Blikje zwerfafval in het zand

16 x culturele gebruiken Brazilië

Als gringa in Brazilië werd ik dagelijks geconfronteerd met culturele verschillen die ik nog nooit eerder heb ontdekt in andere landen in Zuid-Amerika. Ik ben er zelfs achter gekomen dat ik Brazilianen onbewust heb beledigd. En tja, sommige dingen hier in Brazilië zijn gewoon een beetje bijzonder… Wil jij niet compleet verrast worden of mensen per ongeluk beledigen? Of ben jij al in Brazilië geweest en ben je benieuwd wat mijn indrukken zijn? Check hier 16 typisch Braziliaanse culturele gebruiken. 

1. PORTUGEES IS ALLES

Vrijwel in alle landen in Zuid-Amerika word er Spaans gesproken. Maar, verwacht niet dat Brazilianen Spaans spreken of verstaan. En als je hoopt dat mensen Engels spreken dan moet ik je al helemaal teleurstellen. De enige manier om je te redden in Brazilië is om een beetje Portugees onder de knie te krijgen. 

2. SHARING IS CARING

Hoe durf je een biertje te bestellen enkel voor jezelf. In Brazilië is dit dus echt not done. The Brazilian way to go is een literfles bier te bestellen met copos voor het hele gezelschap. Nog een advies? Brazilianen houden van ijskoud bier dus drink je bier zo snel mogelijk op. 

3. EMBRACE THE THONG

Floss bikini´s zijn hier een ding, en niet alleen op de Copacabana in Rio. Voel je niet verplicht je lichaam string-proof te maken want hier in Brazilië doen ze niet aan body shaming. 

4. GRINGO POTTY TRAINING

Gooi nooit, maar dan ook echt niet toiletpapier in de toiletpot. Gebruik het prullenbakje dat naast het toilet staat. Ik weet wat je denkt, gatverdamme. Maar het pijpsysteem gaat verstopt raken wanneer je dit niet doet dus wen er maar aan.  

5. CARNAVAL IS SERIOUS BUSINESS

Denk je dat je binnen kan vliegen en het echte carnaval kunt vieren? Dat kan je vet vergeten! Carnaval is niet zomaar een feestdag of festival. Het is bloedserieus. Om carnaval te vieren in Brazilië heb je toewijding, creativiteit en kracht nodig. De Brazilianen beginnen de voorbereidingen voor het volgende carnaval direct na afloop van de vorige. Nog een fabel: carnaval begint niet in februari maar in september met de previas (pre-party’s). 

6. WEES OP JE HOEDE, ARGENTINIË FANS

Behalve een grens is er niet veel dat Argentijnen en Brazilianen met elkaar willen delen. Laat daarom nooit aan Brazilianen merken dat je Argentinië een tof land vind, vooral met betrekking tot voetbal. Ik kan je namelijk vertellen dat dit niet goed voor je gaat aflopen. Beter een leugentje voor eigen bestwil. 

7. TUDO BOM?

Tudo bom? [alles goed?] is iets wat iedereen je overal gaat vragen. Een gebrekkige taalvaardigheid brengt je vast in de verleiding te reageren met een handgebaar. Dat is prima, maar gebruik nooit het OK gebaar. Dat betekend in Brazilië namelijk hetzelfde als een middelvinger opsteken. En nu we het toch hebben over tudo bom zeg ik er maar even bij dat deze vraag enkel een beleefdheid is. Mensen zijn niet echt geïnteresseerd in hoe het met je gaat. Ze verwachten dan ook dat je reageert met tudo bom.

8. BEKRITISEER BRAZILIË NIET

Ongetwijfeld ga je jezelf bevinden in een verhitte discussie tussen Brazilianen over het sociaal onrecht in Brazilië. Maar let op, want dit is geen uitnodiging voor jou als buitenlander om Brazilië te bekritiseren. Begin ook niet met kritiek leveren op je eigen land, nationale trots is een kernwaarde in de Braziliaanse cultuur en dit kan dus respectloos overkomen.  

9. 100 MANIEREN OM BIJNA NEE TE ZEGGEN

Voordat ik arriveerde in Brazilië had ik geen idee dat er zoveel manieren bestaan om bijna nee te zeggen. Brazilianen zijn niet goed in dingen weigeren, maar zullen zichzelf zeker niet forceren om iets te doen wat zij niet willen doen. Dit leidt tot ongemakkelijke situaties waarin een belofte is gemaakt die niet wordt nagekomen. Mijn advies is daarom ook om niet teveel op mensen te rekenen die je niet goed kent. 

