Getest: Natuurlijke en Vegan tandpasta

Natuurlijke en vegan tandpasta

Een stralend witte glimlach, we willen het allemaal. Elke avond poetsen we onze tanden met pasta’s die ons een colgate smile beloven. Maar heb je wel eens nagedacht over wat zich achter die lach verschuilt?

Veel tandpasta’s bevatten schadelijke stoffen die tijdens het poetsen in onze bloedbanen en waterleidingen belanden. Denk hierbij aan stoffen die de tandpasta doen schuimen, conserveringsmiddelen en geur- en smaakstoffen. Dat is toch niet echt om te lachen. Ook zijn de verpakkingen van de traditionele tandpasta alles behalve duurzaam. Het is tijd voor een duurzaam tandpasta alternatief!

Benieuwd naar wat de natuurlijke en vegan tandpasta alternatieven zijn? Leer over de gevolgen van tandpasta tubes en lees reviews over de natuurlijke en vegan tandpasta alternatieven, inclusief wat deze kosten en waar je de tandpasta’s kunt kopen. Brouw jij liever je eigen tandpasta? Bekijk dan het recept voor homemade tandpasta en mijn ervaring hiermee.

WEG MET TANDPASTA TUBES

Tandpasta tubes worden gemaakt van aluminium en/of kunststof. Gemiddeld gebruikt een persoon twaalf tubes per jaar. Elk jaar belanden er ruim 1.5 miljoen tubes in de oceaan. Helaas is het voor fabrikanten moeilijk een duurzaam alternatief te vinden voor de tandpasta tube. Aluminium en kunststof zijn favoriet omdat deze grondstoffen de tubes kneedbaar maken en dus makkelijk voor gebruik.

Maar waarom zoeken we dan niet naar een alternatief voor tandpasta? In plaats van een tandpasta kan je namelijk ook een tandzeep of tandpasta tabletten gebruiken. Dit soort producten worden verpakt in een duurzame verpakking en zijn vrij van schadelijke stoffen. Ook gaan dit soort alternatieven langer mee dan de traditionele tandpasta, omdat je makkelijker kunt doseren. Vaak is het dus nog goedkoper ook! Lees de reviews voor de geteste producten hieronder.

Natuurlijke en vegan tandpasta: GEORGANICS NATURAL TOOTHSOAP

Type: Tandzeep 60 ml.

Prijs: €10,- (+ €5,- verzendkosten bij bestellingen onder de €50,-)

Verkrijgbaar bij: Plastic Free Amsterdam webshop

Productinformatie: De natuurlijke tandzeep van Georganics is verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. De tandzeep is gemaakt van natuurlijke en duurzame stoffen en is cruelty free. De tandzeep lijkt op het eerste gezicht duur, maar gaat wel tot zes maanden mee. Op de lange termijn ben je dus veel goedkoper uit. De tandzeep is ook verkrijgbaar in een versie met houtskool, deze is zwart van kleur.

Review: Om te poetsen met een zeepstaaf maak je eerst je tandenborstel nat. Om de tandzeep op je borstel te krijgen maak je cirkels met de vochtige borstel op het zeepblok. De tandzeep heeft een aparte smaak, maar poetst wel gemakkelijk. Na het poetsen heb ik lang moeten spoelen om de bijsmaak van de tandzeep uit mijn mond te krijgen. Het product is vriendelijk voor je tandvlees en na het poetsen heb je een frisse adem.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Plastic Free Amsterdam 🌍♻️ (@plasticfreeamsterdam)

Natuurlijke en vegan tandpasta: SMYLE BRUSH MINTS

Type: Tandpasta tabletten

Prijs: Vanaf €5.99 p.m voor tweemaal daags poetsen

Verkrijgbaar bij: Smyle webshop, Bol.com

Productinformatie: Het idee van een tandpasta tablet is vrij simpel: de tandpasta is verwerkt in een tablet. Er zijn verschillende merken die tandpasta tabletten aanbieden. Ik heb de tandpasta tabletten van Smyle getest. De tabletten van Smyle zijn 100% vrij van plastic en allergenen en vegan proof. De tabletten worden CO2 neutraal bezorgd in een papieren verpakking, waarna je ze bewaart in een glazen pot of in een leuk glazen flesje van Smyle. Je hebt de keuze uit tabletten met- en zonder fluoride.

Review: Het gebruik van Smyle’s tandpasta tabletten is ontzettend makkelijk. Je crusht het tablet tussen je tanden en je poetst met een natte tandenborstel. Je spoelt na, en klaar is kees! De tandpasta tabletten van Smyle zijn een absolute aanrader. De tabletten zijn betaalbaar, makkelijk in gebruik en worden snel geleverd. Mijn tanden voelen na gebruik fijn aan en de adem is weer fris. Normaal gesproken heb ik last van mijn tandvlees na het poetsen, met Smyle heb ik dat niet.

Natuurlijke en vegan tandpasta: Ben & Anna tandpasta

Type: Tandpasta 100 ml.

Prijs: €6.99

Verkrijgbaar bij: Holland & Barrett, Bol.com

Productinformatie: Ben & Anna heeft een slim alternatief bedacht voor de traditionele tandpasta tube: een glazen potje. De tandpasta van Ben & Anna is 100% vegan en plastic-vrij. Het product is verkrijgtbaar in verschillende soorten, waaronder whitening, sensitive en orange. De producten van Ben & Anna zijn in 2021 beloond met de PETA vegan award.

