Kerken tellen in het kleurrijke Olinda

Kleurrijke straat in Olinda met eend en motor

Lekker eten, Zuid-Amerikaanse gezelligheid, kleurrijke straten, strand en heel veel kerken. Je vindt het allemaal in het koloniale dorpje Olinda in de regio Pernambuco. Ook krijg je in dit dorpje de voorbereidingen van carnaval vanaf september mee, want de bands zijn dan al volop aan het oefenen voor het grote spektakel. En in Brazilië geld een gouden regel: waar muziek wordt gespeeld, word gedanst!

Olinda: straten in Olinda

PLAN JE BEZOEK

Je bezoek aan Olinda hoef je niet te plannen met een gids, het is net zo leuk Olinda op eigen voet te verkennen. Eventueel bieden gidsen met blauwe shirts op Praça Do Carmo tours aan voor ongeveer 30 Reais in het Engels, Frans of Spaans. Er een zijn een aantal heuvels in het dorp, mocht dat een uitdaging voor je zijn kan je opstappen op een van de kleurrijke jeeps die veelal gestationeerd staan rondom Praça Do Carmo. Olinda is te bereiken vanaf Recife per OV of Uber. 

Olinda: Avenida de Liberdad
Olinda: straatkunst

Olinda: heel veel kerken!

Olinda telt ontzettend veel kerken, alleen op de toeristische kaart van het centrum van Olinda staan er al 16. Mijn doel was ze allemaal te ontdekken, maar ik heb mezelf erop betrapt dat er kerken zijn die ik meerdere malen gefotografeerd heb omdat ik zelf niet meer kon bijhouden hoeveel en welke ik al bezichtigd had… 

Olinda: Igreja in Olinda

Zelf vond ik Igreja do Carmo (op de foto hieronder) het meest indrukwekkend, omdat het een bijzondere ligging heeft. Het kan zijn dat de vooringangen van de kerken zijn gesloten, maar dan kan je altijd proberen of er toevallig een zijingang geopend is. Het is zeker de moeite waard alle kerken even van binnen te bekijken.

Olinda: Igreja do Carmo met uitzicht
Olinda: Igreja do Carmo

ALTO DA SÉ

Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van Olinda is paseo Alto da Sé. Al struinend door het historisch centrum kan je leuke souvenirs inslaan en alles leren over de Bonecos Gigantes in Casa dos Bonecos Gigantes de Olinda.

Olinda: Alto da Se

Ook is het de moeite waard een kijkje te nemen bij Convento de São Francisco, waar je het Delfts blauw uit Nederland zult herkennen. Ten slotte, zorg dat je rond zonsondergang bij een van de punten staat waar je kunt uitkijken over het strand en Recife om je bezoek met een adembenemend uitzicht af te sluiten.  

Olinda: viewpoint Recife

LEKKER ETEN

Mijn weekend in Olinda heb ik mijn buikje goed rond gegeten met alle lekkernijen die je hier kunt vinden. Op Praça Do Carmo en langs Avenida de Liberdade staan er voedselkraampjes met allerlei Braziliaanse specialiteiten. Ook voor vegetariërs is er voldoende keuze. Geef aan bij een van de vriendelijke mensen op de markt dat je geen vlees, vis en kip eet en ze maken iets lekkers voor je klaar.

Tip: in Zuid-Amerika word kip vaak niet beschouwd als vlees (carne). Meld daarom altijd duidelijk dat je ook geen kip (frango/pollo) eet als je vegetarisch eet.

Als je een hapje in een restaurant wilt eten raad ik aan om een heerlijke crêpe te scoren bij Crêperia, recht tegenover Igreja de São Pedro Martir de Verona. Loop ook even naar binnen om even naar de bijzonder gezellige inrichting van dit restaurant te kijken.   

Olinda: creperia

BESTE TIP: VIER CARNAVAL IN OLINDA

Carnaval vind elk jaar plaats rond februari. Maar in Brazilië kunnen ze niet elk jaar zo lang wachten tot het weer zover is, dus de eerste feesten beginnen alvast rond september. De kans is groot dat je op zaterdag of zondag de eerste bands al tegenkomt op straat die hard aan het oefenen zijn voor het grote festijn. Volg het geluid van de trommels en vier carnaval in Olinda! 

Olinda: carnaval

Dit artikel delen:

Leave a Reply