Mijn reis naar vrijheid

Lies zit bij rand van een canyon in Valle de la Luna in Chili

Rond een uur of 6 word ik wakker van het geluid van de oceaan en het zonlicht dat door de gordijnen prikt. Ik maak mij klaar om naar het strand te gaan. Als de getijden het toestaan ga ik met mijn board de zee in, soms maak ik enkel een wandeling. Om half acht klap ik met laptop open met een ontbijtje ernaast. Granola, fruit en een goede kop koffie. Ik check mijn mail en social media en zie dat die ene post over duurzame shampoo veel is gedeeld. Leuk!

Het eerste dagdeel werk ik aan het schrijven van SEO waardige content. Ik lunch een uur en in de middag focus ik me op het beheren en bouwen van websites. De dag eindigt tussen drie en vier, afhankelijk van de ingeschoten werkverzoeken. Aan het einde van de middag check ik mijn social media platformen nogmaals. Oeps, ik hoor mijn naam. Het is weer tijd om het water in te gaan!

Corona opende mijn ogen

Door de corona pandemie viel mijn droom om te wonen en werken in Zuid-Amerika in duigen. Voordat ik het wist zat ik op een van de laatste vluchten terug van Brazilië naar Europa en was Zuid-Amerika verder weg dan ooit. Gek genoeg leek Zuid-Amerika weer dichterbij te komen door de crisis. In de noodtoestand begon de trend online werken. Ineens was er veel meer mogelijk online, en dat zette mij aan het denken. Wat als ik online kan werken vanuit het buitenland?

Suzanne van Duijn, auteur, content creator, vrijheidsmentor en parttime digital nomad, deelt al jaren tips en ervaringen over online werken in het buitenland. Met haar kennis helpt ze andere reislustige ondernemers in hun zoektocht naar vrijheid met haar Digital Nomad E-course*. Toen ik dat hoorde dacht ik alleen maar: vrijheid? Ja, dat wil ik!

*De Digital Nomad E-course is niet meer verkrijgbaar.

De cursus van Suzanne heeft mij ontzettend goed op weg geholpen. Je maakt kennis met andere reislustige Digital Nomads en begint met bepalen wat vrijheid voor jou betekend. Je fantaseert over een dag in jouw droomleven, bij mij was de uitkomst de beschrijving in de introductie. In de cursus bekijk je wat voor remote werk bij je past en stel je in grote lijnen remote verdienmodellen op. En misschien wel het meest belangrijk: je werkt aan je mindset en het wegnemen van je twijfels. 

Benieuwd naar de eerste fase van mijn reis naar vrijheid? Lees het hieronder!

Break it before you make it

Toen ik terug kwam uit Brazilië heb ik eerst de tijd genomen deze gebeurtenis te verwerken. Tegen dat de tijd dat ik mezelf weer een beetje had gevonden ben ik op zoek gegaan naar een woning in Utrecht en heb ik een leuke job gescoord. Financiële zekerheid vind ik namelijk erg belangrijk. Ik zie mijn vriendinnen regelmatig en trek er veel op uit. Ik ben gelukkig, maar ik voel me niet vrij.

Mijn abrupte terugkomst naar Nederland heeft mij inzicht geboden in wat ik nu echt wil. Voor het eerst in jaren stond de sneltrein dat mijn leven was stil en had ik alle tijd van de wereld om goed na te denken. Eindelijk zocht ik hulp en kwam ik in contact met mensen met dezelfde mindset. En hier begon mijn reis naar de meest uitdagende bestemming waar ik ooit ben geweest: vrijheid.  

Ondernemingskriebels

Ik ben echt happy nu. Maar er blijft gewoon iets kriebelen. En nee, het zijn dit keer niet alleen reiskriebels. Ik ben niet trots op de twee maanden die ik aan me voorbij heb laten gaan in de piek van de crisis. Maar ik ben wel trots met hoe ik mezelf weer heb opgepakt en heb gemotiveerd om te solliciteren, mijn website om te bouwen, blogs te schrijven en diverse cursussen te volgen.

En dit zette mij aan het denken. Ik heb mijzelf nooit gezien als ondernemer. Maar waarom eigenlijk niet? Ik ben een echte doener, ik neem initiatief en ik heb een brede set aan skills. En ik hecht ontzettend veel waarde aan vrijheid. Mijn levenspad bewandel ik toch al op een bijzondere manier. Dus waarom neem ik de afslag naar het ondernemerschap alsmaar niet?

Vrijheid redefined

De combinatie van ondernemerskriebels en teleurstelling van mijn abrupte vertrek uit Brazilië waren het startpunt van mijn zoektocht naar vrijheid en geluk. Ik heb veel gereisd en ik ben lang op zoek geweest naar een droombaan in Zuid-Amerika, smachtend naar een droomleven dat niet bestaat.

Tijdens de Digital Nomad E-course van Suzanne leerde ik op een nieuwe manier op zoek te gaan naar vrijheid. Ik leerde dat ik werk kan inzetten als middel om mijn droomleven te kunnen leiden. En in mijn geval is de weg naar vrijheid en geluk locatie-onafhankelijk werken als zelfstandig ondernemer, zodat ik zelf kan bepalen waar en wanneer ik werk.  

WORD IK DAN OOK DIGITAL NOMAD?

Een locatie-onafhankelijke zelfstandig ondernemer wordt ook vaak een Digital Nomad genoemd. Nog niet al te lang geleden was Digital Nomad een begrip waarbij ik enkel dacht aan influencers die zich ophopen in het exotische Bali.

Achteraf gezien best naïef, want inmiddels weet ik dat er zoveel meer beroepen zijn die je locatie-onafhankelijk kan uitoefenen. Zo streef ik ernaar websites te ontwerpen voor kleine ondernemers met grote dromen, teksten te schrijven en websites te optimaliseren. Als extra bijverdiensten hoop ik met mijn eigen reisblog passieve inkomsten te genereren door middel van onder andere affiliate links, zoals de links in deze blog.

Ook heb ik in deze coronatijden ontdekt hoeveel ik eigenlijk heb in Nederland. Voor het eerst in jaren twijfel ik of ik wel echt met de noorderzon wil vertrekken, of misschien toch wel langere periodes in Nederland wil verblijven tussen het reizen door. Dit is iets wat ik mij voor de crisis niet voor kon stellen, ik wilde alleen maar zoveel en zo snel mogelijk weg zijn van Nederland.

Lies op een steen bij waterval in Duitsland

Onzekerheid

Het locatie-onafhankelijk ondernemerschap klinkt best als een strak plan, toch? Ik merk dat ik nu best lekker in mijn vel zit en rustig aan doe met het starten van mijn onderneming. Ik doe niet actief aan acquisitie en ik neem de tijd met het bouwen van mijn bedrijfswebsite.

Maar het uitstel komt ook wel door onzekerheid. Ik vecht tegen de vragen die spoken door mijn hoofd. Wat als ik niet kan reizen door corona? Misschien kan ik er wel helemaal niks van. Is mijn skill set toch niet zo breed is als ik denk? En wat als ik nogmaals onverhoopt terug moet keren naar Nederland?

DE EERSTE STAPPEN ZIJN GEZET

Deze onzekerheden spoken nog door mijn hoofd, maar ik laat het me niet tegenhouden. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. Ik volg geregeld cursussen over wegdesign, weboptimalisatie en SEO. Ik werk druk aan mijn netwerk en zet de eerste lijntjes uit op Social Media. De domeinnaam voor mijn bedrijfswebsite is inmiddels zelfs aangevraagd. En stiekem heb ik mijn eerste twee klanten al binnen. En dit had ik niet alleen gekund.

EN NU JIJ!

Droom jij ook van locatie-onafhankelijk werken? Zet de eerste stap met de Digital Nomad E-course van Suzanne, en wie weet komen we elkaar over een jaar tegen in een co-working space aan de andere kant van de oceaan! Wil je sparren over jouw reis op naar vrijheid? Leuk! Stuur mij gerust een e-mail via travelies@outlook.com of laat hieronder een reactie achter.

Deze blog bevat affiliate links. Meer informatie over affiliate links vind je hier

Dit artikel delen:

Leave a Reply