Amazone in Bolivia: Alles wat je wilt weten voor je bezoek

Bolivia is verreweg het goedkoopste land om de Amazone te verkennen in vergelijking met buurlanden die bizar dure excursies aanbieden (ik bedoel jou, Brazilië). Je bezoek aan de Amazone in Bolivia begint in Rurrenabaque, een centrum voor ecotoerisme op het randje van de Amazone.

Vind alle informatie die je nodig hebt om je bezoek aan de Amazone in Bolivia te plannen: de beste tijd van het jaar om te bezoeken, hoe je er komt, welke excursies je kunt doen, informatie over lodges, een paklijst en advies over interactie met dieren in het wild.

Beste tijd voor je bezoek aan de Amazone in Bolivia

De beste tijd om de Amazone in Bolivia te bezoeken is in het droge seizoen van oktober tot mei. Het is niet aanbevolen om de Boliviaanse Amazone in het regenseizoen te bezoeken. September en april is een prima tijd om ook naar de Amazone in Bolivia te reizen, maar zorg er in deze maanden wel voor dat je een poncho en een literfles insectwerend middel meeneemt. Het klimaat in de Amazone is het hele jaar door heet en vochtig.

Reis met het vliegtuig

Je reis naar Rurrenabaque begint in La Paz. Je bereikt Rurrenabaque per vliegtuig of over land. Als je ervoor kiest om per vliegtuig te reizen, boek dan uw vlucht via Skyscanner of rechtstreeks bij Amaszonas. De vlucht vertrekt vanaf de luchthaven El Alto. Houd er rekening mee dat de vlucht door weersomstandigheden kan worden gewijzigd of geannuleerd, vooral op het randje van het regenseizoen. De vluchten worden uitgevoerd door propellor vliegtuigen met een capaciteit van maximaal 30 personen. De prijzen voor tickets variëren meestal tussen 150-200 USD voor een retourvlucht.

Reis over land

Over land zijn er twee manieren om vanuit La Paz naar Rurrenabaque te reizen: met de bus of met een ‘taxi’. De bus vertrekt vanaf station Villa Fátima en doet er ongeveer 20 tot 35 uur over voor een enkele reis van USD 10. Op hetzelfde busstation vind je ‘taxi’s’, beter omschreven als gedeelde ritten die dagelijks vertrekken zonder een vast schema. De gedeelde rit vertrekt wanneer alle stoelen zijn verkocht en de rit duurt 15 tot 25 uur afhankelijk van de weersomstandigheden en kost ongeveer 15 USD voor een enkele reis.

Over land reizen naar Rurrennabaque is een heel avontuur. De weg van La Paz naar Rurrenabaque passeert bijna constant een klif en de wegen zijn smal en onverhard. Het is goed om te weten dat mensen in Bolivia aan de rechterkant van de weg rijden, behalve in de Amazone waar mensen aan de linkerkant rijden. De onderstaande kaart geeft de route weer. Volgens Google Maps duurt het ongeveer tien uur, maar ik kan je garanderen dat omstandigheden onderweg de duur van je reis verlengen.

Omdat het onwaarschijnlijk is dat er een chauffeur zal wisselen in een bus of een gedeelde rit, raad ik u aan uw reis te onderbreken en een nacht in Caranavi te blijven, een dorpje ongeveer halverwege op de route. Vervolg je reis de volgende dag, gedeelde ritten of bustickets worden aangeboden in Caranavi. Sommige passagiers op gedeelde ritten dragen mogelijk onconventionele bagage (onze medepassagiers droegen een magnetron, een puppy en delen van een koelkast). Reizen over land is aanzienlijk goedkoper, maar zoals je misschien al dacht is het minder veilig dan reizen per vliegtuig en kost het aanzienlijk meer tijd. 

Amazone in Bolivia: Rurrenabaque

Hoe afgelegen Rurrenabaque ook is, het is niet zo primitief als je zou verwachten. Er zijn enorm veel eenvoudige maar fijne accommodaties met privé en gedeelde kamers voor 5 tot 10 USD per nacht, sommige zelfs direct aan de Amazone rivier. Het dorp heeft een leuke sfeer en er zijn leuke restaurants. Er zijn bijna geen werkende pinautomaten in Rurrenabaque dus zorg er wel voor dat je voldoende contant geld meeneemt (USD of Boliviano). 

