9 x hosteltastisch koken op reis voor vega(n)s

Keuken in hostel

Ben jij ook zo’n reiziger die altijd de goedkoopste hostels boekt met keuken zodat je je eigen maaltje in elkaar kunt toveren? Of omdat je gewoon dol bent op koken op reis? Alleen dan kun je de helft van je ingrediënten van je favoriete gerecht niet kunt vinden op de markt. Vervolgens kom je aan in je hostel en vind je hier een zeer beperkt aanbod aan kookgerei. Twee pannen, iets wat lijkt op een pollepel en een bord dat dient als snijplank. En ja hoor, de oven is stuk.

Herkenbaar toch? Het is mij ontzettend vaak overkomen. Door mijn behoefte aan een gezonde maaltijd heb ik veel gekookt in hostels tijdens mijn reizen. Inmiddels heb ik wat recepten ontdekt waar je niet veel kookgerei voor nodig hebt of een oven. Simpele recepten met ingrediënten die je vrijwel in alle landen in Zuid-Amerika kunt vinden. Zo wordt koken op reis super easy!

Zelf heb ik altijd peper, zout, smaakblokjes en olie in mijn backpack omdat niet alle hostels dit hebben staan in de keuken. Voor deze gerechten heb je nooit meer dan twee pannen of een steel- en (braad)pan nodig en de maten van de recepten zijn voor 1 persoon. Check hier mijn 9 favoriete vega(n) hostelproof maaltjes.

1. AVOCADO, TOMAAT EN COUSCOUS SALADE (VEGAN)

Deze simpele salade is een van mijn all-time favourites. Tijdens het reizen eet ik minimaal 1 keer per week een salade met avocado. Het gerecht is ontzettend makkelijk om te bereiden en daarnaast ook nog supergezond. Het is ook een top gerecht als je een hekel hebt aan afwassen want je hebt maar 1 pan nodig. 😉

Ingrediënten:

1 avocado
1 tomaat
1 komkommer
1 kopje couscous

Bereiding:

Kook 3 kopjes water en voeg een beetje olie en zout toe. Haal de pan van het vuur wanneer het water kookt en voeg het kopje couscous toe. Snijd in de tussentijd de avocado in reepjes en de tomaat en komkommer in blokjes. Wacht tot de couscous is geweld en afgekoeld en gooi alles in een kom. Voeg voor smaak wat peper, zout en olie toe. Easy peasy lemon squeezy toch?

2. RISOTTO (VEGAN)

Vroeger dacht ik altijd dat risotto een super luxe gerecht was dat ik enkel in restaurants zou kunnen bestellen. Inmiddels heb ik zelf een simpel maar heerlijk recept ontdekt voor een pompoen risotto (maar eigenlijk kan je het bereiden met bijna elke groente).

Ingrediënten:

1 halve pompoen
1 knoflookteen
1 kopje risotto rijst (of gewone rijst)
1 smaakmaker blokje

Optioneel:
2 theelepels pesto

Bereiding: 

Kook drie kopjes water. Nadat je het water hebt gekookt los je het smaakmaker blokje op en voeg je de rijst toe met een beetje olie en zout. Roer regelmatig door de risotto rijst. Snijd in de tussentijd de pompoen in blokjes en snijd de knoflookteen fijn. Fruit de knoflookteen kort in een andere pan en voeg vervolgens de pompoen toe met een dun laagje water.

Proef de rijst en voeg eventueel nog een beetje water toe als het nog niet helemaal gaar is. Hetzelfde geld voor de pompoen. Als beide gaar zijn mogen de rijst en pompoen in een pan. Voeg peper en zout toe voor extra smaak. En voor de lucky ones: mocht je pesto hebben kunnen vinden voeg dan ook nog 2 eetlepels toe. 

3. PASTA (VEGETARISCH)

Pasta mag natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst. Er zijn honderden manieren om pasta te bereiden. Het onderstaande recept is mijn favoriete pasta om te koken op reis.

Ingrediënten:

2 handjes vol cherrytomaatjes (of 2 gewone tomaten)
200 gram pasta
1 knoflookteen
2 eetlepels pesto
150 ml crème fraîche

Bereiding: 

Kook de pasta in een pan met water met een beetje olie en zout. Snijd de knoflook fijn. Was de cherrytomaatjes (of was de tomaten en snijd deze in blokjes als je geen cherrytomaatjes kon vinden). Giet de pasta af wanneer het gaar is. Voeg 2 eetlepels pesto toe en de crème fraîche en zet deze terug op laag vuur. Kook op het laatst de cherrytomaatjes (of gewone tomaat) nog een paar minuten mee. Enjoy!

4. LINZENSOEP (VEGAN)

De bruine smurrie ziet er misschien niet zo smakelijk uit maar linzensoep is een voedzaam en eenvoudig maaltje om te bereiden. Mooie bonus: je hoeft je geen zorgen te maken dat iemand in het hostel er stiekem met je avondeten vandoor gaat. 😜

Ingrediënten:

1 ½ kopje bruine linzen
2 wortels
1 eetlepel soja saus

Optioneel:
1 bleekselderij
Een beetje brood

Bereiding:

Kook de linzen in een pan met water met zout en een beetje olie. Afhankelijk van de linzen duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten tot de linzen gaar zijn. Door de hoeveelheid water die je toevoegt bepaal je zelf hoe dik je soep wordt. Schil in de tussentijd de wortel en snijd deze in partjes. Voeg de wortels na 15 minuten toe en kook deze mee.

Mocht je bleekselderij hebben kunnen scoren (ik heb het bijna nergens gezien in Zuid-Amerika) snijd dan 2 stengels in partjes en kook deze 10 minuten mee. Voeg wat peper en zout toe en serveer de soep eventueel met een stukje brood.

5. ZOETE AARDAPPELS EN GROENTE (VEGAN)

Dit gerecht is zo simpel, maar zo lekker. In een exotisch klimaat heb je soms gewoon geen grote maar wel warme maaltijd nodig en dan is wat zoete aardappel met groente een perfect maaltje om te koken op reis.

Ingrediënten:

1 zoete aardappel
1 courgette
2 theelepels hete saus

Bereiding: 

Zet een pan water op het vuur. Was en schil de zoete aardappel en snijd deze in grote stukken. Was de parten nogmaals en voeg deze toe aan het water met een beetje zout en olie. Snijd de courgette in dunne cirkels. Gril de courgette op laag vuur met olie, peper zout en een voor de liefhebbers een beetje hete saus. Wacht tot de aardappels en courgette gaar zijn en voila, je kunt aan tafel.

6. CURRY (VEGAN)

Voor een goddelijke curry moet je niet in Zuid–Amerika zijn (check hier een overheerlijk Thais restaurant in Pipa in Brazilië). Maar, je kunt proberen een smakelijke curry in elkaar te flansen met wat er te vinden is.

Ingrediënten: 

½ courgette
100 gram kikkererwten
1 ui
1 kopje gram rijst
150 ml kokosnootmelk
2 theelepels curry poeder

Optioneel:
1 handjevol cashewnoten

Kook 3 a 4 kopjes water in een pan met een beetje olie en zout. Voeg de rijst toe wanneer het water kookt en sluit de pan af met een deksel (of bord als je deze niet kunt vinden). Snijd de courgette en ui in partjes. Braad deze kort in een beetje olie en voeg de kokosmelk en 2 theelepels curry poeder toe. Houd de rijst goed in de gaten en roer de groente regelmatig door. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en eventueel cashewnoten toe.

7. RIJST MET GROENTE (VEGAN)

Rijst en groente kun je echt overal vinden en eigenlijk is toch eigenlijk wel heel erg lekker op zijn tijd. Daarnaast is het ook nog eens een makkie om klaar te maken, dus waarom niet?

Ingrediënten: 

1 courgette of
1 aubergine of
1 chinese kool of
Net waar je zin in hebt.
1 ui
1 kopje rijst
soja saus of ketjap

Bereiding: 

Kook 3 a 4 kopjes water in een pan. Voeg de rijst toe als het water kookt met een beetje zout en olie. Snijd de groente van keuze en ui in partjes en braad deze kort in een pan met olie en een laagje water tot ze gaar zijn. Voeg soja of ketjap toe voor de smaak. Serveer de rijst eventueel met een beetje extra soja saus of ketjap.

8. VEGGIE WRAPS (VEGAN)

Al bij de gedachte aan Mexicaans eten loopt het water me in de mond. Naast het feit dat de Mexicaanse keuken in mijn mening de lekkerste keuken is, zijn veel gerechten ook nog eens makkelijk om snel te koken op reis zoals deze veggie wraps.

Ingrediënten: 

3 wraps
100 gram bruine bonen of
100 gram zwarte bonen
1 ui
1 paprika
1 avocado
1 tomaat

Bereiding: 

Bevrijd de avocado uit haar schil en verwijder de pit. Snijd deze in blokjes waarna je de avocado pureert (met een vork of iets dergelijks). Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg deze toe aan de avocado. Voeg wat olie, peper zout en eventueel hete saus toe. 

Snijd de ui en paprika in blokjes in bak deze in olie. Als deze gebakken zijn voeg dan de bruine of zwarte bonen toe en bak deze mee tot ze goed warm zijn. Verwarm de wraps eventueel in de magnetron en als deze er niet is eventueel in een pan op laag vuur zonder olie. Smeer de guacamole op de wraps en verdeel de groente over de 3 wraps. Rol de wraps op. Bon appetit!

9. TORTILLA (VEGETARISCH)

Na een halfjaar in Spanje te hebben gewoond heb ik dit gerecht aardig onder de knie gekregen. Stiekem vind ik mijn eigen tortilla lekkerder want in Spanje zijn tortillas ongelofelijk zout. Het gerucht is dat je een steelpan moet hebben om een tortilla te bereiden, maar het kan ook echt met een kleine braadpan (het is dan alleen wat lastiger).

Ingrediënten: 

6 eieren
2 aardappels
1 ui

Bereiding: 

Zet een pan met water op. Was en schil de aardappels. Was de geschilde aardappels nogmaals, snijd ze in partjes en voeg deze toe aan het kokende water met een beetje zout en olie. Breek de 6 eieren in een kom en roer deze met een klutser (of lepel, of vork, of nou ja you get the point). Giet de aardappels af wanneer deze gaar zijn en voeg ze toe aan de eieren met een beetje zout.

Snijd de ui in partjes en bak deze kort in olie. Voeg deze toe aan de eieren en aardappels en roer deze stevig door. Neem een schone pan en drenk deze stevig in de olie op laag vuur. Houd het vuur lag en giet de mix in de pan. Dek de pan af met een deksel (of bord). Probeer te oordelen of de substantie al gaar genoeg is om te draaien, maar neem de deksel (of bord) niet te vaak van de pan.

Nu komt het leukste gedeelte: het draaien van de tortilla. Als je denkt dat je tortilla er klaar voor is draai je de pan voorzichtig om boven een bord. Giet indien nodig nog een beetje olie in de pan en bak de tortilla kort aan de andere kant. Lukt het jouw de tortilla in een stuk op tafel te krijgen?

Koken op reis is leuk én makkelijk!

Natuurlijk ga je op reis nog veel meer gerechten ontdekken. Zelf vind ik het altijd ontzettend leuk samen met andere reizigers te koken en zo weer nieuwe vrienden te maken of nieuwe gerechten te ontdekken. Wees niet verlegen, kook een keer een grote pan met eten, haal een fles wijn en nodig iedereen in het hostel uit en leer nieuwe mensen kennen en hun verhalen. Zo maak je koken op reis extra leuk!

Ook is het misschien een idee een lokale kookcursus te doen om te leren over de gastronomie en cultuur van het land dat je bezoekt. Naast dat dit een duurzame activiteit is waar je lokale bevolkingen mee steunt is het ook nog eens ontzettend leuk. Check wel altijd even van te voren als je vegetarisch of vegan eet wat de opties zijn. Misschien leren ze in het land dat je bezoekt ook wel weer van jouw eetgewoontes.

Dit artikel delen:

Leave a Reply