Houten keukenblad met ingrediënten en keukengerei

Braziliaanse recepten voor een vegetarische maaltijd

Verlang jij ook zo naar het exotische Brazilië? Of ben je al een keer geweest en mis je het? Haal Brazilië in huis door je uit te sloven in de keuken en haal de geuren en smaken van deze unieke bestemming in huis. In Brazilië zijn er een aantal gerechten waar je haast niet omheen komt en die alleen in Brazilië te vinden zijn. En straks zijn deze gerechten ook in jouw keuken te vinden, want jij gaat aan de slag! Lees hier hoe je een volledig vegetarische maaltijd in elkaar tovert met deze Braziliaanse recepten en waar je de ingrediënten vandaan haalt.

Dus wat staat er op het menu vandaag? De eerste gang is heerlijk traditioneel Braziliaans kaasbrood, door de locals ook wel pão de queijo genoemd. Als hoofdgerecht serveer je tapioca, een Braziliaanse wrap die je met van alles en nog wat kan opvullen. Als je het nog op kan staat er ook nog een açaí bowl op het menu. Ten slotte krijg je vast dorst van al dat lekkere eten, dus ik deel mijn geheime recept voor een perfecte caipirinha cocktail met je!

De Braziliaanse recepten zijn gebaseerd op een gezelschap van 4 personen. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de supermarkt, tenzij anders vermeld. Omdat de recepten vegetarisch zijn en bereid worden met producten die in Nederland te vinden zijn wijken de recepten af van traditionele Braziliaanse recepten.

Disclaimer: na het proberen van deze gerechten krijg je een hele sterke (of nog sterkere) behoefte het wonderschone Brazilië te bezoeken.

VOORGERECHT: PÃO DE QUIEJO

Ben jij kaasverslaafd? Dan is pão de queijo, ofwel Braziliaans kaasbrood, het perfecte voorgerecht voor jou! Deze lekkernij is vermoedelijk voor het eerst gebakken in de 18e eeuw in Minas Gerais, wanneer slaven brood met koffie voor hun masters moesten voorbereiden. Tarwe werd destijds nog niet op grote schaal gekweekt. In plaats van tarwe gebruikten de slaven tapioca, een zetmeel gemaakt van gedroogde cassavewortel.

Braziliaans kaasbrood op bord

In de 18e eeuw werd er misschien nog geen parmezaanse kaas en mozzerella gebruikt om het Braziliaanse kaasbrood te bakken dus dit recept is misschien niet helemaal authentiek… Maar wel super lekker! De Brazilianen eten pão de queijo met een kopje koffie ernaast, maar stiekem vind ik het lekkerder als voorgerecht. De kaasbroodjes op de foto zien er trouwens prachtig uit, maar je weet pas echt dat je lekkere pão de queijo hebt gemaakt als er allemaal bruine bubbels op zitten na het bakken.

Benodigdheden

Oven
Steelpan
Bakpapier
Mixer

Ingrediënten

4 kopjes tapioca. Verkrijgbaar bij de Hollands & Barrett.
1.25 kopjes melk
0.5 kopje water
6 theelepels olie
1.5 kopje geraspte parmezaanse kaas
1 kopje gesneden mozzerella kaas
2 eieren
2 theelepels zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de melk, water, olie en zout in een steelpan en breng aan de kook.
  3. Plaats de tapioca bloem in een schaal en doe de inhoud van de steelpan hierbij zodra het kookt en mix het mengsel.
  4. Meng de eieren er een voor een bij en blijf mixen.
  5. Sprokkel de kazen er beetje bij beetje bij terwijl je blijft mixen.
  6. Maak je handen nat met koud water en draai bolletjes in golfbal formaat.
  7. Plaats de bolletjes op een tray met bakpapier en bak 15-20 minuten tot de bolletjes goudbruin worden.

* Het mengsel hoort heel zacht en plakkerig te zijn. Als je twijfelt of het mengsel te vloeibaar is kan je extra tapioca toevoegen.
* Het kaasbrood kan maximaal 3 maanden worden ingevroren voor later gebruik.

HOOFDGERECHT: BRAZILIAANSE TAPIOCA

Toen ik in Brazilië woonde ontdekte ik dat Braziliaanse tapioca vaak als snack gebruikt. Maar goed, neem er lekker twee en je hebt een maaltijd! Je vermoedt het waarschijnlijk al maar Braziliaanse tapioca wordt gemaakt van hetzelfde tapioca zetmeel als pão de queijo. Het gerecht komt uit het Noordoosten, maar inmiddels is de specialiteit in het hele land vinden.

Tapioca poeder in een zeef

Braziliaanse tapioca’s zijn een soort van wraps gemaakt van tapioca en water. De wrap zelf heeft een hele bijzondere structuur en weinig veel smaak. De smaak voeg je toe door allerlei lekkere vullingen te bedenken. Deze vullingen kunnen hartig of zoet zijn. Ik heb hieronder een aantal vullingen op een rijtje gezet, maar voel je vrij om te experimenteren met andere ingrediënten.

Dit gerecht kan veganistisch worden bereid afhankelijk van de vulling dat je kiest.

Benodigdheden

Koekenpan
Zeef

Ingrediënten

500 gram tapioca. Verkrijgbaar bij de Hollands & Barrett
1.5 kopje water

Ingrediënten voor vullingen naar keuze

Hartig

Feta & spinazie
Aubergine
Geraspte kaas & mais
Champignons
Tomaat & kaas

Zoet

Pindakaas, banaan & kokosrasp
Banaan & kaneel
Chocolade pasta

Bereidingswijze

  1. Doe de tapioca in een schaal.
  2. Voeg beetje bij beetje water toe en kneed de tapioca tot het kruimelig wordt.
  3. Maak de tapioca kruimels fijner door ze door een zeef te halen. Als het goed is gegaan houd je enkel fijne vochtige kruimels over.
  4. Zet het fornuis op een hoge stand en laat de pan warm worden.
  5. Sprenkel een laag tapioca in de pan een laat 1 minuut bakken. Draai om en laat nog een minuut bakken.
  6. Voeg de vulling toe.

