5 x tips diervriendelijk op reis

Luiaarden in boom

Tijdens je reis zul je ongetwijfeld in aanraking komen met dieren in bijvoorbeeld een nationaal park. Het kan ook zijn dat je graag een lokale specialiteit van vlees of vis wilt proberen tijdens je reis. Helaas gebeurt het regelmatig dat dieren achter de schermen niet goed worden behandeld, waardoor wij als reizigers onbewust bijdragen aan dierenleed wanneer wij een attractie bezoeken met dieren of een specialiteit met dieren consumeren. Daarom heb ik een lijstje opgesteld met dingen die je tijdens je reis kunt doen, zodat je zeker weet dat jouw activiteit met dieren verantwoord is en je met een gerust hart diervriendelijk op reis gaat.   

1. BEZOEK GEEN INTERACTIEVE ATTRACTIES

Op een paar uitzonderingen na zijn vrijwel alle attracties met dieren waar interactie is toegestaan dieronvriendelijk. Denk hierbij aan op de foto gaan met een dier wanneer je het vasthoudt, het voeren van een dier of het rijden van een dier.

Een wild dier zoals bijvoorbeeld een luiaard, het iconisch dier van de Amazone, wil instinctief niet in contact komen met mensen. Tour operators die dit soort activiteiten aanbieden moeten er zeker van zijn dat een wild dier de bezoekers geen kwaad doet. Om dit voor elkaar te krijgen worden er vaak ondenkbare methodes toegepast wat bijdraagt aan dierenleed en dus niet verantwoord is. Daarom is het als verantwoordelijke reiziger het beste attracties waar interactie met dieren is toegestaan te vermijden.  

2. AANSCHOUW GEEN ONNATUURLIJK GEDRAG

Onder onnatuurlijk gedrag van dieren moet je denken aan ‘optredens’ van dieren, waarin dieren bijvoorbeeld dansen, schilderen, voetballen of nog gekkere dingen. Wederom is een activiteit als voetballen niet iets wat een dier instinctief doet. Om dieren dit onnatuurlijke gedrag aan te leren worden dieren uitgehongerd en/of mishandeld tot zij kunnen optreden. Tour operators zullen je ervan proberen te overtuigen dat hier geen dierenmishandeling bij aan te pas komt, maar niets is minder waar. Ik kan je met zekerheid zeggen dat een leeuw in de natuur niet door een vuurhoepel springt en een beer danst ook niet in het wild.  Het aanschouwen van onnatuurlijk gedrag van dieren is om die reden niet verantwoordelijk.         

3. BEZOEK GEEN ATTRACTIES MET ZEEZOOGDIEREN IN GEVANGENSCHAP

Helaas is het voor de zoogdieren van de zee, waaronder dolfijnen, geen prettig leven in een dolfinarium. Probeer je te bedenken dat zeezoogdieren in het wild een ongelofelijk grote leefruimte hebben: de oceaan. Een betonnen bak die de dolfinariums ze bieden kunnen hier niet aan tippen. Het is vrijwel onmogelijk om de baden waar dolfijnen en andere zeezoogdieren verblijven groot genoeg te maken zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Vaak hebben zoogdieren in dolfinariums gezondheidsproblemen, omdat zij uit verveling of frustratie hun gebit langs de zijkanten van de baden schuren. Er zijn tegenwoordig wel plaatsen waar dolfijnen of andere zeezoogdieren met ‘pensioen’ zijn gegaan, waar zij leven in een afgesloten deel oceaan omdat zij niet meer onafhankelijk kunnen zijn. Dit is een mooi alternatief om een attractie met zoogdieren te bezoeken.

4. PAS OP MET LOKALE SPECIALITEITEN

Wanneer je op reist bent wil je natuurlijk de lokale specialiteiten proberen. Dat is niet per definitie slecht want lokale producten zijn vaak duurzaam en dragen bij aan de groei van de lokale economie. Maar ook hier moet je oppassen, want soms bestaan lokale specialiteiten uit de consumptie van beschermde diersoorten of worden de dieren gehouden onder onleefbare omstandigheden voor de slacht. Denk hierbij aan de consumptie van schildpadden, deze dieren worden vaak illegaal gekweekt op farms onder slechte omstandigheden. Vaak worden deze farms gepresenteerd aan toeristen als een ‘rehabilitatie centrum’ voor schildpadden.  

5. DOE JE ONDERZOEK

Misschien voelt het nu wel alsof het het beste is om alle attracties met dieren te vermijden en vegetarisch te eten om er zeker van te zijn dat je diervriendelijk op reis gaat. Maar niets is minder waar. Attracties met dieren zijn een inkomen voor lokale bevolkingen van reisbestemmingen en dragen, onder de juiste omstandigheden, bij aan het beschermen van diersoorten. Daarom moet je je zeker niet ontmoedigd voelen om een attractie met dieren bezoeken, maar zoek wel goed uit wat voor attractie je bezoekt voordat je gaat. Tegenwoordig kan je alles op het internet vinden. Hieronder heb ik een lijstje opgesteld met punten waar je op kunt letten:         

Vermijd attracties die interactie toestaan of waar dieren onnatuurlijk gedrag vertonen.

Vermijd attracties waar zeezoogdieren leven in gevangenschap.

Check of de tour operator een policy heeft voor dierenwelzijn.

Lees reviews op Tripadvisor en andere platforms.

Stel vragen aan de tour operator: waar komen de dieren vandaan? Wat krijgen ze te eten? Waar overnachten de dieren?

Ten slotte zijn er nog dingen die je kunt doen na je reis kunt doen om dierenleed te bestrijden. Zoals bijvoorbeeld je positieve ervaringen delen met familie, vrienden en online een review schrijven. Een negatieve ervaring kan je ook delen (het liefst met foto en/of video) via dezelfde kanalen en met een lokale organisatie die dieren beschermt. Hiermee help je anderen diervriendelijk op reis te gaan en stimuleer je Tour Operators beter met dieren om te gaan.     

Dit artikel delen:

Leave a Reply