Natal: Surfen, duinen en adrenaline kicks

Palmbomen langs het strand in Natal

Natal is een stad aan de kust in het noordoosten van Brazilië. De stad is gezegend met een relatief droog en tropisch klimaat het hele jaar door. De Portugezen hebben de macht gehouden in veel steden in Brazilië, en daarom geloof ik dat de inspiratie voor een creatieve naam voor Natal even op was. Natal vertaalt namelijk naar Kerstmis in het Portugees en Natal is ontdekt op 25 december. 

Naast een overvloed aan kerst- en palmbomen, biedt Natal stadsstranden, zandduinen met vruchtbare vlaktes bedekt in groen, donkere rivieren en heldere meren.

Het leuke van Natal is dat het vroeger een hotspot was voor internationaal toerisme. Door de opkomst van andere populaire toeristische bestemmingen daalde het aantal internationale bezoekers. Natal is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor Brazilianen, maar ik geloof dat het tijd is om Natal weer op de kaart te zetten voor internationale bezoekers!

SURFEN IN NATAL

Natal is een paradijs voor surfers. Natal is de eerste stad in Brazilië waar ik golven heb kunnen pakken bij een stadsstrand zonder het risico te lopen te eindigen als haaienmaaltijd. Aanvankelijk was ik een beetje geïrriteerd door het gebrek aan winkels waar boards kon huren, maar ik realiseerde me al snel dat dit betekend dat ik de golven niet met te veel mensen hoef te delen

Het is zeer waarschijnlijk dat je met gemak verhuurders van boards vindt op het strand van Ponta Negra, maar ik beloof je dat de golven bij Praia dos Artistas en alle stranden die ten noorden van dit strand veel geschikter zijn voor surfen. Er is één verhuurwinkel in dit stuk van Natal, aan Avenida 25 de Dezembro, je herkent deze winkel aan de surf- en skateboards die voor de winkel staan. De beste tijd om te surfen in Natal is van november tot maart, rond deze tijd slaan de sterke golven van de Atlantische Oceaan tegen de kust.

LITORAL DO NORTE (NOORDKUST) 

Er zijn talloze operators in Natal die een tour naar de zuid- of noordkust aanbieden voor sightseeing. Deze tours worden uitgevoerd met een 4X4 jeep of buggy. De stranden ten zuiden van Natal zijn adembenemend, maar in het noorden verkrijg je je dagelijkse dosis adrenaline. Reizen met een 4×4 trekt mij ontzettend aan en ik ben altijd op zoek naar avontuur, dus besluit ik een dagtour langs de noordkust te maken met een 4X4.

De eerste stop is bij een gigantische boom genaamd ‘arvol do abraço’, wat vertaalt naar knuffelende boom. Twee gigantische stammen zijn met elkaar verweven en vormen één grote boom. We brengen wat tijd bij de boom door en stappen weer in de auto. We scheuren de duinen in en het avontuur begint. Ik zit in het midden op de achterbank zonder veiligheidsgordel en schud van de een naar de andere kant (want wie draagt er een veiligheidsgordel in Brazilië?). Onze volgende stop is een prachtig strand en de grootste palmboom plantage die ik ooit in mijn leven heb gezien.

Twee knuffelende bomen bij Natal
Palmbomen plantage onder bewolkte lucht

We schieten wat plaatjes en springen weer in de auto. Ronaldo, onze chauffeur, snelt door de duinen en het strand. Ik ben bijna verdrietig als we de volgende stop halen. Voor onze volgende stop rijden we een bos in dat uitkomt bij een meertje met helder water We brengen de rest van de ochtend door in hangmatten, omringd door scholen vissen die de huidschilfers van onze voeten happen. 

Hangmatten in water

Na de lunch gaan we naar meer stranden waar we stoppen voor een verfrissende duik en foto’s. Tegen de tijd dat we onze lunch hebben verteerd begint het volgende onderdeel: de adrenaline kicks. We komen aan bij een donkere rivier verscholen in de zandduinen omringd door palmbomen. Een genie heeft een gigantische glijbaan gebouwd die in de rivier uitmondt. Ik glijd weg met een bodyboard en gebruikte het board om met de rivier mee te drijven, terwijl mijn reisgenoot ‘slowly drifting, drifting away, wave after wave‘ zingt. We eindigen de tocht met sand boarden in de duinen.

Natuurlijke glijbaan omringt door bomen in Natal

WAAR VERBLIJVEN?

Dus waar slaap je na al het surfen, de tocht in de duinen en adrenaline kicks? Het gebied waar de meeste toeristen in Natal verblijven is Ponta Negra, ook wel de Copacabana van Natal genoemd. Dit gebied in Natal biedt over talloze accommodaties, restaurants, winkels en een uitgestrekt stuk strand. Ik verbleef in Republika Hostel, een hostel met een geweldige sfeer , betaalbare tarieven en een geweldig ontbijt. Boek rechtstreeks via de website of WhatsApp voor de beste prijs deal. 

GASTRONOMIE IN NATAL

Omdat Natal aan het strand ligt zit je hier altijd goed met zeevruchten en vis. Pas wel op met de verkopers van garnalen op het strand, de kwaliteit is hier niet altijd van gegarandeerd. In Natal vind je enorm veel restaurants met traditionele Braziliaanse gerechten. Mijn favoriete plek om uit eten te gaan in Brazilië te eten is in foodparks. In Natal ontdekte ik ‘Praça de Foodtruck langs de Avenida Roberto Freire in Ponta Negra, waar ze allerlei (vegetarische) gerechten, Braziliaanse specialiteiten en ambachtelijke bieren serveren.

BESTE TIJD VOOR JE BEZOEK

De gemiddelde temperatuur in Natal is 26 tot 28 graden Celcius. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 38 graden Celcius. De zomer is van augustus tot februari, wat ook de beste tijd is om Natal te bezoeken. De winter, ook wel het regenseizoen in Brazilië genoemd, is van februari tot juli. April is vaak de maand met de meeste regenval. Houd er rekening mee dat Zuid-Amerikanen de zomervakantie vieren van december tot februari, het is dan dus het hoogseizoen. In deze maanden is het altijd erg druk op de stranden en in de accommodaties. 

BEREIKBAARHEID

Natal is goed te bereiken over land en via de lucht. De stad heeft een internationale luchthaven, met directe vluchten vanuit verschillende bestemmingen in Europa, waaronder Amsterdam. Er zijn ook veel korte en lange afstandsbussen die je naar Natal kunnen brengen vanuit grote steden in Brazilië.

Neus van auto in zandduinen bij Natal

Help jij Natal weer terug op de kaart te zetten? Laat het mij hieronder weten! 

Dit artikel delen:

Leave a Reply