Ontdek Caño Cristales in La Macarena

Rode Caño Cristales rivier

Een beetje verleid door de dromerige plaatjes op Instagram besloot ik een bezoekje te brengen aan de regenboog kleurige rivier Caño Cristales in nationaal park Serranía La Macarena. Het is best een uitdaging dit gebied te bezoeken zonder een georganiseerde tour maar dat maak een reis naar deze bijzondere plek juist extra leuk. Lees hier alles over Caño Cristales, meer bijzondere rivieren in deze regio, het dorpje La Macarena en praktische informatie om jouw bezoek te plannen.

Caño Cristales: Hoyos La Macarena

Ik begin alvast met een een disclaimer: Caño Cristales is een prachtige rivier, maar slechts twee of misschien drie dagen per jaar ziet de rivier eruit zoals de (vaak bewerkte) plaatjes op internet. Je moet maar net geluk hebben. De foto’s in deze post heb ik op ‘slechte dagen’ geschoten (ik heb elke dag – vrijwel de hele dag – regen gehad). Dat was natuurlijk ontzettend jammer, maar ik heb alsnog een top ervaring gehad in dit bijzondere gebied. Goed of slecht weer, het gebied La Macarena is een unieke bezienswaardigheid en het is echt de moeite waard hier drie of vier dagen voor uit te trekken. 

Caño Cristales: zwemmen in een rivier

CAÑO CRISTALES

Caño Cristales is de naam van de rivier die door het nationaal park Serranía de La Macarena stroomt. De rivier staat bekend om de kleurrijke algen die groeien in juli, augustus, september en oktober. In de andere maanden stroomt de rivier te snel en is er niet genoeg zon voor de algen om te groeien. Deze algen, de Macarenia Clavijera, zijn alleen te vinden in nationaal park La Macarena. Daarom is het echt een unieke ervaring om deze rivier te bezoeken. 

Wat veel mensen niet weten is dat er naast de droomachtige rivier nog veel meer is te beleven in La Macarena. Zo vind je hier bizarre steenformaties,  kolkende watervallen en is Caño Cristales niet de enige bijzondere rivier die door deze regio stroomt. Ook is het al een ervaring op zichzelf om te verblijven in het dorpje La Macarena. 

Caño Cristales: La Macarena, algen
Caño Cristales: Waterval

LA MACARENA

Wat ik heb ervaren in La Macarena heb ik nergens anders ervaren in de dorpen die ik in Colombia heb bezocht. Ik ben echt ontzettend onder de indruk over de maatregelen die de bewoners van het dorp namen om de gezondheid van de algen in Caño Cristales te behouden. Naast dat alle toeristen een ‘eco-belasting’ moeten betalen om het dorp te mogen betreden, dienen alle bezoekers van Caño Cristales een voorlichting bij te wonen over de rivier.

Ook ben ik erg gecharmeerd door de vibe in het dorpje La Macarena. Het is heerlijk dat er in het hele dorp vrijwel geen Wi-Fi te vinden is. Om online te komen trekken de bewoners zich naar een plein in het centrum van het dorp waar je met een beetje geluk een paar streepjes Wi-Fi kon scoren. Omdat de regio voor een lange tijd onveilig is geweest is het dorp ook omgeven door soldaten. Inmiddels is er niks meer aan de hand in La Macarena, dus de soldaten zijn nu vooral bezig met het beschermen van het natuurgebied. Ook nemen ze de tijd voor een gezellig praatje met toeristen. 

Caño Cristales: dorp La Macarena
Caño Cristales: La Macarena, soldaat

STRAATHONDEN

Ik ben helemaal verliefd op de straathonden in La Macarena. De vrolijke viervoetertjes hebben helaas geen baasje of thuis. Maar, de bewoners van La Macarena verwelkomen de dieren en geven hen regelmatig wat te eten of te drinken. Het voelt alsof de straathonden een band vormen tussen de bewoners en het dorp La Macarena hun thuis is. De kans is vrij groot dat je in aanraking komt straathonden tijdens je bezoek aan La Macarena. Weet je niet zo goed hoe je moet omgaan met straathonden? Lees hier meer over straathonden op reis. 

Caño Cristales: park in La Macarena

CAÑO CRISTALES, CRISTALITOS EN PIEDRA

Caño Cristales is de meest bekende rivier van het gebied La Macarena. Wat veel mensen niet weten is dat Caño Cristales een broertje heeft: Caño Cristalitos. Dit is een smallere rivier met dezelfde algen, maar dat maakt de rivier niet minder kleurrijk. Het is een leuke wandeling naar deze rivier, waar je langs kings (of queens?) rock komt. Ook kom je geregeld bijzondere steenformaties tegen, soms begroeid met de kleurrijke algen. En voor de afwisseling is er ook nog de optie per TukTuk Caño Piedra te bezoeken. Dit is een knalblauw riviertje op een uur afstand van het dorp. 

Caño Cristales: king's rock
Kings (of Queens) rock
Caño Cristales: caño piedra
Cano Piedra

BEREIKBAARHEID

Er zijn twee opties om het dorp te bereiken: met het vliegtuig of met een jeep. Boek je vlucht vanaf Bogotá met Satena. Met de jeep is iets lastiger, gezien het niet geheel duidelijk is vanaf waar deze vertrekken en wanneer. Ik ken helaas maar een route, en dat is de jeep die vertrekt vanaf het busstation in Neiva. Ik weet zeker dat er meer jeep routes zijn maar ik heb ze helaas nog niet kunnen ontdekken. Mocht je de Tatacoa woestijn in het zuiden van Colombia bezoeken ligt Neiva wel aardig op de route. 

Caño Cristales: vliegtuig Satena

ACCOMMODATIE

Accommodaties boek je online. Als je een klein budget hebt raad ik aan in het dorp zelf op pad te gaan. Binnen 15 minuten lopen ben je het hele dorp rond en je zult overal hostales en residencias vinden die voor een leuk prijsje overnachtingen bieden inclusief ontbijt.

Caño Cristales: bloem aan de oever van de rivier

PLAN JE TOURS

Er is geen mogelijkheid het nationaal park te bezoeken zonder gids. Dit is logisch want de algen zijn uniek en moeten beschermd worden. Je hebt enkel toegang tot het park met een toeristenbandje die je aanschaft wanneer je het dorpje betreed. Op het vliegveld kan je informeren over tours naar Caño Cristales, Cristalitos of Piedra. Let wel op: ik heb dit zelf niet meegemaakt, maar het kan zijn dat je een paar dagen moet wachten tot je meekunt op een tour naar Caño Cristales. Gedurende deze dagen kan je bijvoorbeeld wel Caño Cristallitos of Caño Piedra bezoeken.

Caño Cristales: waterval

WAT JE WILT WETEN VOORDAT JE GAAT

Neem een flinke lading pesos mee want er zijn vrijwel geen pinautomaten in La Macarena.

Zorg dat je ingeënt bent tegen gele koorts. Er bestaat de kans dat ze vragen om bewijs van je vaccinatie op de luchthaven.

Neem kleding mee die je huid bedekt en eventueel een hoed of pet om je gezicht te beschermen. Je mag namelijk geen insectwerend middel en zonnebrand meenemen naar het nationaal park. Probeer dit niet alsnog stiekem mee te nemen want je wordt gefouilleerd door soldaten voordat je het park betreed. Wanneer ze je betrappen met verboden substanties word je toegang tot het park geweigerd.

Je mag geen plastic mee het park in nemen. Dit geld ook voor je Dopper en verpakkingen van eten. Flessen die wel zijn toegestaan kan je in het dorp kopen. Je kunt eventueel andere reizigers die vertrekken vragen of je hun fles mag gebruiken wanneer zij het dorp verlaten. Je gids verzorgd een lunch verpakt en bananenbladeren en je kunt zelf eventueel fruit meenemen als snack.

Door veranderende weersomstandigheden is de leefperiode van de algen soms korter of juist langer. Van juli tot oktober heb je de meeste kans de regenboogkleuren te spotten, maar het kan zomaar zijn dat er teveel of te weinig regen is gevallen dat jaar. Check daarom altijd bij een reisorganisatie in Colombia hoe de rivier ervoor staat voordat je vertrekt zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

Caño Cristales: rode algen

Een bezoek aan La Macarena is zeker drie of vier dagen waard in je drukke reisschema van je reis naar Colombia. Ook als je slecht weer treft zoals ik weet ik zeker dat je het er ontzettend naar je zin gaat hebben. Je kunt er Instagram waardige plaatjes schieten, maar laat je verwachtingen niet te hoog oplopen door de (vaak bewerkte) plaatjes op het internet.

Dit artikel delen:

Leave a Reply