Interview: Duurzame opruimcoach Roos [ Pre-Owned by Roos ]

Wil jij meer rust in jouw kledingkast of jouw kledingkast verduurzamen? Droom jij ervan jouw kledingkast aan te laten sluiten bij jouw duurzame levensstijl? Ik interviewde Roos, dé duurzame opruimcoach uit Enschede over haar bedrijf en wat zij doet om op haar manier de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Lees je mee?

Wil je jezelf eerst even voorstellen?

Mijn naam is Roos van der Meijden en ik ben duurzame opruimcoach. Ik woon in de uithoek van Nederland: Enschede in een heerlijk minimalistisch maar eclectisch appartement. Op dit moment ben ik fulltime onderneemster vanuit huis.

Als ik niet met Pre-Owned by Roos bezig ben (wat niet vaak voorkomt) vind ik het heerlijk om te wandelen door de natuur, te lunchen in de stad, series te kijken op de bank of tegen mijn planten te praten. Als je me daar niet kan vinden, ben ik in de kringloop. Ik geniet heel erg van de kleine dingen en buiten zijn. Maar ook heel erg van slapen tenzij er wat aan de hand is met mijn vrienden of familie, want ik ben er heel graag voor de mensen van wie ik houd. Zij mogen mij altijd storen en zelfs wakker bellen.

” Ik geniet van de kleine dingen en buiten zijn. ”
Interview Preowned by Roos

Waar help jij anderen mee met Pre-owned by Roos?

Ik help dames met het opruimen van hun kledingkast om deze te verduurzamen en meer rust in hun leven te ervaren. Met veel liefde verkoop ik de kleding die hen niet meer dient aan een nieuwe eigenaresse. Aan huis heb ik een winkeltje waar je deze tweedehands pareltjes kan scoren.

Hoe lang ben jij al ondernemer en waarom ben jij Pre-owned by Roos begonnen?

Mijn KvK-registratie was 01-01-2020, daarvoor was ik al wel een beetje begonnen om te kijken of het echt zo leuk was dat het me leek en om onderzoek te doen naar mijn doelgroep en de markt. Maar ondertussen dus alweer bijna drie jaar.

Als heel klein meisje wilde ik al mijn eigen baas worden. Toen ik iets ouder werd ontpopte die wens zich tot het hebben van een eigen kledinglijn en -winkel. Die droom is eigenlijk nooit helemaal verdwenen maar wel flink aangepast toen ik mijn hbo-opleiding Technische Commerciële Textielkunde in Enschede ging volgen. Daar ontdekte ik de ware aard van de textielindustrie en die was echt niet zo mooi als ik als kleding liefhebber voor ogen had. Al snel voelde ik dat ik iets wilde doen om die industrie te veranderen want bijdragen aan het kapot maken van de aarde, is het laatste wat ik wil. Hoe ik dat precies ging doen, had ik alleen nog niet bedacht.

Uiteindelijk heb ik mijn studie afgemaakt en ben ik afgestuurd in mijn eigen bedrijf, die er toen heel anders uitzag dan het nu doet.

Interview Preowned by Roos
” met de droom van mijn eigen baas zijn, kwam ik tot het besef dat ik er nú voor wilde gaan om te gaan doen wat me gelukkig maakt. ”

Maar eind 2018 kreeg ik een ongeluk op mijn fiets. Daar weet ik niet heel veel meer van en ook niet van de dagen daarna. Wekenlang heb ik in mijn ouderlijke slaapkamer in het donker gelegen op 24-jarige leeftijd. Ze zeggen weleens dat zo’n donkere periode je wakker schudt en dat heeft het bij mij ook gedaan. Ondanks dat ik gelukkig nooit in levensgevaar ben geweest, was het wel heel confronterend dat ik op jonge leeftijd niks kon. Een boek lezen, op mijn telefoon kijken of met iemand praten was al te veel. Dus het enige wat ik kon doen was nadenken. Nog steeds met de droom van mijn eigen baas zijn, kwam ik tot het besef dat ik er nú voor wilde gaan om te gaan doen wat me gelukkig maakt. Toen ik iets begon op te krabbelen, heb ik er een sport van gemaakt om mijn ouders spullen weg te geven, te verkopen of te laten recyclen. Het heeft me toen zo geraakt hoe blij mensen gereageerde op spullen waar mijn moeder vanaf wilde. Daar is mijn liefde voor tweedehands kleding begonnen en de combinatie om dit bedrijfsmatig te gaan doen.

Wat is jouw grootste uitdaging met Pre-owned by Roos?

