Verbeter jouw manier van reizen en reis duurzamer

Duurzame Reisgids

Duurzaam reizen. Het is een populaire term en bij het plannen van je nieuwe avontuur kom je er niet meer omheen. Vroeger draaide alles om ‘sex sells’, maar in 2020 trekken we onze portemonnee bij woorden als duurzaam, eco-friendly en groene labels. Maar hoe duurzaam is reizen nou echt? Is er een manier om ons vlieggedrag goed te praten? Is de toeristische sector echt bezig zichzelf opnieuw uit te vinden in het tijdperk van corona? De reissector wordt bekritiseerd omdat het bestempeld is als een van de grootste vervuilende industrieën ter wereld, met greenwashing in de reissector als gevolg. 

Er zijn natuurlijk ook heel veel reisagenten en touroperators die de manier waarop we reizen actief verduurzamen. Daar zal ik in een reistip meer over vertellen. Maar misschien valt het buiten je budget om met een reisagent te reizen, of plan je net als ik het liefst zelf je reis. Dus waarom neem je het heft niet in eigen handen om je volgende reis te verduurzamen? Met deze Duurzame Reisgids wil ik jou helpen duurzamer te reizen. Elke zaterdag word er een nieuwe duurzame reistip aan deze gids toegevoegd. 

Wil je niets missen? Volg Travelies op InstagramFacebook of Pinterest en je ziet elke week een reistip op je feed verschijnen. 

WAT IS DUURZAAMHEID?

Voordat we aan de slag gaan wil ik je nog één dingetje uitleggen: de definitie van duurzaamheid. Er zijn talloze definities en we zijn het nog niet eens over een universeel begrip, maar vrijwel alle definities komen neer op hetzelfde principe. Duurzaamheid steunt op drie pilaren: People, Planet en Profit [Mensen, Planeet en Winst]. Voor duurzame praktijken is het essentieel om een balans te vinden tussen deze drie pilaren. Om dit voor elkaar te krijgen ontwikkelt de mensheid processen en acties die rekening houden met de gezondheid van onze planeet, met als doel de kwaliteit van leven van de mensheid te behouden. Dat is wel een pittig zinnetje hè? Maar daar komt het een beetje op neer. 

Oké, genoeg met het academische geneuzel (even pronken, ahem). Schrik er niet van dat het doel van duurzaamheid is om de kwaliteit van leven van mensen te behouden. Een gezonde planeet en grote biodiversiteit is namelijk van groot belang voor de mensheid. Anyway, het belangrijkste punt van duurzaamheid is dat de focus nooit op een van de pilaren zou mogen liggen. Idealiter krijgen alle pilaren je onverdeelde aandacht en weeg je people, planet en profit even zwaar mee in alle beslissingen die je maakt.  

Even een voorbeeldje. Stel je richt je enkel op de pilaar Planet en besluit daarom te stoppen met vliegen. Zo verklein je jouw impact op het milieu. Dat klinkt allemaal geweldig, maar denk hier nog even goed over na. Hoe zit het dan met de Profit van de People aan de andere kant van de oceaan? De uitbraak van het coronavirus heeft laten zien wat er met mensen en dieren gebeurt op onze favoriete reisbestemmingen als we helemaal niet meer vliegen. Gebalanceerde keuzes maken waarin je alle drie de pilaren in overweging neemt is de sleutel tot duurzaam reizen. Ben jij benieuwd hoe je dit doet? Lees de duurzame reistips hieronder. 

DUURZAME REISTIPS

Duurzaam reizen kost niet perse veel moeite. Vaak zijn het kleine acties die positieve effecten hebben of je negatieve voetafdruk beperken. Er zijn ook acties voor duurzaam reizen waar een hoger prijskaartje aan hangt. Het is aan jou om te besluiten of je deze investering kan en wilt maken. 

# 1 BOEK EEN DIRECTE VLUCHT

Tot op de dag van vandaag heeft de mensheid geen andere manier bedacht om de oceaan over te steken in een kort tijdsbestek dan met het vliegtuig. De CO2-uitstoot als gevolg van vliegen is moeilijk te vermijden voor intercontinentale reizen, maar je kan je impact beperken door een rechtstreekse vlucht te boeken. Ik zal je niet vervelen met cijfers van C02-uitstoot van een vliegtuig dat opstijgt of daalt,  maar het komt er op neer dat het heel veel vervuilende C02-uitstoot veroorzaakt. Goedkope vluchten met meerdere stops vergroten je ecologische voetafdruk aanzienlijk en vaak zijn de routes onlogisch. Het is misschien duurder, maar een directe vlucht is vaak wel duurzamer. 

Tip: zoek naar vluchten die in de nacht of ochtend vertrekken, tijdens deze dagdelen is vliegen vaak goedkoper.

# 2 ZEG NEE TEGEN RIETJES

Het gebruik van rietjes levert een grote bijdrage aan ons plastic probleem. Duurzame papieren rietjes worden steeds populairder en op sommige plaatsen zelfs verplicht, maar met het skippen van een rietje weet je zeker dat je geen voetafdruk achterlaat. Leer voor elk land dat je bezoekt het zinnetje ‘ik hoef geen rietje’ in de lokale taal en zorg dat je altijd je eigen rietje bij je draagt. Er zijn al tientallen soorten duurzame rietjes op de markt met varieties gemaakt van roestvrij staal, glas en bamboe. Bij het rietje krijg je vaak een op maat gemaakt borsteltje en een buisje waar het rietje in vervoerd kan worden. Er zijn zelfs rietjes die je kunt invouwen en als sleutelhanger kunt gebruiken zodat je ze nooit vergeet.

