Flats in Recife zwart-wit

Veiligheid in Brazilië: hoe gevaarlijk is het nou echt?

Probeer maar eens uit te leggen aan je familie en vrienden waarom je naar Brazilië gaat. Waarom zou je een land bezoeken waar je niet kunt ontkomen aan een gewapende overval? Waar je constant waakzaam bent voor City of God scenario’s in de welbekende favelas in Rio de Janeiro? Dan moet je ook nog eens uitkijken dat een haai je niet grijpt wanneer je even wilt zwemmen in de zee, en als je de zwemtocht hebt overleefd hoop je maar dat je spullen niet gejat zijn.       

Ik heb aardig wat scheve blikken gekregen toen ik aankondigde dat ik ging verhuizen naar Recife in Brazilië. Zoals bij vele bestemmingen in Zuid-Amerika hebben mensen het gevoel dat het hier in Brazilië levensgevaarlijk is. En ja, ik kan niet ontkennen dat het in sommige gebieden in Brazilië niet geheel veilig is. Maar laat het je niet tegenhouden om dit prachtige land te bezoeken! Lees hier hoe gevaarlijk Brazilië nou écht is.       

veiligheid in Brazilië: overvallen

Brazilië is een land van grote contrasten, waarvan een van de grootste tussen arm en rijk. De oneerlijke verdeling van welvaart en de huidige politieke situatie heeft geleden tot groei in criminaliteit. Ik ken veel reizigers maar inmiddels ook Brazilianen die zijn bedreigd met een wapen en/of beroofd. Dit komt het meeste voor in grote steden of juist toeristische gebieden. Maar, mijzelf is het nooit overkomen en ik heb al meer dan een jaar van mijn leven doorgebracht in Latijns Amerika. 

In Brazilië loop je het risico om beroofd te worden maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het risico te beperken. Geef overvallers geen reden om je te beroven en zorg bijvoorbeeld dat je geen dure en opvallende sieraden draagt, laat die maar lekker in het ho(s)tel of thuis. Dit geldt ook voor je pinpas, creditcard, paspoort, cash geld, enzovoort: laat dit achter in het ho(s)tel en draag dit alleen bij je indien nodig.

Ga ook niet flashen met je camera of telefoon, de kans is vrij groot dat je die dan snel kwijt bent. Denk goed na over de dingen die je doet: ga niet alleen over straat in de avond en betreed geen verlaten steegjes.  Zorg dat je een tas mee hebt met een goede rits (eventueel met een slot) en draag deze dicht op je lichaam. Laat je spullen niet zonder toezicht achter (vooral op het strand) en hang je tas niet over de rug van je stoel.  

veiligheid in Brazilië: STEDEN vs. DORPEN

Hier in Brazilië merk ik een groot verschil tussen de veiligheid in steden en dorpen. Ik woonde in Recife, een stad met meer dan een miljoen inwoners. Omdat het in de avond niet veilig is in Recife zijn de straten vaak leeg. Als ik ergens naartoe wil in de avond gebruik ik altijd Uber. Ook moet ik goed oppassen welke routes ik neem. Bijvoorbeeld, tussen mijn werk en het kantoor van mijn Portugees les bevind zich een armere wijk die ik beter niet kan passeren. Het is in steden erg belangrijk dat je weet waar je naartoe wilt en hoe je er het beste kunt komen.

In dorpen is het heel anders gesteld met de veiligheid. De weekenden ga ik vaak naar het nabijgelegen dorpje Porto de Galinhas. Het is hier ontzettend toeristisch maar ook heel veilig. Ik kan hier met een gerust hart alleen over straat in de avond. Hier laat ik zelfs mijn spullen achter op het strand als ik even wil zwemmen. Om te bepalen waar het veilig is en waar niet kun je het beste een local raadplegen. Soms geeft een dorp de indruk dat het veilig is terwijl dat eigenlijk niet zo is. Dit maakt veiligheid juist zo lastig, want het is heel lastig in te schatten waar je wel of geen risico loopt.  

veiligheid in Brazilië: DOE GEEN DOMME DINGEN

Ik heb veel verhalen gehoord van reizigers die overvallen zijn in Zuid-Amerika en dus ook Brazilië. Deze verhalen hebben bijna allemaal een ding gemeen: de reizigers hielden zich niet aan de aanbevelingen die ik hierboven heb beschreven. Je kunt natuurlijk altijd pech hebben. Een collega van mij is bijvoorbeeld vorig jaar pal voor de deur van ons kantoor beroofd op klaarlichte dag. Maar voor reizigers die zich aan de maatregelen houden en geen domme dingen doen loop je een minimaal risico om beroofd te worden.

veiligheid in Brazilië: FAVELAS

Ongetwijfeld heb je de blockbuster City of God gezien of ervan gehoord. Deze film heeft ontzettend veel invloed gehad op het beeld dat mensen hebben van Brazilië. Omdat ik zelf nog nooit in een favela ben geweest (en je zult mij hier nooit vinden) houd ik het kort.

