proberen meerdere activiteiten in een dag te stoppen, de route is ook goed te doen in vijf dagen. Zie jij een roadtrip Argentinië wel zitten? Lets hit the road! 

Roadtrip Argentinië: wegen in het Andes gebergte

Roadtrip Argentinië: route

> DAG # 1: SALTA 
> DAG # 2: SAN SALVADOR DE JUYJUY
> DAG # 3: PURMAMARCA
> DAG # 4: SALINAS GRANDES (PURMAMARCA)
> DAG # 5: TILCARA
> DAG # 6: HUMAHUACA + HORNOCAL
> DAG # 7: TERUG NAAR SALTA 

DAG # 1: SALTA

De roadtrip Argentinië begint in Salta, de hoofdstad van de provincie Salta. Het is zeker de moeite waard een nachtje door te brengen in Salta voordat je de auto op haalt. Met haar bijzondere koloniale architectuur heeft de stad de bijnaam ´Salta La Linda´ (mooie Salta) gekregen. Een van de leukste dingen om te doen in Salta is het beklimmen van Cerro San Bernardo. Niet alleen krijg je hier het beste uitzicht in Salta (vooral met zonsondergang) maar het is ook een openlucht sportschool.   

Roadtrip Argentinië: Salta

Tip: breng een nachtje door in Salta en haal de huurauto de tweede dag op. Er zijn meerdere bedrijven die auto´s verhuren in het centrum dus je hoeft niet terug naar het vliegveld om een auto op te halen. Ze bespaar je een dagje kosten voor de autohuur.

DAG # 2: SAN SALVADOR DE JUYJUY

Als ik heel eerlijk ben moet ik zeggen dat ik geen grote fan ben van San Salvador de JuyJuy. Het verkeer in en rondom deze stad was een chaos en er was niet veel te doen. Wel kan je hier heel lekker eten en zijn er wat mooie plekjes te vinden in het centrum. Rijden met al die mooie uitzichten is best vermoeiend en daarom is JuyJuy is een prima bestemming om je reis een stukje op te breken.

Ik was opgelucht dat ik de volgende dag kon vertrekken vanuit San Salvador de JuyJuy maar toen kwam ik er al snel achter dat mijn auto was ingeparkeerd. In de eerste instantie was ik een kopje koffie gaan halen in de hoop dat een van de auto´s zou vertrekken. Toen ik terugkwam zag ik dat er enigszins plaats voor mij was vrij gemaakt maar alsnog heb ik er 45 minuten over gedaan mijn auto krasvrij van deze parkeerplaats te krijgen. Goed opletten waar je parkeert dus!

Roadtrip Argentinië: alpaca's op de weg

De kans is ook vrij groot dat je ook andere ‘obstakels’ tegenkomt onderweg, zoals een kudde alpacas die op de weg chillen ;). 

DAG # 3: PURMAMARCA

Het dorpje Purmamarca ligt opgesloten tussen kleurrijk gebergte aan de rand van de Puna. De wegen in het dorp zijn onverhard en stoffig en het dorpje is volgebouwd met restaurantjes en accommodaties. De meest bijzondere bezienswaardigheid in Purmamarca is Cerro de 7 Colores. De naam zegt het al, dit is een berg met wel 7 verschillende kleuren. Ook is het de moeite waard Passeo de Los Colorados te bewandelen. Ik raad wel aan dit lopend te doen. Er is de mogelijkheid deze weg te berijden maar de wegen zijn hier niet top en je rijd langs een klif af.

Roadtrip Argentinië: Purmamarca
Roadtrip Argentinië: Purmamarca montaña de 7 colores

DAG # 4: SALINAS GRANDES (PURMAMARCA)

De weg naar Salinas Grandes is een van de tofste wegen die ik ooit heb gereden met haarscherpe speldbochten, op- en afdalingen en prachtige uitzichten. De afstand van Purmamarca naar Salinas Grandes bedraagt slechts een uur, maar ik raad aan rustig te rijden en te genieten van de uitzichten onderweg.

Salinas Grandes ligt op de route naar San Pedro de Atacama in Chili. Vlak voor Salinas Grandes is een scherpe bocht met een heuvel met daarop een restaurantje (waar je super lekker kunt eten trouwens). Na het nemen van deze bocht word je even verblind door de zon die weerkaatst op de gigantische witte zoutvlakte. De zoutvlakte heeft een oppervlak van meer dan 200 vierkante meter en er worden grondstoffen als sodium en kalium gewonnen.  

Roadtrip Argentinië: Salinas Grandes

Tip: neem leuke photoprops mee voor een fotoshoot op de zoutvlakte.

DAG # 5: TILCARA

Een halfuurtje rijden van Purmamarca ligt het dorpje Tilcara. Hier vind je Purcará de Tilcara, een botanische tuin met archeologische vondsten en metershoge cactussen. Het uitzicht over de bergen vanaf het hoogtepunt van deze archeologische plaats is fantastisch. Nog een mooie plek om te bezoeken in Tilcara is waterval Garganta del Diablo (keel van de duivel). De wandeltocht naar deze waterval duurt drie uur en tijdens je wandeling passeer je vele panoramische uitkijkpunten. Ikzelf heb deze route helaas moeten overslaan door een blessure.

Roadtrip Argentinië: Archeologische plek Tilcara

BOETES IN TILCARA

Let  goed op met rijden in Tilcara. In Tilcara zijn er veel eenrichtingswegen die niet duidelijk staan aangegeven en je mag niet overal parkeren. Als je je niet aan de regels houdt riskeer je een boete van de gemeente. Dit is niet iets om je heel veel zorgen over te maken. Maar, mocht dit je overkomen ben je wel dik een halve dag kwijt om deze boete te betalen.

Je raad het waarschijnlijk al maar ik ben beboet omdat ik aan de verkeerde kant van de weg reed. In de eerste instantie bedroeg de boete spookrijden 300 pesos (destijds ongeveer 20 euro). De boete kon ik niet direct betalen want ik moest eerst langs de gemeente. Het was al 16:00 en het kantoor sloot om 16:30 dus ik moest wachten tot het kantoor de volgende dag om 8:30 weer open ging.

Roadtrip Argentinië: Tilcara

De volgende dag ging ik met mijn goede gedrag om 8:30 naar het kantoor om de boete te betalen. Ik was niet de enige en na een uur was ik pas aan de beurt. Toen ineens bleek de boete 900 pesos (ongeveer 60 euro) te bedragen. Uiteraard weigerde ik dit te betalen. Vervolgens hebben ze mij nog twee uur laten wachten om mij te vertellen dat ze de boete niet konden verlagen. Ik heb nogmaals geweigerd te betalen en uiteindelijk kwam ik er toch vanaf met 300 pesos.

Ik heb aan vrienden van mij gevraagd wat ik het beste had kunnen doen en zij gaven aan dat ik de boete de volgende keer net zo goed kan negeren. Ik weet echt niet wat de beste oplossing is, maar ik let er nu in ieder geval nog beter op dat ik aan de goede kant van de weg rijd. 

DAG # 6: HUMAHUACA

Humahuaca ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Tilcara. Het dorp is net iets groter dan Tilcara en Purmamarca en heeft daarom ook meer inwoners. Ook hier vind je stoffige weggetjes, veel accomodaties en restaurantjes maar de absolute highlight van de roadtrip light een uurtje verderop: Hornocal.

Roadtrip Argentinië: Humahuaca

HORNOCAL (HUMAHUACA)

Voor mijn bezoek aan Hornocal was ik een beetje skeptisch. Ik had foto´s online gezien en ik was ervan overtuigd dat hier een photoshop talent achter zat. Na de laatste klim van een heuvel bleek niets minder waar te zijn. Het uitzicht vanaf Mirador de Hornocal (uitkijkpunt Hornocal) is alsof je voor een schilderij staat en ik heb even in mijn arm moeten knijpen.

