5 x hoe kies je een backpack die bij je past

Backpacks met kampeerspullen in bergen

Na lang dubben heb je de bestemming gekozen en ga je lekker op reis. Alles is voor elkaar, je hebt je vlucht geboekt en je route uitgestippeld. Na deze grote stap ga je overwegen of dat je op reis wilt met een koffer of backpack. Als het het een backpack wordt dan loop je gelijk tegen het volgende aan: hoe kies je een backpack die bij je en jouw reis past?

Het is niet altijd makkelijk een backpack te kiezen die bij je past. Mijn eerste reis heb ik met de backpack van mijn nicht gereisd. Dit was voor haar een ontzettend fijne backpack, maar hij paste niet bij mij. De backpack had maar één rits aan de bovenkant, was te groot en zat niet lekker op mijn rug. Er zijn veel verschillende merken en maten en elke backpack heeft zijn voor- en nadelen. Maar deze voor- en nadelen zijn voor iedereen anders. Daarom is het erg belangrijk dat je er goed over nadenkt waar je je backpack voor gaat gebruiken en wat dus bij jou en je reis past. Daarom heb ik een lijstje opgesteld met dingen die je moet overwegen voordat je bepaald welke backpack geschikt is voor jou. 

1. MAAT

Er zijn verschillende maten backpack die variëren tussen klein (40 tot 60 liter), normaal (60 tot 80 liter) en groot (80 tot 100 liter). Ik heb zelf een backpack van normaal formaat (60 liter) omdat ik vaak naar warme landen reis met weinig bagage, maar ik neem altijd wel mijn eigen wetsuit mee. Omdat ik veel wandel heb ik ook altijd een dagrugzak van 15 liter mee. Tijdens het wandelen laat ik normaliter mijn backpack achter in een accommodatie. 

Wanneer je beslist welke maat bij jou past, denk dan goed na over wat je van plan bent om te doen tijdens je reis en hoeveel (speciale) bagage je meeneemt. Wanneer je bijvoorbeeld naar een warme bestemming gaat neem je kleding mee dat minder ruimte in beslag neemt. Denk ook na over uitstapjes: laat je je backpack achter en neem je je dagrugzak mee of wil je ten alle tijde je bagage bij je houden? Vind je het niet prettig je backpack achter te laten is het misschien beter een kleinere backpack te kiezen.   

2. VAKKEN

Een backpack heeft twee verschillende soorten vakken: vakken aan de binnenkant en buitenkant. Aan de binnenkant zijn sommige backpacks voorzien van allerlei ingebouwde compartimenten waar je verschillende dingen in kunt opbergen. Voor de georganiseerde reiziger kan dit heel handig zijn, maar je kunt er ook voor kiezen een backpack aan te schaffen met een of twee compartimenten. Om je spullen te organiseren kan je dan bijvoorbeeld cubes gebruiken. Het voordeel van cubes in plaats van compartimenten is dat cubes geen vaste maat hebben, en compartimenten wel.  

Voor vakken aan de buitenkant vind ik het altijd belangrijk dat er vakken aan de zijkant van de backpack zitten om een grote waterfles van minimaal twee liter op te kunnen bergen en wandelstokken. Ook zijn er backpacks voor de toegewijde wandelaar die een speciaal compartiment hebben aan de bovenkant om de stokken op te bergen zodat je er nog makkelijker bij kan. Ten slotte ss het goed erop te letten of dat er opties zijn om eventueel een slaapzak en/of slaapmat aan de buitenkant van je backpack te bevestigen als je van plan bent te kamperen tijdens je reis.  

3. RITSEN

Een van de dingen die ik zelf altijd erg belangrijk vind aan een backpack is het aantal en de locatie van ritsen. Mijn eerste backpack had een groot vak met een rits. Dit is een hele veilige backpack want je kunt je waardevolle spullen onderin je backpack verstoppen zodat niemand er makkelijk bij komt. Maar hoe veilig zo’n enkele rits ook is, het kan het ook erg frustrerend zijn. Omdat ik meestal niet meer dan twee nachten verbleef in een plaats, moest ik elke twee dagen mijn hele backpack in- en uitpakken omdat ik hem alleen aan de bovenkant kon openritsen. Nu heb ik een backpack die ik aan de voorkant kan openritsen zoals een koffer. 

Verblijf je gemiddeld langer op een plaats is een enkele rits misschien wel ideaal, dan zijn je spullen veiliger verstopt als je van de ene bestemming naar de andere bestemming reist. Ben je niet van plan lang op een plek te blijven, dan is het misschien fijner om een backpack te nemen die je volledig open kunt ritsen. Mocht je inzitten over de veiligheid van deze rits, kan je ervoor kiezen een slotje te hangen aan je rits of een flightbag met slot te gebruiken. Wat betreft het aantal ritsen zeg ik altijd: less is more. Ritsen gaan snel kapot en vormen een veiligheidsrisico en daarom raad ik aan een backpack te kiezen met zo min mogelijk ritsen.       

4. COMFORT

Het comfort van een backpack hangt af van twee dingen: het gewicht van de backpack en de pasvorm. Het gewicht van de backpack bepaal je merendeels zelf met wat je er allemaal in stopt. Vaak is dit natuurlijk niet meer dan 20 kilo gezien dit de eis is die de meeste luchtvaartmaatschappijen hebben gesteld. Maar er is ook een groot verschil tussen het gewicht van de backpacks zelf. Let er dus goed op wanneer je er een uitzoekt dat de backpack niet teveel weegt, elke kilo is er weer een minder. 

In mijn ogen is er maar een manier om te ontdekken welke pasvorm geschikt is voor jouw en dat is om langs de winkel te gaan en verschillende soorten backpacks te proberen. Vrijwel alle backpacks zijn voorzien van banden om je middel en schouders die je zelf kunt verstellen. Sommige backpacks hebben ook een verstelbaar rugstuk, maar mocht dit niet zo zijn is het belangrijk dat je in de winkel je goed laat adviseren over welk rugstuk bij jou past. Het klinkt misschien een beetje gek, maar na je aankoop van je backpack raad ik je aan hem even uit te proberen voordat je gaat met verschillende gewichten tussen de 10 en 20 kilo om te kijken of dit echt de juiste pasvorm voor je is.       

5. PRIJS

Het laatste puntje van aandacht wanneer je een backpack koopt is de prijs. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat een ‘dure’ backpack altijd goed is, maar dat verschilt per persoon. Een van mijn reismaatjes gebruikt namelijk al jaren een backpack van 70 euro van de Decatlon en is helemaal happy met haar backpack. Maar, houd er rekening mee dat je backpack een investering is voor een product dat je jarenlang gaat gebruiken. Daarom raad ik aan ongeveer op 100 tot 250 euro te rekenen wanneer je een backpack aanschaft die bij jou en je reis past. De prijzen hangen natuurlijk af van of je ervoor kiest een backpack van een bekend merk aan te schaffen (The Northface, Deuter, etc.), de maat (hoe groter hoe duurder) en eventuele extra’s zoals een flightbag of regenhoes. Denk voor je aankoop van een backpack goed na over de maat, de nodige vakken en ritsen, comfort en prijs en kies een backpack die goed past bij jou en je reis.  

Dit artikel delen:

Leave a Reply