Cultuur snuiven in Igarassu en Itamaracá

Fort oranje

Wist je dat ze in het Noorden van Brazilië Nederlandse roots te vinden zijn? Voordat de Portugezen kwamen hebben de Nederlanders aardig wat uitgespookt in het Noordoosten van Brazilië. Daarom zijn er in en rondom Recife zijn hier nog veel sporen van onze voorouders te vinden. Ook is Pernambuco het thuis van de oudste kerk van heel Brazilië in regio. Ontdek Nederlands erfgoed en ga mee cultuur snuiven in Igarassu en Itamaracá. 

IGARASSU

Toen ik voor het eerst de plaatsnaam ‘Igarassu’ op een bord zag staan moest ik gelijk denken aan de watervallen van Iguazu. Igarassu ligt op ruim een half uur rijden met Recife (bereikbaar met de auto of Uber). Een wereldwonder vind je niet in Igarassu maar wel een kerk die bijna 500 jaar geleden is gebouwd en nog steeds staat: Igreja dos Santos Cosme e Damião.  

Bij aankomst is er geen ziel rondom de kerk te bekennen. Een man slentert onze kant op en trekt aan een bel. De krakende deur schuift open. De vloeren zijn grijs, de muren wit en het ruikt er muf. Het geluid van koerende duiven galmt door de kerk. We lopen door naar een hal waar het leek alsof er feesten gehouden werden, er stond namelijk een podium en er hingen slingers. De ruimte ernaast leek bestemd voor missen. Eerlijk gezegd weet ik niet of dat de kerk nog in dienst is want nog geen 10 meter verderop is er een kleine kerk dat er een stuk levendiger uitziet.

Tegenover Igreja dos Santos Cosme e Damião bevind zich Convento de Santo Antônio. Deze kerk is een stuk beter onderhouden. Van binnen was deze kerk erg bijzonder en deed me een beetje denken aan Nederland met de Delfts blauwe tegels op de muren. Bing, we hebben de eerste sporen van Nederlands erfgoed zijn al ontdekt. 

Igarassu en Itamaracá: Convento de Santo Antônio
Igarassu: Convento de Santo Antônio

FORT ORANGE

Het is een kwartiertje rijden tussen Igarassu en Itamaracá (met de auto of Uber). Op het eiland Itamaracá bevindt zich Fort Orange. De naam geeft het al een beetje weg: dit fort is gebouwd door Nederlanders rond het jaar 1500. De Portugezen waren toen al in Brazilië, de Nederlanders wilden graag meeprofiteren van de vruchtbare grond van Itatamaracá. Zo werd hier onder andere suiker en tabak verbouwd. Vroeger lag het fort op een eiland maar inmiddels is het fort verbonden met Itamaracá.

Igarassu en Itamaracá: Fort Orange

Meer dan 100 jaar hebben de Nederlanders de strijd weten te winnen van de Portugezen en het vruchtbare land van Itamaracá gecultiveerd. Toen de Portugezen de Nederlanders eindelijk hadden weggejaagd hebben zij het fort ‘Fortaleza de Santa Cruz’ genoemd. Nadat de Brazilianen hun land weer hadden teruggewonnen hebben zij besloten toch de naam ‘Fort Orange’ te behouden.

Itamaracá: Fort Orange kanon

De oranje gloed van de stenen past perfect bij de naam van het fort. Ook is er een kleine kapel in het fort. Vanaf Fort Orange kijk je uit op een klein eiland dat ligt tegenover Itamaracá: Praia Coroa do Avião, een erg mooi gezicht. Dit eiland bereik je per speedboat vanaf Praia Fort Orange.

Fort Orange in Itamaracá
Itamaracá: Praiada Coroado Aviao

ITAMARACÁ

Itamaracá is een eiland waar veel Brazilianen vakantie komen vieren, dit was ook wel aan alles te merken. Naast mijn gezelschap spot je geen enkele buitenlander. De stranden in Itamaracá liggen vol met zon bakkende Brazilianen en het strand staat vol met Braziliaanse strandtenten.

Itamaracá Brazilië

Om je een idee te geven: een Braziliaanse strandtent is vaak voorzien van plastic meubilair, keiharde muziek, een menukaart met enkel gefrituurd vlees en vis en een natuurlijk toilet. Er hangt altijd een gezellig sfeertje en de cervejas zijn goed gekoeld.

Itamaracá Brazilië strandtent

Brazilië heeft een rijke geschiedenis en het is heel interessant om hierover te leren. De geschiedenis van het Noordoosten is uniek en het is een heel gek idee dat onze voorouders hier zoveel hebben opgebouwd in koloniale tijden. Bezoek Igarassu en sta je oog in oog met een van de oudste kerken in Brazilië en rijd door Itamaracá om te verdwalen in Fort Orange en te ervaren je hoe Brazilianen vakantie vieren.

Dit artikel delen:

Leave a Reply