Colombiaans recept voor een vegetarische lunch

Colombiaans eten: arepas

Ook zo verliefd op Colombia? Haal een beetje Colombia in huis met dit leuke Colombiaanse recept! Lees hier hoe je een volledig Colombiaanse en vegetarische lunch in elkaar tovert met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt vinden.

Op la carta staan de beroemde maisbroodjes arepas. Als bijgerecht serveer je bakbananen. Je hebt de keuze tussen zoete maduro of hartige patacone (of gewoon lekker allebei) met een salsa van lente ui en tomaat, ook wel hogao genoemd. Deze lekkernijen spoel je weg met typisch Colombiaanse chocolat caliente con queso. Als toetje smikkel je nog wat mango biche. En voor wie durft: neem er lekker een shotje aguardiente bij!

Colombiaans recept: Arepas

Als je Colombia al een keer hebt bezocht dan is de kans groot dat je al eens een keer een Colombiaanse arepa hebt gegeten. Arepas zijn smaakvolle maisbroodjes gemaakt van voorgekookt maismeel. De maisbroodjes zijn een typisch Colombiaans gerecht en worden gebruikt als hoofdbestandsdeel of bijgerecht.

Het recept is gebaseerd op een gezelschap van 4 personen. Omdat de recepten volledig vegetarisch zijn en bereid worden met ingrediënten die in Nederland te verkrijgen zijn wijken deze af van traditionele recepten. Alle ingrediënten kan je gewoon kopen in de supermarkt, tenzij anders vermeld. Wees wel gewaarschuwd: het Colombiaans recept bestaat soms uit bizarre (maar oh zo lekkere) smaakcombinaties!

Colombiaans eten: Arepas op grill

Arepas zijn heel populair in Colombia, maar je vindt deze lekkernij ook in andere landen in Zuid-Amerika. De arepas in Colombia zijn vrij groot en dun. De arepas in het Andes gebergte daarintegen zijn kleiner en dikker. Ook is er een groot verschil met de vullingen die worden gebruikt.

Er zijn veel verschillende manieren om arepas te bereiden, zoals bijvoorbeeld in de frituurpan, een koekenpan, op de grill of in de oven. Zelf heb ik de arepas op de grill bereid omdat de arepas dan niet zo vet worden. Met de bereiding met koekenpan heb je hetzelfde effect.

Benodigdheden

Koekenpan / grill
Kom

Ingrediënten

300 gram voorgekookt maismeel
450 ml water
1 theelepel zout

Bereidingswijze

1. Meng het maismeel en zout.
2. Voeg beetje bij beetje water toe aan het mengsel.
3. Kneed het mengsel met je handen tot het een deeg wordt zonder klontjes.
4. Laat het deeg 3 minuten rusten.
5. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en sla ze plat.
6. Verhit de grill of koekenpan en bak de broodjes in 10 minuten aan beide kanten.

Laat de broodjes een paar minuten afkoelen. Snijd ze open en serveer met de vulling. Benieuwd wat met wat voor lekkers je de arepa kunt vullen? Lees het hieronder!

Vulling voor arepas

In Colombia worden arepas veelal gevuld met sterk gekruid draadjesvlees. Hoewel ik geloof dat dit een heerlijke vulling is, is het niet heel geschikt voor vegetariërs. Gelukkig kan je heel creatief zijn met de vulling voor arepas. De maisbroodjes hebben een subtiele smaak. Daarom kan je, de maisbroodjes net zoals met gewoon brood, met van alles en nog wat beleggen.

Colombiaans eten: arepas met vegetarische vulling

De gouden tip voor een vulling voor arepas is huisgemaakte paprika hummus (check het recept op Franceska kookt!) met gegrilde courgette. Dit kan je garneren met feta kaas en hogao, nog zo’n lekker Colombiaans recept.

Colombiaans recept: Hogao

In Colombia worden veel maaltijden met hogao geserveerd. Hogao is een salsa bestaande uit lente ui en tomaat. De salsa wordt gebruikt als dip voor patacone en maduro of als topping voor de arepas. Tijdens mijn Colombiaanse lunch heb ik de salsa mijn eigen twist gegeven. Hieronder vind je het traditionele recept en het mijne.

Benodigdheden

Steelpan (traditioneel recept)

Ingrediënten

3 eetlepels olie
4/5 bosuien
4 tomaten
Snufje komijn
Snufje zout
Snufje peper

Bereidingswijze ‘mijn recept’

1. Snijd de bosui en tomaat in kleine blokjes.
2. Voeg de peper, zout, komijn en olie toe en roer door elkaar.

Bereidingswijze traditioneel recept

1. Snijd de bosui en tomaat in kleine blokjes.
2. Verhit de olie in een koekenpan.
3. Bak de bosui en tomaat 10 minuten. Blijf de salsa roeren.
4. Voeg de kruiden toe. Kook nog 10 minuten op laag vuur.

Serveer de salsa als dipsaus voor patacone of maduro of als topping voor arepas.

Colombiaans recept: Maduro

In Colombia gaat er geen dag voorbij waar je geen bakbanaan voorgeschoteld krijgt. Ik moet eerlijk bekennen dat het mij na 3 maanden de neus uit kwam, maar het is wel erg lekker. Stiekem mis ik de bakbanaan nu een beetje… Jij ook?

Benodigdheden

Frituurpan / pan waar je in kunt frituren

Ingrediënten

2 Bakbananen
Kopje zelfrijzend bakmeel
Twee eetlepels rietsuiker
Scheutje bruiswater
Fles olie

Bereidingswijze

1. Meng het zelfrijzend bakmeel, rietsuiker en bruiswater in een kom.
2. Haal de bakbanaan door het mengsel.
3. Frituur de bakbanaan kort in de frituurpan of pan.
4. Snijd de bakbanaan in schuine stukken.

Serveer de maduro naast de arepa of een ander gerecht met hogao als dipsaus.

Colombiaans recept: Patacone

Patacone is heerlijke gezoute bakbaan. Persoonlijk vind ik het concept van Patacone geweldig. Waarom zou je iets maar een keer frituren, als je het nogmaals in het vet kunt gooien? Pas wel op dat je dit niet teveel eet, want het is niet heel gezond (maar wel oh zo lekker!).

Benodigdheden

Frituurpan / pan waarmee je kunt frituren
Kom

Ingrediënten

2 bakbananen
Fles olie
Eetlepel zout

Bereidingswijze

1. Pel de bananen en snijd ze in stukken van 3 cm dik.
2. Verhit een laag olie in de pan (niet al te heet)
3. Bak de bananen tot ze verkleuren (dit duurt tussen de 3 en 5 minuten)
4. Laat de banaan uitlekken met wat keukenpapier en sla deze plat met een lepel.
5. Leg de platte stukken banaan in een kom met zout water.
6. Verhit de olie nogmaals, deze keer goed heet.
7. Dep de bananen weer droog en plaatst deze in de olie. Bak de bananen tot ze goudbruin zijn.

Serveer de patacone naast de arepas of een ander gerecht met hogao als dipsaus.

Colombiaans recept: Mango Biche

Struinend over de Colombiaanse markt moet je soms gewoon wegkijken omdat je verblind wordt door de regenboog aan fruitsoorten. Het fruit in Colombia is ontzettend lekker omdat het zo vers is.

Colombiaans eten: mango biche

Maar de Colombianen nemen niet genoegen met enkel het frisse fruit. Toen ik voor de eerste keer mango bestelde op een streetfood markt moest ik even slikken. Dat mango in reepjes werd gedraaid in een ingewikkeld apparaat kon ik me nog wel in vinden. Toen er een tuinspuit met azijn, een scheutje limoensap en een snuf zout aan te pas kwam schrok ik toch wel even. Maar hoe gek deze combinatie ook klinkt, mango biche is verbazingwekkend lekker!

Benodigdheden

Dunschiller

Ingrediënten

1 Mango
Scheutje Limoensap
Scheutje azijn
Snufje zout

Bereidingswijze

1.Verwijder de schil van de mango en snijd deze in reepjes met een dunschiller.
2. Pers de limoen uit over de mango reepjes.
3. Voeg een scheutje azijn en zout toe en roer het geheel.

Serveer de mango biche in een doorzichtige beker met een vork.

Colombiaans recept: CHOCOLAT CALIENTE CON QUESO

Dit is echt iets geks wat Colombianen doen: kaas in chocolademelk dippen. In mijn ogen is dit een van de gekste Colombiaanse recepten in deze lijst. De eerste maand in Colombia wilde ik hier niks van weten, maar ik heb het toch een kans gegeven. Full disclosure: het is bij die ene kans gebleven. Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!

Dit recept is voor 1 kopje chocolademelk.

Benodigheden

Steelpan

Ingrediënten

Kopje (soja) melk
3/4 stukken pure chocolade
Mozerella
Optioneel: rietsuiker

Bereidingswijze

1. Verwarm de (soja)melk in een steelpan.
2. Voeg de pure chocolade toe en gebruik een molinho, best vertaald naar stamper, of iets wat daarop lijkt om het chocolade te breken.
3. Meng met de rietsuiker (optioneel)
4. Snijd de kaas in een plakje of blokje.

Serveer de chocolat caliente in een gezellige mok en doop de kaas erin.

AGUARDIENTE

Er is maar 1 manier om deze lunch mooi af te ronden: een shotje Aguardiente! Aguardiente is likeur dat smaakt naar anijs en een groot onderdeel van het nachtleven in Colombia. Wel een tip als je een keer naar Colombia gaat: sla de aguardiente in kartonnen verpakkingen over (trust me on this one). Het drankje is enigszins te vergelijken met sambuca. Grappig om te weten is dat aguardiente vertaald naar vurend water of brandend water.

Aguardiente is o.a. verkrijgbaar bij Sterk Amsterdam.

Serveer aguardiente in een shotglaasje.

Colombiaanse recepten

Met deze Colombiaanse recepten haal je de Colombiaanse sferen in huis. Het is een leuke manier om je op je reis voor te bereiden, of weer even terug te reizen naar de mooie tijd die je al hebt doorgebracht in Colombia. Heel veel plezier en zoals ze in Colombia zeggen: buen provecho!

Lees meer over reizen en vegetarisch eten:

Dit artikel delen:

Leave a Reply