* Het poederige tapioca beslag kan een week in de koelkast worden bewaard.

DESSERT: AÇAÍ

Voor dit overheerlijke dessert, wat vaak als ontbijt wordt gegeten in Brazilië, hoef je niet veel te doen. Maar ben je bent wel wat tijd (en geld) kwijt met het bij elkaar sprokkelen van de ingrediënten.

Açaí met banaan en granola bij het strand

Açaí is een besje dat in de amazone aan de oevers van de wereldberoemde amazone rivier groeit. De bessen worden vrijwel niet vers gegeten. Dit komt omdat ze al een uur nadat ze uit de boom gevallen zijn bederven door het tropische klimaat. De açaí bes wordt daarom vaak verwerkt in sap, poeder of mijn lievelingsvariant: een soort van dikke ijskoude smoothie.

Açaí wordt geserveerd met banaan, granola en paçoca. Paçoca is een snoepje gemaakt van gemalen pinda’s, suiker en zout. Dit snoepje kneed je samen waardoor je kruimels ervan verspreid over je acai, echt super lekker! Dit is overigens mijn lievelingsvariant, maar hier kan je ook creatief mee zijn.

Ingrediënten

600 ml Açaí. Verkrijgbaar bij Açaí bowl Amsterdam en Bol.com. Let op: açaí in Nederland is niet goedkoop.

Omdat açaí zo prijzig is in Nederland gebruik ik ook wel eens het vegan mango ijs van de Albert Heijn als vervanger. Dat is ook super lekker!

2 Paçoca snoepjes. Verkrijgbaar bij webshop Finalmente Brasil.
2 Bananen
4 Eetlepels granola

Bereidinsgwijze

  1. Verdeel de açaí over 4 kommen.
  2. Snijd de bananen in schijfjes en verdeel ze over de kommen.
  3. Garneer elke kom met een eetlepel granola en een verkruimeld paçoca snoepje.

DRANKJE: CAIPIRINHA

De caipirinha is de nationale cocktail van Brazilië, ook wel vaak de Braziliaanse mojito genoemd. Omdat caipirinha in Brazilië nog goedkoper is als bier heb ik aardig wat caipirinhas gedronken toen ik in Brazilië woonde. Er zijn heel veel manieren om deze cocktail te bereiden. Na vele expirimenten heb ik het lekkerste (en makkelijkste) recept ontdekt!

Braziliaanse caipirinha

Ik vertel je in dit recept uit hoe ik de beroemde cocktail maak en het lekkerst vind. Het kan zijn dat jij hebt ervaren dat er een blender wordt gebruikt of de cocktail juist enkel geschonken wordt. Dat kan natuurlijk ook, maar zo vind ik de caipirinha het lekkerst.

Cachaça is het hoofdingredient van de caipirinha. Cachaça is een suikerrietdestillaat en heeft een sterke smaak. Er is een groot verschil tussen goedkope en duurdere cachaça, in smaak maar ook kwaliteit. Ik heb geen voorkeur voor een merk, maar mijn advies is wel om de goedkoopste merken te vermijden. Deze zijn aanzienlijk minder lekker en je krijgt er knallende hoofdpijn van de volgende dag.

Dit recept is voor 1 caipirinha.

 

Benodigdheden

Shaker / tupperware bakje met deksel
Maatbeker
Stamper
Herbruikbaar rietje

Als je net als ik geen cocktail set hebt kan je creatief zijn met keukengerei. Zo gebruik ik een tupperware bakje als shaker, schenk ik uit de losse pols (een beetje extra likeur is helemaal niet erg) en gebruik ik een ijzeren rietje als stamper.

Ingrediënten

12 IJsblokjes
0.5 Limoen
2 Theelepels rietsuiker
50 ml Cachaça. Verkrijgbaar bij Gall & Gall en andere drankwinkels.

Bereidsingwijze

  1. Snijd de limoen in 8 partjes.
  2. Plaats de limoen partjes in een glas en voeg de rietsuiker toe. Stamp dit samen.
  3. Doe 6 ijsklontjes in het glas en 6 in de shaker / tupperware bakje.
  4. Schenk de cachaça in de shaker / tupperware bakje, doe de deksel erop en shaken maar!
  5. Schenk de cachaça zonder de ijsblokjes in het glas en roer het door met je herbruikbare rietje.

Braziliaanse recepten

We mogen nog even niet naar Brazilië, dus we halen het gewoon lekker naar Nederland met deze heerlijke Braziliaanse recepten. Vergeet niet tijdens het eten Braziliaanse beats op te zetten. Eet smakelijk of zoals ze in Brazilië zeggen: bom apetite!

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie over affiliate links vind je hier.

Lees meer over reizen en vegetarisch eten:
DIT ARTIKEL DELEN:
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 Reacties

  • Queenie

    Ziet er geweldig uit en ik wil ermee aan de slag. Ik vroeg me alleen af voor hoeveel personen kaasbroodjes en het hoofdgerecht is. Alvast dank 🙂

    • Lies

      Wat leuk dat je hiermee aan de slag gaat! Alle recepten in de blog zijn gebasseerd op een gezelschap van 4 personen. Veel kookplezier, en buen provecho!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *