Capurganá, een paradijs voor duikers

Haven in Capurganá

Gespannen kijk ik naar het water dat tegen de zijkant van de boot aan klotst. Ik heb een kriebelig gevoel in mijn buik en ik voel me een beetje misselijk. Mijn vriendinnetje Bea leest de uitdrukking op mijn gezicht en slaat een arm om mij heen. Duikmeester Andy garandeert ons nogmaals dat hij zijn vis Angel bubbels heeft leren eten en dat ze altijd even gedag komt zeggen als hij gaat duiken. Ik ben afgeleid en vraag mij voor de zoveelste keer af of ik echt wel twaalf meter onder water wil zijn. Maar er is geen tijd meer voor twijfels, het is zover: ‘regulators in your mouth, hands on your equipment, go!’. 

Duiken in Colombia

Na de eerste duik was er geen twijfel meer en begon ik gelijk aan mijn PADI cursus. Mijn oordeel? Colombia is echt een geweldig land om je duikcertificeringen te behalen. Voor een prikkie doe je in Colombia je duikcursus en heb je gelijk de kans om kennis te maken met een kleurrijke onderwaterwereld waar veel vissen wonen. Zo hebben we die dag ook Angel de maanvis gespot, die als een bezetene hapte naar de bubbels van Andy. Bovendien zijn de snacks tussen het duiken door een echte aanrader.  

Helaas hebben veel mensen dit ‘geheimpje’ al ontdekt waardoor het druk is bij populaire duikspots in Colombia, zoals bijvoorbeeld in het dorpje Taganga. Naast dat het jammer is dat het druk is op de duikspots kan een grote hoeveelheid duikers schadelijk zijn voor de koraalriffen en de bewoners van de zee. Door alle drukte heb ik het nog geen dag volgehouden in Taganga en ben ik op zoek gegaan naar een alternatieve bestemming om mijn duikcertificaat te behalen. Niet veel later hoorde ik over het afgelegen dorpje Capurganá, een paradijsje voor duikers.  

Duiken in Capurganá

Capurganá ligt aan de Carbische kust van Colombia. Capurganá is het op een na laatste dorpje voor de grens van Panama. In het dorpje wonen niet meer dan 1500 inwoners. Er is slechts een PADI gecertificeerd duik resort: Dive and Green. Op het PADI duik resort werken twee duikinstructeurs en Darryl (de hond) die alleen kleine groepen van ongeveer vijf duikers tegelijk begeleiden. Je hebt ook de mogelijkheid je Divemaster te behalen op deze duikschool. Zelf heb ik mijn Open Water certificaat hier behaald. Er is een Colombia een vastgestelde prijs voor het behalen van een duikcertificaat (van PADI althans) en daarom betaal je hier niet veel meer om je duikcertificaat te behalen of een fundive dan in andere plekken in Colombia.

Dog laying next to swimming pool

Omdat het dorp zo afgelegen ligt is elektriciteit schaars: tussen 24:00 en 6:00 is er geen stroom. Overdag valt de stroom regelmatig weg. Ik zal nooit vergeten dat ik mijn PADI examen met kaarslicht heb gemaakt omdat er weer eens geen elektriciteit was. Accommodatie en horeca is er genoeg, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wel zijn er wat andere praktische dingen om te overwegen voordat je naar Capurganá gaat. Er zijn namelijk geen wegen naar Capurganá aangelegd, dus het dorpje is enkel bereikbaar per boot of vliegtuig. Om de boot te nemen kan je een (nacht)bus nemen vanaf Medellín en vervolgens opstappen op de boot vanaf Turbo of Necoclí. Ook zijn er geen pinautomaten in het dorp en vrijwel geen Wi-Fi. Neem een lading cash en een boek mee dus!  

Wandelen in Sapzurro

Mocht je bang zijn dat je je gaat vervelen omdat er geen Wi-Fi te vinden is in Capurganá wees gerust, er zijn allerlei leuke dingen te doen in dit gebied. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het dorpje naast Capurganá: Sapzurro. Ik durf je niet te vertellen hoe weinig inwoners dit dorp heeft maar het is nog kleiner dan Capurganá. Er is een pad  vanaf Capurganá om te wandelen naar dit dorp, maar je kan er ook komen met de boot. Om er met de boot te komen kan je aan een van de vissers aan de pier vragen je te brengen. Het Engels is beperkt maar ze zijn er vriendelijk en met handen en voeten taal kom je er ook wel. 

Rondom Sapzurro zijn wandelpaden en hier zul je witte stranden besprenkeld in rotsen vinden en watervallen. Vraag in Sapzurro aan een horeca eigenaar, in een accommodatie of aan iemand op straat hoe je hier het beste kunt komen. Ze helpen je graag. Wil je een hapje eten in Sapzurro dan is het erg belangrijk in de middag alvast iets te reserveren of zelf iets mee te nemen. De kans is namelijk best groot dat anders alles al vol zit en er misschien niet genoeg eten is. Dat is mij overkomen, gelukkig was ik uitgenodigd door een van de vissers om een hapje mee te eten.  

Panoramic view village with trees and ocean
Blue ocean, red corals, shade of trees

PLAYA MIEL

Nog een leuk uitstapje die je kunt maken als je een dag niet wilt duiken in Capurganá is een tripje naar Miel in Panama. Ja, dat hoor je goed. Er is namelijk een dorpje in Panama dat je via het land kunt bereiken vanaf de Caribische kant in Colombia. Ik moet eerlijk bekennen dat op een prachtig wit strand na er niet veel is te beleven in Miel. Maar, een dagje gestrekt op het strand liggen met een Panamees biertje is ook niet verkeerd. Wel moet ik je teleurstellen, want je krijgt geen stempel bij de grensovergang. Je kunt Miel lopend vanaf Sapzurro bereiken of met de (visser)boot vanaf Capurganá of Sapzurro.   

Sunset, palm tree, Panama sign

DUIKEN MET DIVE AND GREEN

Je duikcertificaat behalen of een fundive is op zichzelf al een bijzondere ervaring. Maar in Capurganá heb je net een schepje bovenop deze ervaring. Tijdens je duikcursus of fundives met Dive and Green begeef je je in een schitterende omgeving met hele vriendelijke mensen. De koraalriffen zijn in goede staat en tijdens mijn Open Water cursus had ik het idee dat het duik resort er alles aan deed om dit zo te houden. Voor beginnende of geavanceerde duikers is Capurganá een heel leuk duik alternatief op alle plaatsen die momenteel de consequenties van overtoerisme ervaren. Dit alles bij elkaar vind ik Capurganá echt een paradijs voor duikers!

Dit artikel delen:

Leave a Reply