Waarom je de Pacifische in Colombia kust niet mag overslaan

Pacifische kustlijn Colombia

Colombia – voor velen een reis naar parelwitte stranden, een felblauwe zee met torenhoge palmbomen en een bezoekje aan het kleurrijke Cartagena. Misschien laat dat ook nog tijd om even goed te gaan stappen in Medellín en authentieke Colombiaanse koffie te proeven. Maar wist je al dat Colombia een hele andere kant heeft, die nog niet echt is ontdekt?

Aan de Westelijke kant waar Panama grenst aan Colombia is een regio waar zich nog niet veel toeristen begeven: El Chocó. El Chocó is gezegend met een droomachtig landschap bestaande uit donkere stranden omgeven door ongerepte jungle. Je spot hier dieren als schildpadden en walvissen. Een bezoek aan de Pacifische kust in Colombia is super tof want het is echt authentiek, het toerisme is hier gewoon nog niet zo sterk ontwikkeld.

De meeste dorpen in deze regio zijn niet verbonden met het vaste land via wegen, je kunt er dus enkel per vliegtuig of boot komen. In de dorpen zijn er nauwelijks verharde wegen en vrijwel geen auto’s, het meest populaire vervoersmiddel zijn Tuktuk’s. Die je dus regelmatig uit de modder moet duwen want het regent best veel in El Chocó. En dat is maar goed ook want ik heb geen douche gezien in El Valle. Enkel grote emmers met water. Ik kan echt een boek schrijven met redenen waarom je de Pacifische kust in Colombia niet mag overslaan maar ik denk dat het misschien beter is als ik je mijn verhaal vertel.  

Pacifische kust in Colombia: Bahia Solano

Pacifische kust in Colombia: zwart met groen

Ik heb de parelwitte stranden met een felblauwe zee ingeruild voor donkere stranden verstopt achter in de jungle. Aan de Pacifische  in Colombia kust hoef je je geen zorgen te maken dat je vroeg naar het strand gaat om een bedje te veroveren: die zijn er namelijk niet. In plaats daarvan verblijf je in een hostel waar je letterlijk vanuit je hangmat de zee in rolt. Voel jij er wat voor de parelwitte stranden in te wisselen voor donkere verlaten stranden omgeven door jungle?

Pacifische kust in Colombia: El Valle

Pacifische kust in Colombia: walvissen spotten

De twee meest bekende diersoorten die in je in El Chocó spot zijn schildpadden en walvissen. Het schildpadden seizoen begint in september dus die had ik net gemist. Wel was ik precies op tijd voor het walvissen seizoen dat begint in juni en eindigt in oktober en wat was dit gaaf. Ik was verbijsterd toen ik vanaf het strand de walvissen zag springen en water omhoog zag spuwen. 

Pacifische kust in Colombia: El Chocó

In de haven van Bahía Solano heb ik een bioloog uit Medellín leren kennen die bezig was met zijn Master in Mariene Biologie. Hij ging regelmatig het water op om naar het gezang van de walvissen te luisteren en tegen een eerlijke prijs nam hij regelmatig toeristen mee. Als bioloog begreep hij hoe belangrijk het was afstand te houden van de walvissen en had hij veel kennis. Ook was het super gaaf om met zijn onderwater microfoon naar de liederen van de walvissen te luisteren. Walvissen zijn echt ontzettend bijzondere dieren, je voelt je als mens maar klein als je zo dichtbij zo’n gigantisch dier komt.

Huisgemaakte rum

Nog een van de ding dat helemaal te gek is in El Chocó zijn de oprechte mensen. Ze zijn ontzettend benieuwd naar iedereen zijn verhaal en delen zelf ook graag veel over hun leven. De beste vriend die ik tijdens mijn verblijf hier heb gemaakt was Johnny (of dit zijn echte naam was betwijfel ik nog steeds). Johnny is een Tuktuk chauffeur die ervan droomt zijn eigen surf school te beginnen want aan de Pacifische kust in Colombia kan je ook ontzettend lekker surfen.

Een avond toen hij mij en een ander meisje van Bahía Solano naar El Valle reed vroeg hij of we langs zijn tante konden gaan om een flesje rum op te halen. ‘Ja natuurlijk!’ zeiden wij, hopend dat hij het flesje rum dicht zou laten tot we aankwamen op de eindbestemming. Toen hij ons afzette bij het hostel haalde Johnny wat kokosnoten van een boom. Hij vroeg of wij hielden van kokosnoot met rum. Nou, daar zeiden we geen nee tegen! Die avond hebben we een vuurtje op het strand gemaakt en het flesje rum met zijn drieën leeggedronken. Het was een van de gezelligste avonden van mijn verblijf.

Pacifische kust in Colombia: kokosnoot en rum

Maar poh, de volgende dag had ik een kater zoals ik deze nog nooit in mijn leven had gehad. Het bonkende gevoel was overweldigd en ik kon mijn hangmat niet uit komen. Johnny kwam de volgende dag langs om te vragen of ik nog ergens naartoe wilde. Hij merkte dat het niet heel goed met me ging. We raakten aan de praat en toen bleek dat de rum die wij hadden gedronken in huis was gestookt was door zijn tante… Super gevaarlijk! Als ik dat had geweten had ik de rum wel afgeslagen.  