10. BEDIENINGSMEDEWERKERS

Wees niet bescheiden met aandacht vragen van bedieningsmedewerkers in een restaurant. Ik heb 8 jaar in de horeca gewerkt en ik heb een ongelofelijke hekel aan mensen die al zwaaien en fluiten voordat ze zijn gaan zitten. In Brazilië ontkom je er haast niet aan omdat bedieningsmedewerkers niet uit zichzelf naar je tafel toekomen en iedereen doet het. 

11. PERSOONLIJKE RUIMTE

Bereid je erop voor dat je in Brazilië een stuk minder persoonlijke ruimte hebt. Als je nieuwe mensen ontmoet kom je hier niet mee weg door enkel een hand te schudden. Nee hoor, mensen verwachten een knuffel en een, twee of soms zelfs drie ongemakkelijke kussen op de wang. En vanaf dat moment is dit iets wat je elke keer doet wanneer je deze persoon weer ziet. Geen zorgen, alles went! 

12. WEES NIET PREUTS OVER VLEES

Eet jij ook vegetarisch? Parabéns! Maar reken wel op een een carnivoren cultuur. Je hoeft je niet gedwongen te voelen om vlees te eten, maar wees hier ook niet te preuts over. Jouw commentaar op de Braziliaanse vlezige keuken word je niet in dank afgenomen. Houd je commentaar daarom voor je. 

13. HET IS ALLEMAAL VOOR DE HUSTLE

Zoals je vast al weet is er een gigantische verdeling tussen arm en rijk in Brazilië. Op straat zie je mensen allerlei ‘diensten’ verlenen, ofwel ‘hustling’ zoals helpen met het parkeren van je auto of het verhuren van buspasjes in het bus station. Deins niet terug om gebruik te maken van deze diensten mocht dat jou uitkomen, deze mensen proberen enkel geld te verdienen. 

14. COLGATE SMILES

Brazilianen zijn by far de meest hygiënische mensen die ik ken. Persoonlijke hygiëne staat hier hoog in het vaandel en het valt mij op dat mijn collega’s soms wel twee tot drie keer per dag hun tanden poetsen. Sta er ook niet van te kijken wanneer je bij je Braziliaanse vrienden op bezoek gaat en zij je aanbieden om te douchen, dit is hier beleefd. 

15. RAAK GEEN ETEN AAN

Mensen delen hun eten in Brazilië maar vergeet niet dat Brazilianen de meest hygiënische mensen zijn die ik ken. Iemand anders zijn of haar eten aanraken zonder bestek, een servetje of een plastic handschoen dat vele restaurants aanbieden is daarom not done. Soms voelt het zelfs alsof mijn vrienden het vies vinden als ik mijn eigen eten aanraak! 

16. LAAT JE VUILNIS ACHTER OP HET STRAND

Toerisme is voor een groot deel van de Braziliaanse bevolking een belangrijke bron van inkomsten. Iedereen komt natuurlijk naar Brazilië om de prachtige stranden te bewonderen, Het valt je vast op dat stranden goed worden schoongehouden door mensen in blauwe pakken die rond zonsondergang al het vuilnis van het strand prikken. Maar, het is goed om te weten dat er een soort van statiegeld zit op lege blikjes. Minder bedeelde mensen verdienen hun kost door deze blikjes op te rapen. Laat daarom altijd je blikjes achter naast de prullenbak op het strand. Zorg wel dat je de blikjes uit het bereik van de zee legt zodat ze niet in de oceaan belanden. 

En nu is het tijd om op te biechten waar ik mijn eerste maanden hier de mist mee ben ingegaan. Een van mijn grootste fouten was verwachten dat Brazilianen Spaans spreken en begrijpen. Ook heb ik mijn eerste weken openlijk mijn liefde voor Argentinië gedeeld en het OK gebaar gebruikt (gelukkig met vrienden die helemaal stuk gingen). En ik vind mijzelf echt wel een schoon persoon, maar toch ben ik net als de Brazilianen vaker mijn tanden gaan poetsen op een dag. Ten slotte, tegen mijn natuur in ben ik begonnen met het achterlaten van blikjes op het strand. 

Herken jij de culturele gebruiken hierboven? Laat het mij hieronder weten!

DIT ARTIKEL DELEN:
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *