Geen vrijheid leidt naar vrijheid

Lies geniet van uitzicht van de Cocora vallei in Colombia

Als je zo graag locatie-onafhankelijk wilt ondernemen en op zoek bent naar vrijheid, waarom ben je dan een nieuwe baan gestart in loondienst? Deze vraag wordt regelmatig op me afgevuurd, en ik kan heel goed begrijpen waarom mensen dit zich afvragen.

Ik schrijf over mijn reis naar vrijheid, terwijl ik nog niet lang geleden mijn eerste echte 9-5 job heb gevonden. En dan ook nog wel eens in een functie waar thuiswerken geen optie is. Locatie-onafhankelijk ondernemen als loonslaaf, dat gaat toch helemaal niet?

Geen vrijheid voor vrijheid

Hoe gek het ook klinkt, de 9-5 job is voor mij de eerste stap naar vrijheid. In mijn droomleven bepaal ik zelf waar en wanneer ik werk. Maar, financiële zekerheid is een belangrijk onderdeel in het creëren van mijn droomleven. Ik heb een hoop plannen en ambities, maar ik kom niet ver met een lege spaarrekening.

Om het droomleven te creëren moet ik eerst investeren, en tja, geld groeit nog steeds niet aan bomen. Eigenlijk heb ik mijzelf als het ware vrijheid ontnomen om in de toekomst meer vrijheid te creëren. Geen vrijheid is dus de eerste stap naar vrijheid.

Sparen en besparen

In deze fase waar ik niet veel vrijheid ervaar is sparen en besparen heel belangrijk. Als ik alles uitgeef wat er binnenkomt blijf ik hangen in de 9-5 job enkel omdat ik de rekeningen moet betalen. Een dikke spaarrekening is niet het doel, maar het is wel lekker een spaarpotje achter de hand te houden.

Ik ben nu dus druk aan het sparen, maar ik spaar niet maximaal. Ik ben namelijk een echte levensgenieter en ik geef graag wat extra uit aan een gezonde maaltijd of een leuk dagje uit. Ook spendeer ik veel centjes aan cursussen en webtools die mij helpen mijn doelen te bereiken. 

Elk begin van de maand zet ik ongeveer 15% van mijn vaste salaris op mijn spaarrekening. Het beetje dat ik nu al verdien als ondernemer gaat direct in de spaarpot. Het resterende bedrag geef ik uit aan huur, investeringen en leefkosten. Vaak blijft er aan het einde van de maand nog geld over. Dit maak ik ook over naar mijn spaarrekening.

Van loonslaaf naar ondernemer

Als mijn rekening weer een beetje is aangedikt begint de overgang van loonslaaf naar ondernemer. Geen vrijheid veranderd in beperkte vrijheid, waarin ik langzaam maar zeker zelf kan gaan bepalen waar en wanneer ik werk.

Als dit goed gaat, kan ik misschien wel helemaal uit loondienst en heb ik voldoende inkomsten om elke maand te blijven sparen, of in ieder geval rond te komen. En dit is precies waar ik naartoe werk: vrijheid!

Mijn definitie van vrijheid

De afgelopen maanden heb ik geleerd dat iedereen een andere kijk heeft op vrijheid en dat vrijheid in allerlei contexten een andere definitie heeft. Ik richt mij in deze blog op de vrijheid om je leven te leven zoals jij dat wilt.

Voor mij bestaat vrijheid uit bewegingsvrijheid, vrijheid om zelf mijn dagen in te vullen en vrijheid om mijn duurzame kernwaarden na te leven. Bewegingsvrijheid spreekt voor zich: als reisblogger ben ik graag op reis, met als favoriete bestemming Zuid-Amerika.

De vrijheid om zelf mijn dagen in te vullen sluit hierbij aan. Ik vind het helemaal niet erg om 40 uur te werken in een week, maar ik wil wel zelf bepalen hoe ik deze 40 uur indeel. Er zijn nu eenmaal dagdelen dat een mens productiever is. Die dagdelen zijn voor iedereen anders. Ik zal je een geheimpje vertellen: mijn meest productieve dagdeel is niet tussen 9 en 5.

Ten slotte geeft bewegingsvrijheid en vrijheid om mijn dagen zelf in te vullen mij de gelegenheid mijn duurzame kernwaarden na te leven. Als reisverslaafde besef ik wat mijn ecologische impact is en wil ik deze graag beperken. Als ik zelf bepaal waar en wanneer ik werk, kan ik voor langere periodes reizen en heb ik de vrijheid om snelle vluchten te vervangen met treinreizen bijvoorbeeld.

Ja maar, corona?

Het coronavirus heeft een bizarre impact op onze vrijheid. Voor het eerst in de 21e eeuw zijn de grenzen zo goed als gesloten en hebben we eigenlijk geen idee wanneer het een keer stopt. Mijn eerste voorwaarde voor vrijheid, bewegingsvrijheid, is verder weg dan ooit.

Maar corona heeft ook laten zien hoe vrij we kunnen zijn. Er zijn zoveel beroepen die online kunnen worden uitgeoefend en meetings die online plaats kunnen vinden. Internet is inmiddels in alle uithoeken van de wereld te vinden. Dus waarom kunnen we niet een paar maanden in het jaar ergens anders werken?

Zelf weet ik ook wel dat ik remote werken in Zuid-Amerika voorlopig vet kan vergeten. Maar dat betekend niet dat ik niet mag dromen over een toekomst waar ik wel bewegingsvrijheid heb, en nu alvast keihard kan werken aan mijn andere twee voorwaarden voor vrijheid: zelf mijn dag invullen en mijn duurzame kernwaarden naleven.

Lies op een steen bij waterval in Duitsland

Geen vrijheid leidt voor mij naar vrijheid

In deze blog zijn er twee voorbeelden genoemd van een gebrek van vrijheid dat leidt naar vrijheid. Het eerste voorbeeld is het hard werken als loonslaaf om te sparen, waarna je kan meer ruimte hebt om risico’s te nemen met als doel vrijheid.

Het tweede voorbeeld is het coronavirus dat onze bewegingsvrijheid tijdelijk beperkt, maar ons wel heeft laten inzien hoeveel mogelijkheden er zijn om online te werken. En juist, na corona kan online werken ook gewoon nog, maar dan lekker in het buitenland!

De reis naar vrijheid is voor iedereen anders. In de eerste fase van mijn vrijheidsreis heb ik minder vrijheid dan ik ooit heb gehad. Ik heb ervoor gekozen deze concessie te maken zodat ik in een latere fase meer risico kan nemen en mijn definitie van vrijheid kan ervaren.

Wel vind ik het belangrijk om te vermelden dat ik ook als loonslaaf wel happy ben, ik voel me gewoon niet echt vrij. Ik ben in de vastgoedsector beland en ik voel mij ben een beetje de Mary van Selling Sunset, maar dan in de huursector van Utrecht. En min de 12-jaar jongere Franse echtgenoot.

Dit artikel delen:

This Post Has One Comment

  1. Sharon van eck

    En kijk waar het je gebracht heeft! 😉 Een plan heeft een plan nodig om er te komen, ik begrijp helemaal wat je bedoelt en het precies hetzelfde gedaan om te komen waar ik nu sta. Geld groeit helaas eenmaal niet aan de boom, exact.

Leave a Reply