Pacifische kust in Colombia: thermale baden in de jungle

Toen ik weer een beetje bij was gekomen van de ergste kater die ik ooit heb gehad kwam ik tijdens een wandeling twee Duitse meisjes tegen. We kletsten wat en ze vertelden dat ze de volgende dag een boottocht gingen doen naar thermale baden. Dat klonk mij als muziek in de oren en ik vroeg of er nog een plekje vrij was. Nou, dat was er zeker want dan konden we de kosten met zijn drieën delen.

Maar eigenlijk had ik dus geen idee waar we nou precies naartoe gingen. Ook was het de volgende dag echt slecht weer, het regende ontzettend hard en de stroming van de zee was sterk. Onze gids gaf aan dat het compleet veilig was om de boottocht te maken maar met een beetje een twijfelend gevoel gingen we aan boord van een kleine speedboat.

Pacifische kust in Colombia: kust en boot

De boottocht was vreselijk. En kennelijk was het een boottocht van 3 uur, nou die had ik niet zien aankomen. Gebukt onder onze poncho zaten we op oncomfortabele houten banken waarvan er zelfs een is gebroken halverwege de reis. We hebben slechts een stop gemaakt onderweg van 10 minuten. We begonnen ons sterk af te vragen of we wel de goede keuze hadden gemaakt. Was al deze ellende een bezoekje aan thermale baden wel waard? 

VULCANO DESCONOCIDO

Na wat voelde als 10 uur kwamen we aan op nog een zwart strand omsingeld door wilde groene landschappen. Het was eindelijk gestopt met regenen. Op het strand stond een man ons al op te wachten. Ik nam de omgeving in mij op en zag dat er een stoomwolk boven al het groen uit kwam.

Pacifische kust in Colombia: thermale baden in de jungle

Het was ongeveer een uurtje lopen vertelde de man ons. Onze kapitein ging niet mee, die had geen zin om te lopen na 3 uur varen. We trokken de jungle in. De man was erg stil tijdens onze wandeltocht en had er stevig de pas in. Het enige wat hij ons verteld heeft over de thermale baden is dat ze niet weten waar het verwarmde water vandaan komt. Daarom worden de thermale baden ook wel ‘termales de vulcano desconocido’  genoemd, wat vertaald naar thermale baden van de onbekende vulkaan. Ook vertelde hij dat de bewoners in de omliggende dorpen hier graag komen.

Een half uurtje later kwamen we een bord tegen die ons welkom heette naar de thermale baden. Niet veel later roken we de ‘rotte ei geur’ die natuurlijke thermale baden vaak hebben en zagen we twee kleine badjes. Onze gids dook gelijk het water in met kleding en al.

Pacifische kust in Colombia: thermaal bad in de jungle met bord
Pacifische kust in Colombia: thermaal bad in de jungle met gids

Geen van onze telefoons werkten en ze hebben ons ook niet verteld waar we waren. Eigenlijk heb ik dus geen idee waar ik nou precies ben geweest die dag. Het is een gek idee, maar juist ook wel tof, zulke herinneringen aan zo’n onbekende plek aan de Pacifische kust in Colombia

Wat je kan verwachten aan de  Pacifische kust in Colombia

Het is goed om te weten dat je aan de Pacifische kust in Colombia niet kunt rekenen op een strakblauwe lucht. Het regent namelijk erg veel in dit gebied maar de temperatuur is het hele jaar door aangenaam. Ook zijn de stranden soms vervuild, je vindt hier veel plastic maar ook hout dat is aangespoeld.

Pacifische kust in Colombia: vervuild strand

Dus waarom mag je de Pacifische kust in Colombia niet overslaan? Nou, ten eerste ga je schitterende donkere stranden ontdekken omgeven door prachtige jungle. Plan je bezoek tijdens het walvissen seizoen en je komt oog in oog te staan met een van de grootste zoogdieren op deze planeet. Maak kennis met een andere kant van Colombia creëer je eigen herinneringen! En ten slotte, sla huisgemaakte rum beleefd af. 

Bereikbaarheid Pacifische kust in Colombia

Heb ik je overgehaald dit gebied te bezoeken? Plan je bezoek wel ruim voor je vertrek. De dorpen langs het kustgebied van El Chocó zijn namelijk enkel te bereiken met vliegtuig. Nuquí is een van de populairste plaatsen om te bezoeken in El Chocó, maar zelf ben ik verbleven in El Valle vlakbij Bahía Solano.

Boek je vlucht vanaf Medellín naar Nuquí of Bahía Solano via Skyscanner. Geen fan van vliegen? Dat begrijp ik volledig, bekijk hier het unieke alternatief om mee te varen op een vrachtschip langs de kust van El Chocó (mijn meest bijzondere reiservaring!). Accommodaties vind je op Booking. Het aanbod voor budget accommodaties is beperkt dus ik adviseer je accommodatie ruim voor je vertrek te boeken. 

Pacifische kust in Colombia: Satena vliegtuig

Dit artikel delen:

Leave a Reply