Toeristen hebben simpelweg niets te zoeken in favelas. Ik kan oprecht niet begrijpen waarom mensen de behoefte hebben een favela te bezoeken. Favela tours is geen verantwoordelijke vorm van toerisme in mijn mening. Ook zonder tour heb je hier niks te zoeken, er vallen regelmatig buitenlandse slachtoffers die op eigen houtje favelas verkennen. Mijn advies? Blijf uit de buurt van favelas, er zijn voldoende andere plekken om te bezoeken in Brazilië.

veiligheid in Brazilië: VERVOER BINNEN BRAZILIË

Als je op reis bent in Brazilië wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Maar als je niet goed nadenkt over hoe je ergens komt kan het gevaarlijk zijn om van de ene plek naar de andere te reizen. In steden is het bijvoorbeeld niet aangeraden een taxi aan te houden op straat, dit kan héél fout aflopen.

Gebruik ten alle tijden Uber, bestel een taxi via applicatie 99 of laat je ho(s)tel een taxi voor je bestellen. Let heel goed op de route die je chauffeur neemt. Laatst zat ik in een Uber die een file wilde vermijden en de chauffeur reed zonder overleg een favela in. Mocht dit je overkomen probeer dan aan de chauffeur te vragen of hij of zij de favela wilt verlaten. Zorg in de tussentijd dat de ramen gesloten zijn, de deuren op slot zijn stop je telefoon en andere waardevolle spulletjes in je tas. En het allerbelangrijkst: houd je hoofd koel en blijf ten alle tijden in de auto. 

Omdat de busverbindingen voor korte afstand bussen in Brazilië niet altijd goed geregeld zijn reis ik vaak met BlaBlaCar. BlaBlaCar is een applicatie waar mensen hun reizen kunnen delen om benzinekosten te besparen. Wanneer je een rit via BlaBlaCar boekt is dat veilig, mits je goed checkt met wie je meerijd. Zorg dat je enkel een rit boekt met chauffeurs die meer dan 10 evaluaties hebben op hun profiel, een profielfoto hebben en waarvan de documenten geverifieerd zijn. Probeer voorafgaand de rit alvast een beetje te kletsen met de chauffeur via WhatsApp en spreek een duidelijk ophaalpunt en eindpunt af. Check ook de profielen van de medepassagiers. Wanneer je een slecht gevoel hebt bij een chauffeur annuleer dan je rit en boek met een andere chauffeur. Better safe than sorry!  

Waarschijnlijk leg je wel wat routes af met het OV. De bussen voor lange afstanden zijn ontzettend comfortabel en veilig, ook de nachtbussen. Maar ik heb wel een paar tips om je te helpen om veilig te reizen met de bus. Zorg altijd dat je al je waardevolle spulletjes (paspoort, pasjes, telefoon etc.) bij je draagt in je handbagage, niet in het bagageruim. Het gebeurd namelijk nog wel eens dat er ‘s nachts tijdens een stop wordt ingebroken in het vrachtruim en er spullen verdwijnen. En voor het gemak: het is best koud in bussen dus neem een jasje mee en check altijd of de bus een toilet heeft.    

veiligheid in Brazilië: haaien!

Toen ik mijn familie gerust had gesteld over de ´gevaarlijke Brazilianen en favelas´ kwam het volgende onderwerp: haaien. Want ja, het strand in Boa Viagem in Recife staat in de top 5 gevaarlijkste stranden ter wereld van National Geographic. Mocht dit nu net toevallig mijn nieuwe hometown worden. Oké, haaien zijn inderdaad een probleem in sommige gebieden in Brazilië. Door een verwoesting van ecosystemen hebben haaien geen visjes meer om op te knabbelen en zijn ze op zoek naar een alternatieve maaltijd: smakelijke gringos.  

Toch kan je in Boa Viagem of bij andere ‘gevaarlijke stranden’ prima een dagje vertoeven en afkoelen in het water. Vaak word er een rif aangelegd wat aangeeft hoever je het water in mag. Ook word er aangeraden het water niet  te betreden tijdens vloed. Let wel op, want er zijn ook risico gebieden waar geen rif is aangelegd en hier is zwemmen dus absoluut niet veilig. Deze stranden zijn altijd afgebakend met hekken en borden. Besluit je toch te zwemmen op gevaarlijke stranden, achter het rif te zwemmen of tijdens vloed is dat je eigen domme schuld en eindig je je reis als haaienlunch. Gewoon niet doen dus.  

HOE GEVAARLIJK IS BRAZILIE NOU ÉCHT?

Brazilië is een veilige reisbestemming, mits je zelf ook je best doet risico situaties te vermijden. Doe geen domme dingen als waardevolle spullen flashen op straat of alleen ronddwalen in de avond. Neem geen taxi’s op straat, plan het transport voor je reisroute en blijf uit de buurt van favelas. Verlies je spulletjes niet uit het oog en houd rekening met de waarschuwingen voor haaien. Volg deze veiligheidsvoorschriften en het grootste risico dat je loopt in dit fantastische land is dat je niet meer naar huis wilt… 😉  

Lees meer over reizen in Brazilië:
DIT ARTIKEL DELEN:
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *