15 x avontuurlijke activiteiten

Lies op steen uitkijkend op Quilotoa meer

De natuur biedt een gigantisch aanbod aan avontuurlijke activiteiten waar je samenwerkt met de elementen water, wind en aarde. Om deze activiteiten te ondernemen hoef je geen extreem goede fitness te hebben. Het enige wat je nodig hebt is een ontzettende drang naar een heerlijke adrenalinekick en behoefte aan avontuur. 

Als je niets liever wilt dan avontuurlijke activiteiten in de natuur, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je geen negatieve voetafdruk achterlaat. Gelukkig zijn er genoeg avontuurlijke activiteiten met een lage impact. Hieronder heb ik een lijstje opgesteld van 15 van mijn favoriete avontuurlijke activiteiten met een lekkere adrenalinekick en kleine impact op het milieu. Ik ben benieuwd hoeveel jij er al af kan vinken!

1. SANDBOARDEN

In de woestijnen in onder andere Zuid-Amerika bevinden zich vaak zandheuvels waar je prima naar beneden kunt zoeven met een sandboard. Sandboarden is te vergelijken met snowboarden, het grootste verschil is dat je een stuk minder hard naar beneden scheurt van een zandheuvel dan van een besneeuwde sloop. Ook voor beginnende boarders is dit een topactiviteit, want je bepaald zelf je snelheid en hard val je gelukkig niet in het zand.

Avontuurlijke activiteiten: sandboarden

2. VULKAAN BOARDEN

De zandheuvels in de woestijn kan je eventueel inwisselen voor vulkanen om te vulkaan boarden. Het grootste verschil hier is dat je niet je beste kleding moet aantrekken en je zit op het board. Ook gaat vulkaan boarden een stuk harder dan sandboarden.

Avontuurlijke activiteiten: vulkaanboarden

3. SURFEN

Nog zo’n heerlijke avontuurlijke activiteit: surfen! Het geeft een krachtige gevoel wanneer je een bent met de golven als je op een surfboard staat. Surfen is voor iedereen die van water en de oceaan houdt. Laat je in het begin vooral begeleiden door een instructeur, zo krijg je het sneller onder de knie.

Avontuurlijke activiteiten: surfen

4. CANYONING

Wel eens bungelend aan een touwtje de wand van een waterval af gewandeld? Je weet niet wat je mist, want niets is zo tof als canyoning. De watervallen zijn soms wel meer dan 50 meter hoog. Ook maken de gladde wand en het water dat constant in je gezicht plenst je weg naar beneden een uitdaging.

Avontuurlijke activiteiten: canyoning

5. KAJAKKEN

Kajakken is een supertoffe activiteit die je kunt doen in de zee, op meren en langs rivieren. Op zee kan kajakken iets zwaarder zijn door de stroming van de golven, maar dat maakt het juist uitdagender. Naast een avontuurlijke activiteit is kajakken ook een duurzamer vervoersmiddel ten opzichte van een boot als je bijvoorbeeld een bezoek wilt brengen aan een eiland of een dorp langs een rivier.

Avontuurlijke activiteiten: kajakken

6. HIKEN

Mits je op de paden blijft en geen vuilnis achterlaat is hiken een heerlijke groene activiteit. Afhankelijk van de intensiteitsgraad van je hike, kan het ook echt een avontuur zijn. Daag jezelf uit door een route met veel stijgen en dalen te bewandelen. Of nog spannender: zoek een route uit waar je op het pad zelf ook veel obstakels tegenkomt.

Avontuurlijke activiteiten: hiken

7. SNORKELEN

Snorkelen is een leuke activiteit waar je lekker visjes kunt gaan kijken. Reis je in een gebied waar je veel koraal en vis kunt vinden, is het handig zelf een snorkelset aan te schaffen zodat je deze niet elke keer hoeft te huren. Vergeet niet dat de zee vissen hun thuis is en jij bent dus te gast: vermijd ten alle tijden contact met vissen en het koraal. 

Avontuurlijke activiteiten: snorkelen

8. DUIKEN

Voor de echte adrenaline zoekers is het nog vetter vissen meters diep te bewonderen. Tot 12 meter mag je duiken zonder duikbrevet, dit heet een ‘fundive’. Duiken geeft je een gewichtloos gevoel en laat je kennis maken met de onderwaterwereld. En wist je al dat je met een duikbrevet tot wel 40 meter diep mag duiken?

Avontuurlijke activiteiten: duiken

9. MOUNTAINBIKEN

In Nederland zien wij de fiets misschien enkel als vervoersmiddel, maar dat is ook niet zo gek met ons vlakke landschap. Maar heb je wel eens door de bergen geprobeerd te fietsen? Daag jezelf uit met veel stijgingen en laat je adrenaline niveau elke daling stijgen.

Avontuurlijke activiteiten: mountainbiken

10. BUNGEEJUMPEN

Bij een bungeejump komt niet heel veel kijken: het enige wat je hiervoor nodig hebt is een diep ravijn, een platform, een stevig touw en heel erg veel moed. Bungeejumping geeft een adrenalinekick die niet is te beschrijven en je voelt je vrij als een vogel wanneer je de vrije val maakt!

Avontuurlijke activiteiten: bungeejumpen

Beste tip voor je eerste bungeejump: ga ergens bungeejumpen waar het touw om je middel zit in plaats van om je enkel (dit heeft mij enigszins gerust gesteld).

11. ZIPLINEN

Als het idee van bungelen aan een touwtje je de stuipen op het lijf jaagt is ziplinen misschien meer een activiteit voor jouw. Ook bij deze sport hang je aan een touw die gespannen is van een plek naar een andere plek, vaak boven een diepe afgrond. Je hoeft bij ziplinen niet zoveel te doen, maar zelf vind ik het stiekem altijd leuk opzekop of als superwoman te ziplinen. Zorg wel dat je weer rechtop hangt voordat je aan de overkomt aankomt. 😜

Avontuurlijke activiteiten: ziplinen

12. KITESURFEN

Bij kitesurfen maak je gebruik van een soort van parachute en een board vergelijkbaar met een snow of (sand)board. Het is niet verstandig te gaan kitesurfen zonder certificaat. Na een 3-daagse cursus kan je al aardig kiten. Het toffe aan kiten is dat je de kracht van de wind gebruikt om het vlakke water over te kruisen.

Avontuurlijke activiteiten: kitesurfen

13. PARAGLIDEN

Paragliden is een avontuurlijke activiteit waar je enkel wind en een diepe afgrond voor nodig hebt. Je zit heel comfortabel wanneer je aan het genieten ben van het prachtige uitzicht. Voor wat extra spanning kan je altijd vragen aan je instructeur of ze wat stunts willen doen (geen goed idee als je snel misselijk wordt 😉). 

Avontuurlijke activiteiten: paragliden

14. RAFTEN

Als je gaat raften zit je lekker met een opblaasboot varen over een razende rivier met harde stromingen en rotsen. Ongetwijfeld wordt het bootje begeleid door een adrenaline verslaafde instructeur die enthousiast roept of er links of rechts gepeddeld moet worden. Heb jij al eens op een wilde rivier geraft?

Avontuurlijke activiteiten: raften

Tip: op sommige plekken in Zuid-Amerika (vooral in het Noorden van Ecuador) bieden ze tuberaften aan. Bij tuberaften zijn er meerdere opgeblazen banden aan elkaar vastgebonden en het enige wat je hoeft te doen is je goed vast te houden zodat je niet je band uitvliegt. Mocht je geen zin hebben om te peddelen dan is dit een mooi alternatief.

15. SUPPEN

Suppen is niet altijd een hele spannende maar wel een leuke activiteit. Als je een beetje adrenaline nodig hebt kan je gaan suppen op de zee waar golven zijn of een rivier met stroming. Iets wat ik zelf heel leuk vond: probeer met meerdere personen op een board te suppen. Ten slotte kan je supping-yoga een kans geven, dat is namelijk een stuk moelijker dan dat het lijkt. 😁

Welke avontuurlijke activiteiten heb jij al ondernomen? En ben je dapper genoeg om dit lijstje af te werken? Laat het mij hieronder weten!

Lees meer over avontuurlijk reizen:

Dit artikel delen:

Leave a Reply