Strandjes hoppen in João Pessoa

Kustlijn João Pessoa

Jampa, ook wel bekend als João Pessoa, is de hoofdstad van Parnaíba in het Noordoosten van Brazilië. Op internet kon ik niet veel vinden over Jampa maar alle Brazilianen die ik heb leren kennen waren ontzettend te spreken over deze stad de prachtige stranden in de omgeving. Al die goede verhalen enthousiasmeerden mij om Jampa te leren kennen. Toen ik het tripje begon te plannen twijfelde ik wel een beetje gezien er maar een hostel is. Is er dan echt zo weinig te beleven in Jampa? 

Om te kijken of mijn Braziliaanse vrienden gelijk hadden vertrok ik met twee Nederlandse meiden die ik op het strand in Porto de Galinhas heb leren kennen op een zaterdagochtend rond een uur of 8 met BlaBlaCar naar Jampa. Ten minste, dat was de bedoeling, maar onze BlaBlaCar was een half uur voor de geplande rit geannuleerd. We hebben nog steeds geen idee waarom, onze bestuurder had ons die ochtend geblokkeerd op WhatsApp.

MET BLABLACAR NAAR JOÃO PESSOA

Twee uurtjes later konden we toch nog met iemand meerijden via BlaBlaCar. Louvert, onze bestuurder, is geboren en getogen in João Pessoa en kon ons al het een en ander vertellen over deze stad. Louvert vertelt ons dat Jampa de groenste stad is van Brazilië. Ook vertelt hij enthousiast over alle prachtige stranden in zijn stad. Bij aankomst rijd hij zelfs een stukje om zodat hij ons het strand kan laten zien.

Bij aankomst droppen we onze spullen in het hostel en gaan we op zoek naar een plekje om wat te eten. De temperaturen zijn vergelijkbaar met de moordend hete temperaturen van Recife dus we kiezen voor een pizzaria met air conditioning (meer voor de air conditioning dan de pizza moet ik eerlijk bekennen).

PRAIA DE TAMBAÚ

Het is al bijna 3 uur toen we klaar waren met lunchen. Omdat de zon in nog geen drie uurtjes ondergaat besluiten we naar strand Tambaú te gaan wat op nog geen vijf minuten lopen van ons hostel ligt. Naast een bijzonder rond gevormd hotel dat er verlaten uitziet is dit strand niet veel meer dan een (lichtelijk vervuild) stedelijk strand. Zoals vele stedelijke stranden staat Tambaú met voedselkraampjes met gefrituurd eten, caipirinhas en zon bakkende Brazilianen. Door al het wier dat aanspoelt en de hele dag in de zon gaart ruikt het er niet heel jofel.

DAGTRIPS IN JOÃO PESSOA

Een beetje teleurgesteld keren we terug naar het hostel. Later die avond ontdekken we dat rondom Praia de Tambaú er wel heel veel leuke plekjes zijn om wat te gaan eten of drinken, bijvoorbeeld langs de boulevard of in het foodpark. Ook kan je er heel goed stappen.

In João Pessoa kan je drie leuke dagtrips doen: een uitstapje naar het historisch centrum of een tour langs de stranden van Literal del Norte of Sul. In het historisch centrum vind je vooral koloniale bouw maar dit ligt wel ver van Tambaú en het strand. In het Noorden vind je meer stedelijk strand, maar ook forten, een eiland en een knalgele zandvlakte. Beide dagtrips zijn prima te doen zonder tour en zijn bereikbaar per Uber of bus. Check de bus routes met applicatie Cittamobi.

Het Litoral del Sul staat juist meer bekend om de adembenemende stranden waar Louvert ons over had verteld op de heenweg. Deze stranden zijn het makkelijkst te bezoeken met een tour in een typisch toeristen busje dat je van het ene strand naar het andere brengt. Uitwaaien op het strand stelt nooit teleur en ons is beloofd een schoonheidswedstrijd winnend strand Praia de Coqueirinho te bezoeken. Ik ben altijd te paaien voor mooie stranden en daarom besluiten we de volgende dag Litoral del Sul te bezoeken. 

De volgende ochtend worden we klokslag half 9 opgehaald en in een busje geloodst. Na nog geen uur rijden komen we aan bij de eerste bestemming: Praia de Coqueirinho. Met een flinke laag zonnebrand stappen we het busje uit. Het is pas half 10 maar de hitte klapt ons al in het gezicht wanneer de deur van het busje open schuift. We worstelen ons door Braziliaanse strandtentjes met een overweldigende geur van gefrituurd eten en beginnen de zoektocht naar een rustig stuk strand. 

PRAIA DE COQUEIRINHO

Het zand brand de onderkant van mijn voeten. De zon verblind me even, maar al snel valt mijn blik op het heldere water van de zee dat gemoedelijk op een partij rotsen slaat. De rotsen liggen op de hoek van een baai. Ik hoop een rustiger strand aan te treffen aan de andere kant van deze rotsen maar helaas. Aan de andere kant van de baai ligt het strand vol met mensen die hun complete keuken inboedel naar het strand hebben gezeuld om de zondag met een volle buik door te komen.

We lopen door naar het enigszins verlaten einde van het strand, ons weg banend door de handdoekjes met af en toe een ongemakkelijke verontschuldiging in gebroken Portugees. Verderop spotten we een palmboom met schaduw en een ‘lion king’ achtige rots. Na even kort afkoelen in de zee hebben we de moed verzameld om de rots te beklimmen. Het zweet staat ons op de rug na een korte wandeltocht van 20 minuten. Het uitzicht is ontzettend mooi vanaf dit punt: aan de ene kant zien we een regenboog aan parasolletjes en aan de andere kant unieke rotsformaties begroeid met allerlei flora en witte verlaten stranden.

MINI HIKE PRAIA DE COQUEIRINHO

Vanaf de rots loopt een pad langs de klif met uitzicht op alle stranden in deze omgeving. De paadjes zijn smal en je krijgt onderweg ongetwijfeld wat takken in je gezicht. Maar, de prachtige viewpoints over de stranden en de geel met rode steenformaties zijn het waard. Onderweg kom je vrijwel niemand tegen, misschien enkel een groep Brazilianen die passeert met buggy’s en een glaasje prosecco. Na een uurtje hiken komen we aan bij het laatste strand en kunnen we niet wachten tot we in de zee liggen om af te koelen.

Maar we moeten nog iets langer zweten want we hebben een verkeerde afslag genomen en belanden aan de rand van privé gebied. De enige toegang naar het strand is door een rivier met een vreemde kleur. Het water lijkt erg diep dus we besluiten ons er niet aan te wagen en klimmen weer omhoog. We vinden eindelijk een weg naar beneden en niet veel later wandelen we langs het strand terug naar de Braziliaanse strandtentjes waar onze gids ons komt ophalen om ons naar het volgende strand te brengen. 

PRAIA TAMBABA

Op nog geen kwartier rijden van Praia de Coqueirinho ligt Praia Tambaba. Een zijde van Praia Tambaba is voor iedereen toegankelijk, de andere kant enkel voor mensen die hun zwemkleding durven uit te trekken. Het strand word gescheiden door een natuurlijke rotsformatie en verbonden door een trap. Als je waagt de trap op te klimmen om een kijkje te nemen aan de naakte kant van Tambaba word je gestopt door een oud mannetje dat je vriendelijk verzoekt je uit te kleden. Sommige dingen laat ik graag aan de verbeelding over dus ik ben aan de beklede kant gebleven. Praia Tambaba ligt vol met pikzwarte rotsen waarvan er een rots een vrolijke palmboom op de top heeft. Ook zijn er veel ‘natural pools’ tussen de rotsen in waar je kunt relaxen en allerlei vormen in de rotsen herkent.

PRAIA DO AMOR

De laatste stop is Praia do Amor, ofwel het strand van de liefde. Praia do Amor is ook voor een deel bedekt met rotsen waarvan een rots is gevormd als een soort van tunnel. Legende is dat als je door deze tunnel loopt je de liefde van je leven zult vinden. Als vrijgezel heb ik mij uiteraard door deze tunnel gewurmd en door de spanning ben ik vergeten een foto te maken. Maar wie weet, misschien verschijnt er binnenkort wel een blog over liefde in het buitenland op Travelies… 

Een beetje verband (zelfs met 8 verschillende soorten zonnebrand ontkom ik er gewoon niet aan) maar vooral voldaan rijden we weer terug naar Recife met BlaBlaCar. Ik vind het eigenlijk gewoon jammer dat João Pessoa onderschat wordt want het is een interessante stad omringt door prachtige stranden. Ook is het centrum bij Praia Tambaú ontzettend leuk om te verblijven.

Dit artikel delen:

Leave a Reply