Alles wat je wilt weten voor je bezoek aan Iguazu

Watervallen Iguazu in Brazilië

Wat valt er toch moeilijk veel water naar beneden! Ik sta oog in oog met de grootste verzameling watervallen in de wereld en dit is het enige wat door mijn hoofd gaat. Het geluid van het klotsende water is zo overweldigend dat ik niet kan communiceren met mijn medereizigers. Gelukkig is iedereen om mij heen ook sprakeloos door het prachtige natuurgeweld van de watervallen van Iguazu. Wil jij ook verdoofd worden door de watervallen van Iguazu? Lees hier alles hoe je jouw bezoek plant en waarom je je eten altijd moet verstoppen tijdens je bezoek. 

Iguazu: Braziliaanse kant

De watervallen van Iguazu (Spaans: Iguazú, Portugees: Iguaçu) is een bezienswaardigheid die niet mag ontbreken aan je reis naar Brazilië of Argentinië. Verstopt in het regenwoud op de grens van Paraguay, Brazilië en Argentinië storten zich maar liefst ruim 270 watervallen verspreid over 2.7 kilometer breedte. Iguazu bewonder je aan de Braziliaanse en Argentijnse zijde. De meerderheid van de watervallen bevinden zich aan de Argentijnse kant, maar in Brazilië heb je weer mooiere uitkijkpunten. Het is dus eigenlijk wel de moeite waard de watervallen van Iguazu aan beide kanten te bezoeken. Alleen zo kan je bepalen aan welke kant je ze het mooiste vind. 

Iguazu: watervallen in Brazilië

De watervallen van Iguazu behoren tot de top 3 grootste watervallen ter wereld. De watervallen hebben een hele toepasselijke naam, Iguazu betekend namelijk ‘groot water’. Het woord Iguazu stamt uit de inheemse taal Guarani of Tupi. De watervallen verschillen tussen smalle stromen water die naar beneden plenzen tot watervallen van wel 70 tot 80 meter hoog.

Bereikbaarheid Iguazu

De watervallen zijn goed te bereiken. Vanaf São Paulo of Buenos Aires vlieg je naar Foz do Iguaçu in Brazilië of Puerto Iguazú in Argentinië. Vanaf beide plaatsjes is het park aan de Braziliaanse en Argentijnse kant makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Een gids heb je eigenlijk ook niet echt nodig. De grensovergang tussen Brazilië en Argentinië is veilig over te steken met het openbaar vervoer. 

Zelf heb ik een goede ervaring met de bus die vanaf Buenos Aires naar Puerto Iguazú reist. Deze busrit duurt als alles meezit 24 uur. Tijdens deze rit zijn er maaltijden verzorgd en als je net iets meer betaald voor je busticket heb je een comfortabele stoel. Met een beetje geluk krijg je ook nog lekkere Alfajores in de de bus. De bus is aanzienlijk goedkoper dan het vliegtuig en een duurzaam alternatief voor vliegen.  

Iguazu: Argentijnse kant

BESTE REISTIJD

In mijn ogen is er geen slechte dag om het natuurfenomeen te bezoeken. Op de website van Iguazú Argentinië vind je een leuk overzicht van de klimaatomstandigheden die je kunt verwachten in Iguazu afhankelijk van de maand van je bezoek. Over het algemeen is het in december, januari en februari drukker in verband met de zomervakantie in Zuid-Amerika. Zorg vooral in deze maanden dat je het park vroeg bezoekt om de drukte een beetje te ontlopen. 

Iguazu: Argentinië

IGUAZU IN BRAZILIË

De watervallen in Brazilië bezoek je vanaf het dorp Foz do Iguaçu. Je bezoek aan de Braziliaanse kant van Iguazu is ongetwijfeld korter dan je bezoek aan de Argentijnse kant van de watervallen. De reden van het kortere bezoek is dat je hier maar 20 procent van de watervallen vindt. Maar, dat maakt je bezoek niet minder indrukwekkend want aan de Braziliaanse kant zijn er spectaculaire uitkijkpunten. Heb jij een wat groter budget? Dan is het misschien wel leuk om in het nationaal park te logeren bij hotel Belmond das Cataratas. 

PARQUE DAS AVES

Wat ook leuk is om te weten is dat je je bezoek aan de watervallen in Brazilië kunt combineren met een bezoek aan Parque das Aves. Parque das Aves is een vogelpark gelegen tegenover de ingang van Iguazu aan de Braziliaanse kant. Het vogelpark steunt de conservatie van het Atlantische regenwoud en draagt bij aan de bescherming van vogelsoorten in dit gebied. Je vindt hier vele vogelsoorten die je in hun ruime hokken kunt bewonderen. Het park is ook een thuishaven voor vogels die gered zijn van illegale dierenhandel. 

Iguazu: Parque das Aves
Iguazu: Parque das Aves twee blauwe papagaaien

IGUAZU IN ARGENTINIË

De watervallen aan de Argentijnse kant bezoek je vanaf Puerto Iguazú. Om de watervallen aan de Argentijnse zijde van alle kanten te bewonderen heb je een hele dag nodig. Het park is zo groot dat je het park te voet of met de Rainforest Ecological Train verkent. Er zijn twee hiking trails: de Upper Circuit en de Lower Circuit. Beide wandelroutes duren ongeveer twee uur.

Het grootste verschil is dat de uitzichten van de Upper Circuit vooral vanaf bovenaf op de watervallen is. De uitzichten van de Lower Circuit zijn vooral op de voorkant van de watervallen. Mijn advies? Vertrek op tijd zodat je beide circuits kunt bewandelen want het is het zeker waard. Let wel op: aan de Argentijnse kant kom je heel dicht bij de kletterende watervallen dus neem je poncho mee. 

Iguazu: Garganta del Diablo

GARGANTA DEL DIABLO

Het hoogtepunt van Iguazu is oog in oog staan met Garganta del Diablo (de duivelskeel). Het natuurgeweld van Garganta del Diablo is oorverdovend en onvoorstelbaar mooi. De hoeveelheden water die in Garganta del Diablo naar beneden storten is niet te beschrijven. Je zult geregeld verblind zijn door de nevel maar laat dit je niet tegenhouden. En, vergeet niet naar de toeristen aan de Braziliaanse kant te zwaaien als je aan de rand van Garganta del Diablo staat.

Iguazu: Brazilië

DE BESTE TIP: VERSTOP JE ETEN

In het park van Iguazu kom je ongetwijfeld in aanmerking met de iconische Zuid-Amerikaanse coatis. De kans is groot dat zij je bij de ingang al met smart opwachten. Maar als ik heel eerlijk ben denk ik niet dat ze jou opwachten. Eigenlijk wachten ze op het moment dat je jouw tas open doet en wat te eten tevoorschijn haalt. Lees de waarschuwingsborden en voer de coatis niet.

Pak je eten goed in en kijk om je heen of er geen coatis in de buurt zijn als je wat wilt eten. Coatis zijn slinks en besluipen je totdat zij het perfecte moment zien om jouw lunch te kapen. De coatis zijn wilde dieren en daarom geloof ik niet dat geïndustrialiseerd eten niet goed zijn voor de coatis’ gezondheid. Probeer dit daarom ten alle tijden te voorkomen voor je eigen veiligheid en de gezondheid van de coatis.      

Iguazu: Coati

Maak twee dagen in je reisschema vrij om je bezoek aan de watervallen van Iguazu te plannen. De Argentijnse kant is populairder maar ik ben ervan overtuigd dat je de Braziliaanse kant ook fantastisch gaat vinden. Ik was zo onder de indruk van de panoramische uitzichten dat ik tweemaal de watervallen heb bezocht aan de Braziliaanse kant. Geniet van je bezoek aan de watervallen en neem de tijd alles in je op te nemen. 

Dit artikel delen:

Leave a Reply