# 3 LET OP BIJ TOERISTISCHE ATTRACTIES MET DIEREN

Gezien de mensheid de leefgebieden van veel dieren heeft ingenomen zijn er veel diersoorten uitgestorven. De toeristische sector speelt hier op in door het behoud van diersoorten samen te laten gaan met economische winst door middel van toeristische attracties met dieren. Denk hier aan het spotten van wilde dieren in nationale parken of natuurlijke omgeving, maar ook interactieve activiteiten als met een dier op de foto.  

Helaas is er veel dierenleed in de toeristische sector. Er is een fijne lijn tussen duurzame en niet duurzame attracties met dieren waarbij er veel dierenleed achter de schermen plaatsvindt. Vermijd ten alle tijden interactieve attracties met dieren waarmee je in fysiek contact komt met een wild dier, dit heeft vaak negatieve gevolgen voor het dier. Observeer geen onnatuurlijk gedrag zoals bijvoorbeeld dansende beren en bezoek geen attracties met zeezoogdieren in gevangenschap. Vraag aan tour operators of dat zij een Dierenwelzijn policy hebben en lees reviews voor je bezoek. 

Meer weten? Lees ook: 5 x tips diervriendelijk op reis

# 4 RESPECTEER LOKALE NORMEN EN WAARDEN

Kennismaking met de lokale cultuur staat steeds vaker op de to-do lijst van reizigers. Zeker nu we voor een onbepaalde tijd sociale afstand moeten houden groeit te behoefte naar ontmoeting en contact. Deze behoefte neemt voordelen met zich mee, omdat kennis maken met de lokale cultuur bijdraagt aan een verrijkende ervaring voor toerist en lokale bevolking.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat je als toerist een bezoeker blijft in iemand anders thuisland. Daarom is het essentieel de lokale normen en waarden te respecteren. Houd daarom rekening met gepaste kleding in jouw reisbestemming en maak niet ongevraagd een foto van een local. Probeer basiswoorden als ‘hallo’ te leren in de lokale taal en verdiep je in lokale gewoontes en tradities. Je informeren over de cultuur die je wilt ervaren is niet veel werk, maar wordt ontzettend gewaardeerd.

# 5 BOEK DUURZAME ACCOMMODATIES

Verblijven in een duurzame accommodaties vergt vooronderzoek. De kans is best groot dat je verblijft in een hostel of hotel met een slecht afvalbeheer, overmatig water- en energieverbruik, of andere praktijken met een hoge ecologische voetafdruk als je de accommodatie niet even checkt op het internet. Zoek naar duurzame accommodaties door op te zoeken of een accommodatie een EU-gecertificeerd groen label heeft of een beleid voor duurzaamheid. Het klinkt misschien als veel moeite de duurzame praktijken van een bedrijf te checken, maar als een accommodatie echt een steentje wilt bijdragen aan een groenere toekomst staat dit altijd wel ergens op de website. 

# 6 VERLENG JE VAKANTIE

Dit is toch te mooi om waar te zijn? Hoe fantastisch is het dat je door langer reizen duurzamer kan reizen? Natuurlijk zit er wel een addertje onder het gras. Je vakantie verlengen is duurzamer, maar enkel onder de voorwaarde dat je dan niet meer korte reisjes naar verre bestemmingen maakt. Helaas heeft van- en naar een reisbestemming komen een grote impact op het klimaat. Denk aan vliegen, maar ook uitstoot van auto’s en bussen bijvoorbeeld. Bovendien heb je met een langere vakantie op een bestemming meer tijd om de bevolking te leren kennen en verstopte plekjes te ontdekken.  

# 7 NEEM EEN BEKER MEE

Een kop koffie halen voor onderweg? Cocktails drinken op het strand? Water drinken uit een beekje tijdens het wandelen? Neem je eigen herbruikbare beker mee! Elke keer als je ergens iets te drinken haalt is de kans groot dat jouw drankje in een plastic beker gegoten wordt. Dit is onnodig afval dat jij kunt voorkomen door zelf een beker mee te nemen. Ook in de tijd van corona is dit nog van toepassing. Om risicovol contact te voorkomen kan jij de beker op een bar/balie plaatsen wanneer een medewerker jouw drankje inschenkt, zonder jouw beker aan te raken. Er zijn overal herbruikbare bekers te krijgen. Overweeg verschillende opties om te kijken welke bij jou past. Ik heb vaak een kleine tas dus ik gebruik Stojo Collapsable Cup, deze bekers kan je verkleinen.

VOLG DE DUURZAME REISTIPS

Wil jij geen duurzame reistip missen? Volg Travelies op Instagram, Facebook of Pinterest en je ziet elke week een reistip op je feed verschijnen. 

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie over affiliate links vind je hier.

DIT ARTIKEL DELEN:
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *