Duurzame tassen creators: De leukste tassen van geupcyclede materialen

Upcycling is helemaal hot, en dat is te zien in het groeiende aanbod van duurzame tassen. Zo creëren creatieve ondernemers duurzame tassen gemaakt van de achterkant van een bank, oude banners of kledingstukken die al jarenlang ongebruikt in de kast hangen. Super tof!

Van recycling, het hergebruik van materialen, heb je vast al wel eens gehoord. Upcycling komt op hetzelfde principe neer. Het verschil tussen upcycling en recycling is dat materialen die niet meer hergebruikt kunnen worden op een andere manier worden gebruikt. Deze materialen krijgen dus een nieuwe en vaak meer duurzame functie. Zo is er minder verspilling, en worden er unieke en waardevolle producten gecreëerd.

Er zijn talloze materialen die gebruikt kunnen worden om een duurzame tas te produceren. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van creatieve en duurzame ondernemers, die van geupcyclede materialen toffe en duurzame tassen creëren. Deze keer was het niet aan mij om het verhaal te vertellen achter de ondernemers en de tassen, maar laat ik de ondernemers aan het woord. Lees hieronder de verhalen van deze 7 creators van duurzame tassen, en laat je inspireren!

Ben jij een duurzame tassen creator en wil je ook in deze lijst komen? Vul dan het formulier onderaan deze blog in!

Stoer stikwerk

In je kast hangt al jarenlang een jas die je nooit meer draagt, maar die je dierbaar is en waarvan je geen afscheid kunt nemen. Herkenbaar? Haal het tevoorschijn!

Ik ben Marry en ik maak tassen, riemen en accessoires van nieuwe en gebruikte materialen zoals leer, jute en promotie banners. Materialen die niet meer worden gebruikt weer een nieuw leven inblazen vind ik prachtig. Een oneffenheid zo hier en daar zorgt juist voor een mooi doorleeft karakter. Zo is mijn passie voor circulair ondernemen ontstaan.

Al zo’n 10 jaar ben ik creatief bezig. Het begon als hobby met kleding en herstelwerk, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer interesse in andere producten, materialen en mogelijkheden.

Marry: ” Met mijn producten wil ik laten zien hoe mooi upcyclen kan zijn. ”

Door middel van stiksels, studs, ringen en stoere details kan ik deze afwerken op maat. Zo heb je altijd iets unieks en persoonlijks waarmee jij je onderscheid van de rest. Daarbij weet je zeker dat er van alles wat ik maak geen tweede is. Mijn producten vertellen een persoonlijk verhaal.

Groene Bagage

Op een heerlijke, zomerse zondag zaten mijn schoonzus en ik in de tuin te fantaseren over het maken van een eigen product. Wat zouden wij zelf kunnen maken? En waarvan? In een mum van tijd was het idee daar: tassen maken van oude gordijnen! 

Annemiek: ” Voor mij was het dan ook snel duidelijk dat ik voor het creëren van een eigen product zo min mogelijk nieuwe materialen wilde gebruiken. ”

Mijn naam is Annemiek, ik ben het gezicht achter Groene Bagage. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de wereld van morgen, onder andere door het hergebruiken van spullen. Voor mij was het dan ook snel duidelijk dat ik voor het creëren van een eigen product zo min mogelijk nieuwe materialen wilde gebruiken.

Wanneer je kiest voor een tas van Groene Bagage, dan kies je voor upcycling. Voor de tassen van Groene Bagage zijn (op het garen na) geen nieuwe materialen nodig: de tweedehands stof wordt een nieuwe, duurzame tas.

De tassen worden door mijzelf stuk voor stuk handgemaakt en zijn daarom allemaal uniek. Sinds ik zelf tassen maak besef ik hoeveel tijd, aandacht en liefde er daadwerkelijk in een handgemaakt item zitten. Via het Instagram-account @groenebagage deel ik foto’s van het upcycle-proces en van de tassen zelf, hopelijk zie ik je daar!

Vancaat

Mijn naam is Carolien en samen met mijn gezin woon en werk ik in Zeeland. Naast mijn werk in de zorg maak ik graag tassen van restleer en hergebruikt leer.
Jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een naaimachine. Ik ging zomaar eens wat proberen en had er lol in. Eerst werkte ik met stof, later ontdekte ik dat ik het werken met leer heel leuk vond. Het is prachtig en stevig materiaal en dus ideaal om tassen mee te maken. Met name het werken met restleer en hergebruikt leer spreekt me aan.

Carolien: ” Geen enkele tas is hetzelfde, dat maakt het leuk. ”

Ik wordt erg blij van een stapel leer van bijvoorbeeld een oud bankstel. De achterkant van zo’n bankstel ziet er vaak nog mooi uit en kan prima gebruikt worden. Ook kleinere resten leer kan ik prima gebruiken. Al puzzelend hier toch een leuk tasje uit creëeren is heerlijk om te doen. De draagbanden zijn vaak gemaakt van naturel tuigleer. De combinatie vind ik mooi en vaak is er te weinig restleer om van hetzelfde leer een band te maken. Geen enkele tas is hetzelfde,  dat maakt het leuk.
Het maken van tassen is voor mij een heerlijke hobby waarbij ik zo nu en dan ook nog wat verkoop via Etsy. Dat is dan toch echt de kers op de taart; dat iemand anders er ook zo blij van wordt!

[ri-juz]

Mijn naam is Anja, het gezicht achter [ri-juz]. Vrouw, moeder, dochter. Ik heb een zwak voor oude spijkerkleding. Dit kan ik gewoon niet weggooien, met of zonder gaten. Spijkerstof is zó mooi! De verschillende kleurnuances, slijtageplekken, gave stiksels, kontzakken en vervagende kleuren… Zoiets doe je toch niet weg? Ook al niet omdat ik milieubewust probeer te zijn en zoveel mogelijk wil upcyclen.

Anja: ” Ik heb een zwak voor oude spijkerkleding. Dit kan ik gewoon niet weggooien, met of zonder gaten. ”

Een jaar of 10 geleden haalde ik de opgespaarde oude spijkerbroeken van mijn kinderen tevoorschijn en besloot er een sprei van te maken. Allemaal blokjes spijkerstof aan elkaar, je kent het wel. Super leuk! En daar hield het niet bij op. Er volgde een tas, een etui en een kussenhoesje. 

De reactie uit mijn omgeving was vaak: daar moet je iets mee doen! Dit was het begin van [ri-juz] duurzame tassen. Inmiddels maak ik ook oorbellen, schorten en meer. Ik vind het zó leuk om te doen! De oude spijkerbroeken krijg ik van familie, vrienden en bekenden. Een website volgde en sinds eind 2019 verkoop ik mijn producten op Etsy. Neem gerust eens een kijkje, misschien zit er iets voor je bij 😉.

Overigens betekent [ri-juz] re-use, oftewel hergebruik. Al mijn producten zijn uniek en handgemaakt met gerecyclede materialen. Mijn doel? De afvalberg verminderen door meer te hergebruiken, op een leuke en praktische manier!

Voor custom-made producten kun je mailen naar info@rijuz.nl.

EenTasVanMartha

Textiel heb ik altijd een fijn, zacht materiaal gevonden om mee te werken, en daarbij houd ik veel van kleur. Mooie heldere kleuren hebben een enorm positief effect op je geest, het doet me goed om daarmee bezig te zijn. Ik heb ook een voorkeur voor praktische projectjes, gebruiksvoorwerpen als een tas of een etui, waarmee je qua kleurgebruik, materiaal, grootte en stijl oneindig kunt variëren. Al mijn werkstukjes zijn daarmee ook uniek.

Martha: ” Zoeken naar mooie vintage stoffen is voor mij ook een beetje een avontuur, een beetje ‘schatzoeken’ in kringloopwinkels en ook online. ”

Door de jaren heen ben ik steeds vaker vintage (en tweedehands) materialen gaan gebruiken. Niet alleen omdat die vaak beter en mooier van kwaliteit zijn – en langer mooi blijven -, maar ook vanwege de prachtige en vooral ook kleurrijke dessins. Ook het idee van hergebruik uit oogpunt van duurzaamheid spreekt mij erg aan, ook al werk ik maar op heel kleine schaal.

Zoeken naar mooie vintage stoffen is voor mij ook een beetje een avontuur. Het is een beetje ‘schatzoeken’ in kringloopwinkels en ook online: je weet maar nooit wat voor moois je gaat vinden! Ik werk altijd met wat ik vind en verzameld heb, en ik gebruik alleen nieuw materiaal als het niet anders kan. Even snuffelen tussen mijn stoffen levert altijd wel weer een nieuw idee op: ideeën te over, maar altijd tijd tekort…

Jarenlang ben ik vertaler geweest voor Stichting Mensenkinderen. Stichting Mensenkinderen is een fijne en integere club mensen die zich inzet om kleinschalige hulpprojecten te financieren voor de allerarmsten in Moldavië, Albanië en Armenië. In die tijd heb ik besloten om een deel van de winst van mijn werk te schenken aan één van hun mooie projecten. De woorden van een plastisch chirurg die een aantal weken per jaar ergens in Afrika schisis operaties bij kinderen ging doen, zijn ook voor mij een sterke motivatie: “Ik kan niet de hele wereld veranderen, maar wel de wereld van één kind.”

Mijn werk is te vinden in een paar winkels in en rond mijn woonplaats Putten (die nu helaas net als vele andere gesloten zijn), en ook op Facebook en Instagram.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Martha (@atelier.viavia)

Itiya

ITIYA is een klein duurzaam label uit Utrecht. Geïnspireerd door duurzame stoffen en gerecycled leer ontwerpen en maken wij comfortabele tassen & accessoires.

Het begon allemaal in 2013 toen we onze eerste tassen gingen ontwerpen en maken. Deze verkochten we in onze winkel met duurzame en handgemaakte producten in het centrum van Utrecht. We gebruikten toen vooral oude jeans en banners van Tivoli. Dat was al gauw een groot succes. 

Itiya: ” We kijken naar ‘afval ‘ op een creatieve manier, daarom zit er altijd een gerecycled element in onze tassen & accessoires. ”

Geïnspireerd door de mogelijkheden van restanten leer (afgekeurd leer vanwege foutjes) en gerecycled leer (van de achterkant van een oude bank bijvoorbeeld) ontdekten we dat we comfortabele en duurzame tassen & accessoires konden maken met dit hergebruikte leer. Vaak combineren we gerecycled leer met mooie duurzame stoffen, zoals meubelbekledingsstoffen en jeans.

We kijken naar “afval” op een creatieve manier, daarom zit er altijd een gerecycled element in onze tassen & accessoires. Soms is het hele product gemaakt van gerecycled leer en soms gebruiken we het voor de afwerkingen. Het gebruik van gerecycled materiaal maakt van ieder product van ITIYA een duurzaam en uniek product. Onze stijl is een mix van comfort, functionaliteit en creativiteit.

Bekijk de webshop van Itiya.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ITIYA (@itiyastore)

Naaice

Bij mijn studentenvereniging in Delft zag ik elk jaar tientallen spandoeken (banners) in de container verdwijnen nadat ze soms maar één dag waren gebruikt. Zonde! In 2019 was ik de verspilling beu en besloot ik er een paar mee naar huis te nemen om mee te experimenteren. Een hele hoop prototypes en tassen verder besloot ik in 2020 om mijn eigen bedrijf op te richten: Naaice! 

Tessa: ” Samen redden we prachtig materiaal om het zo een waardevol tweede leven te geven! ”

Mijn naam is Tessa, ik ben student Industrieel Ontwerpen en met mijn eigen bedrijf ontwerp, maak en verkoop ik kleurrijke bannertassen aan iedereen die net als ik tegen verspilling van prachtig materiaal is.

Op mijn webshop vind je regelmatig nieuwe collecties bannertassen: ik maak etui’s in allerlei formaten, shoppers, toilettassen, fannypacks en nog veel meer! Ik maak ook tassen in kleine oplages voor mensen die een leuke souvenir willen hebben van hun eigen spandoek: daarvoor kun je contact met me opnemen. Samen redden we prachtig materiaal om het zo een waardevol tweede leven te geven! 

Ga naar de website van Naaice of shop op Etsy.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Naaice! | Duurzame Tassen (@naaicetessa)

Lees meer over een duurzame lifestyle:

Dit artikel delen:

Ben jij ook duurzame tassen creator?

Ben jij of ken jij iemand die ook duurzame tassen maakt van geupcyclede materialen? Meld je via het onderstaande formulier aan en word toegevoegd aan deze blog!

Leave a Reply