Roadtrip Argentinië: Hornocal
Roadtrip Argentinië: vicuñas

De weg naar Hornocal is de enige weg die niet prettig is om te berijden. Het merendeel van de weg is onverhard en bedekt met kleine kiezelsteentjes. Als je hard rijdt kunnen deze kiezelsteentjes omhoog schieten en de autolak beschadigen. Wel is het een hele mooie route en de kans is vrij groot dat je onderweg vicuñas tegenkomt.

Roadtrip Argentinië: Mirador de Hornocal

Tip: Mirador de Hornocal ligt op ruim 4000 meter hoogte. Er bestaat dus een serieus risico van hoogteziekte. Zorg daarom dat je goed uitgerust bent voor je bezoek aan Hornocal en neem voldoende water mee.   

DAG # 7: TERUG NAAR SALTA

Wat een mooie zeven dagen heb je achter de rug, maar helaas zit de roadtrip er bijna op. Om de auto in te leveren rijd je in ongeveer vijf uur weer terug naar Salta. Zo kan je nog een keer genieten van al die prachtige uitzichten en nog een keer langs je favoriete restaurant. Ondanks dat je de weg al een keer bereden hebt is het wel belangrijk dat je goed uitgerust in de auto stapt. Check voordat je de auto inlevert de auto goed na zodat je je persoonlijke bezittingen niet per ongeluk vergeet. 

AUTO HUREN IN ARGENTINIË

In Argentinië hoef je geen internationaal rijbewijs te hebben om een auto te huren. Wel is het belangrijk dat je in het bezit bent van een creditcard, vaak wordt de borg hier op verrekend. Er zijn bedrijven die enkel auto’s verhuren aan reizigers boven de 25 jaar, maar vaak kun je vanaf 21-jarige leeftijd al een auto huren. Ikzelf heb een auto gehuurd bij Cactus en ik was erg tevreden over de service en kwaliteit van de auto.

Roadtrip Argentinië: Autoverhuur

De wegen in Argentinië zijn goed onderhouden en het is daarom zeker niet nodig een Jeep of SUV-achtige auto te huren. Ik heb de route gereden met een Volkswagen Voyage (zie foto hierboven). Deze auto was heel comfortabel en had een goede stuurbekrachtiging voor scherpe bochten.

NAVIGATIE IN ARGENTINIË

Autoverhuurders verhuren navigatiesystemen. Hier hangt vaak een pittig prijskaartje aan. Daarom is het misschien toch beter te navigeren met je telefoon zodat je deze centjes kunt gebruiken om ergens een extra lekker rood wijnjte te drinken (als je die dag niet meer hoeft te rijden). De beste offline navigatieapp is Maps.Me. In deze applicatie kan je regio’s downloaden zodat je deze offline kunt gebruiken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld GoogleMaps staat Maps.Me je toe een route in te stellen zonder internet. Omdat je veelal een richting rijd op dezelfde weg en er veel borden hangen is navigatie fijn om te hebben, maar niet eens echt nodig. 

Roadtrip Argentinië: weg in de bergen

KLIMAAT NOORD ARGENTINIË

In de gebieden die je bezoekt tijdens deze roadtrip is het het gehele jaar door aangenaam warm. Besef je wel dat je je in een woestijnachtige klimaatzone bevind waar de temperaturen overdag tientallen graden kunnen schelen met de temperaturen in de nacht. Houd ook rekening met harde wind en de dalende temperaturen in de hoogte. 

In de winter heerst er droogte en in de zomer valt er meer regen. In januari heb je de meeste kans op regen en de warmste maand is in december. De koudste maand van het jaar is in juli. Het gebied is het gehele jaar te bezoeken, maar de beste maanden voor je bezoek zijn vanaf september tot november en vanaf febuari tot juni.  

Dit artikel delen:

Leave a Reply