Review: Om de tandpasta uit te smeren zit er een kleine houten spatel in doosje. Met de spatel smeer je de tandpasta op je borstel en houd je deze kort onder de kraan. De tandpasta ruikt en voelt als traditionele pasta en poetst erg fijn. Het is wel belangrijk de mond na gebruik goed na te spoelen met water zodat je de tandpasta niet binnekrijgt. Ook moet je het spateltje na gebruik goed afspoelen. De adem is na het poetsen lang fris en het product is vriendelijk voor gevoelig tandvlees. Een nadeel van dit product is dat de spatel snel viezig wordt als je deze niet goed schoonmaakt na gebruik.

MAAK JE EIGEN TANDPASTA

Gebruik je toch liever een tandpasta, maar wil je wel afscheid nemen van alle schadelijke stoffen en overbodig afval? Dan kun je ervoor kiezen je eigen tandpasta te maken. Je eigen tandpasta maken is super simpel en goedkoop. Lees hieronder hoe je je eigen tandpasta maakt.

Ingrediënten

2 eetlepels biologische kokosolie, verkrijgbaar in de supermarkt.
1 eetlepel zuiveringszout (baking soda), verkrijgbaar bij o.a. Hollands & Barrett en de supermarkt.
10 tot 15 druppels etherische olie (mint, citroen, tea tree), verkrijgbaar bij o.a. Etos, Hollands & Barrett.

Optioneel: 1 theelepel stevia, verkrijgbaar in de supermarkt.

Bereidingswijze

1. Kook voldoende water voor een goede kop thee.
2. Schenk het gekookte water in een thee mok.
3. Plaats een schaaltje op de thee mok
4. Schep de kokosolie in het schaaltje.
5. Wacht tot de kokosolie is gesmolten en neem het schaaltje van het hete water af.
6. Voeg het zuiveringszout, etherische olie en eventueel stevia toe.
7. Blijf roeren tot je een pasta-achtige substantie hebt.

Gebruik een lepel of spatel om een hele kleine hoeveelheid van de tandpasta op je borstel te smeren. Bewaar de tandpasta in een glazen pot met vacuum sluiting op kamertemperatuur. Voeg de stevia eventueel toe om de smaak van de tandpasta te verfijnen.

Let wel op! Zelf tandpasta maken is een duurzame oplossing, maar je moet wel oppassen. Zuiveringszout werkt namelijk als een schuurmiddel in jouw mond. Nu zijn alle tandpasta’s voorzien van een soort van schuurmiddel. Het verschil is dat de productie van gefabriceerde tandpasta altijd in perfecte balans is, en daarom nooit teveel schuurmiddel bevat. Met een huisgemaakte tandpasta variëren de verhoudingen en kan het middel je tanden beschadigen.

Review: huisgemaakte tandpasta

Binnen 10 minuten had ik mijn eigen potje tandpasta gebrouwen zonder toevoeging van stevia. Ik heb het een dag laten staan voordat ik het heb getest. Met een lepel schepte ik met gemak een beetje tandpasta op mijn borstel. Toen ik begon met poetsen werd de pasta een verdikte vloeistof. Ik had een onaangename zoute smaak verwacht, maar dit viel reuze mee. Na de poetsbeurt heb ik mijn mijn mond zo goed mogelijk nagespoeld.

Mijn tanden voelden na gebruik glad aan, maar de adem was niet echt fris. Ook reageerde mijn tandvlees niet heel goed op het goedje. Ik heb veel succesverhalen op internet voorbij zien komen, maar voor mijn gebit is de huisgemaakte tandpasta niet weggelegd.

DUURZAME TANDENBORSTELS

Mijn keuze in tandpasta was tot kort geleden niet heel duurzaam. Maar, ik gebruik al wel meer dan een jaar duurzame tandenborstels. Duurzame tandenborstels zijn gemaakt van bamboe. De haren zijn in de meeste gevallen gemaakt van een goedje dat 100% bio-afbreekbaar is. Als het tijd is voor een nieuwe tandenborstel laat je de oude dus achter bij het groene afval. Naast dat bamboe tandenborstels lekker duurzaam zijn, gaan ze langer mee en zijn ze zachter voor het tandvlees.

Natuurlijke en vegan tanpasta: ga voor een verantwoordelijke glimlach!

Traditionele tandpasta bevat schadelijke stoffen en draagt bij aan ons afval probleem. Door over te stappen naar een natuurlijk en duurzaam alternatief voor tandpasta zorg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor onze planeet. Jouw bijdrage scheelt gemiddeld twaalf tandpasta tubes per jaar. Poets natuurlijk en duurzaam, en verras de wereld met een verantwoordelijke glimlach! 

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie over affiliate links vind je hier.

Lees meer over een duurzame lifestyle:

Dit artikel delen:

Ook wat voor jou?

This Post Has One Comment

  1. Marie de Jonge

    Ik zou ook graag verschillende tandpasta soorten willen uitproberen. De tandpasta tabletten lijken mij overigens erg handig voor onderweg. Daarnaast goed dat de verpakking milieuvriendelijk is!

Leave a Reply