Dat er zoveel bij ondernemen komt kijken, wist ik zeker niet toen ik begon. Soms vind ik het lastig dat er maar 24 uur in een dag zitten want er is ontzettend veel te doen als onderneemster. Maar mijn grootste uitdaging is toch wel hulp vragen, zowel van bekenden als het betaald uitbesteden van werk. Juist omdat er zoveel te doen is en ik het meeste ook heel leuk vind, vind ik het lastig om te bepalen wat iemand anders zou kunnen doen.

Maar dat ik zelf niet genoeg tijd heb om alles te doen, zorgt vaak voor een uitdaging. Dat resulteert in mezelf heel vaak tegenkomen wat ook een uitdaging is maar wel een hele mooie want ik vind dat ik heel erg als persoon ben gegroeid sinds ik onderneem en veel vaker uit mijn comfort zone ga dan wanneer ik nog in loondienst was gebleven. Daar word ik ontzettend blij van. Althans achteraf, in het moment zelf kan dit nog wel eens zwaar zijn.

Van alles wat je tot nu to hebt gedaan en bereikt, waar ben je het meest trots op?

Pfoeh dat vind ik een lastige vraag. Qua werkzaamheden denk ik toch wel de resultaten die ik behaal met de Rust in je Kast – Thuissessie. Het is echt heel dankbaar werk want het geeft de dames waar ik voor werk zoveel rust en inzicht. Daar krijg ik het elke keer weer warm van. Maar ook dat ik regelmatig berichtjes krijg van mensen die laten merken dat zij zich echt niet bewust waren van bepaalde dingen voordat ze mij volgde, spraken of gezien hadden. Ik ben er trots op dat ik hieraan kan bijdragen.

Maar ik ben voornamelijk trots dat ik tegen de stroming in durf te gaan. Dat ik heb gekozen voor mijn geluk in plaats van de veilige weg door mijn baan op te zeggen en fulltime te gaan ondernemen zonder dat mijn omzet daar al naar was. Ik ga mijn geluk niet vinden in de veiligheid en ik ben heel trots dat ik dat naleef.
 

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Vooral stilstaan en nadenken. De maatschappij is ontzettend gehaast en draait vooral om meer meer meer en gemak. Over iets weggooien (vaak in de verkeerde prullenbak) wordt te weinig nagedacht, net zoals bij het aanschaffen van dingen.

Ik zie het leven echt als een cadeautje en daarom behandel ik mijn spullen en de aarde graag met liefde. Voor een aankoop of activiteit denk ik daarom goed na of ik het echt nodig heb en wat de meest duurzame manier is om het te doen. Door hier echt even bij stil te staan en na te denken, maak ik veel duurzamere keuzes.

Het moet ook iets zijn wat je kan volhouden voor een langere tijd, want ook dat is de definitie van duurzaam. Dat is voor iedere persoon anders dus ik raad iedereen aan om te beginnen met verduurzamen op een plek die je aan het hart gaat, zoals bij mij dit kleding is.

” Ik zie het leven echt als een cadeautje en daarom behandel ik mijn spullen en de aarde graag met liefde. ”
Interview Preowned by Roos

Heb jij handige tips voor de lezers voor een duurzame kledingkast?

Volg me op Instagram! Haha nee alle gekheid op een stokje. Het belangrijkste is inzicht in jouw kledingkast. Zorg ervoor dat er alleen maar items inzitten waar je blij van wordt, die je graag draagt en geef die veel liefde. Was het niet te vaak en zeker niet te heet. Repareer het waar nodig, laat het recyclen of verkoop het door. Let goed op de materialen, daar is ook veel verduurzaming in te behalen. Daarnaast is toch wel mijn motto: ‘genoeg is genoeg.’ Veel dames (vooral die net zo gek zijn op mode als ik) hebben het gevoel dat liefde voor kleding betekent dat ze heel veel moeten kopen, maar dat is nou net het minst duurzame wat er is.

Wat is jouw grootste doel voor de toekomst?

Dat kleding en textiel geen wegwerpproduct meer is en dat ik daaraan bij heb kunnen dragen. Het is een ontzettend belastende industrie voor de aarde en dat men kleding dan zo gemakkelijk weg kan doen, doet me pijn. Maar je moet het ook maar net weten, dus daar ben ik graag een betrouwbare bron voor.

En nu jij: Wat ga je vandaag nog doen om je kledingkast te verduurzamen?

Ben jij geïnspireerd door Roos haar verhaal, en wil jij ook inzicht krijgen in je kledingkast en duurzamer omgaan met jouw kleding? Neem een kijkje op Roos haar website of volg haar op Instagram en Facebook!

Dit artikel delen:

Leave a Reply