Amazone in Bolivia: Excursies

Zodra je in Rurrenabaque aankomt bieden vrijwel alle reisagentschappen twee excursies aan voor twee nachten en drie dagen tegen hetzelfde tarief. De eerste excursie is een trektocht door nationaal park Madidi, waarbij er veel wordt gelopen door de jungle en je gaat ziplinen. Deze excursie is ongetwijfeld erg avontuurlijk, maar het is niet erg waarschijnlijk dat je veel dieren zult zien. Vanwege hevige regenval en een overvloed aan muggen wordt het afgeraden om deze Jungle Trek in april of september te doen.

De tweede excursie in de Amazone in Bolivia is een boottocht door Las Pampas [de wetlands] met veel mogelijkheden om wilde dieren te spotten. Tijdens deze excursie verblijf je in een lodge aan het water en breng je de meeste tijd varend op een bootje door op zoek naar wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. De meeste lodges bieden excursies in Las Pampas aan zoals zwemmen met roze dolfijnen, nacht alligator spotten en piranha vissen. Deze excursies worden aangeboden als een pakket. 

Excursies naar de Amazone in Bolivia boek je in Rurrenabaque of in La Paz. Het is hoogstwaarschijnlijk duurder je excursie in La Paz te boeken, tenzij je besluit om per vliegtuig te reizen en een geweldig pakket arrangement weet te vinden. Maar om geld te besparen is het wellicht de moeite waard om het risico te nemen je excursie bij aankomst in Rurrenabaque te boeken. Beide hierboven beschreven excursies worden aangeboden tegen een tarief van ongeveer 100 USD, inclusief vervoer, accommodatie, eten en excursies. Prijzen zijn onderhandelbaar maar blijf wel realistisch. Vergeet aan het einde van je excursie je gids en de koks een fikse fooi te geven.

Lodge/accommodatie

Tijdens je verblijf in Amazone de Las Pampas excursie breng je de nacht door in een lodge op het water. Ik heb mijn excursie geboekt bij Fluvial Tours. Fluvial Tours voldoet aan alle primaire levensbehoeftes in de Amazone. De hutten zijn ingericht voor twee of vier personen met douche, een wastafel en toilet. Klamboes en een ventilator zijn aanwezig. De lodge biedt ruimte voor ontspanning in hangmatten. Maaltijden worden bereid in de keuken naast het eetgedeelte en worden driemaal per dag geserveerd. Het eten dat geserveerd word door Fluvial Lodge was veruit het beste eten dat ik heb geproefd in Bolivia en, belangrijker nog, ze bereiden op verzoek vegetarische maaltijden. Houd er rekening mee dat er beperkte elektriciteit is vanwege de afgelegen locatie van de lodge.

Paklijst

De Amazone in Bolivia heeft het hele jaar door een vochtig en heet klimaat. Zie dit niet als een kans om je shorts en crop tops te dragen in de Amazone. Muggen smullen van elk stukje blootgestelde huid. Probeer muggen ook niet te slim af te zijn door strakke kleding te dragen dat je lichaam bedekt, muggen uit de Amazone hebben namelijk de superkracht om door stof te prikken. Er zijn veel soorten muggen in de Amazone, maar je hoeft je in dit gebied geen zorgen te maken over malaria. Het is niet nodig om je eigen eten mee naar de Amazone te brengen, de kans is zelfs groot dat apen je hut inbreken en het van je afnemen. De lodge zorgt voor voldoende voedsel. Het is aanbevolen om de volgende items in te pakken:

Interactie met dieren

Voel je niet gedwongen iets te doen waarvan je weet dat het niet juist is. Het wordt niet voor niets dierenobservatie genoemd, het woord observatie impliceert dat je een dier alleen maar moet observeren in plaats van er interactie mee te hebben. Een plaatje schieten met een dier in je armen voor Instagram is een ontzettend traumatiserende ervaring voor wilde dieren. Informeer je gids dat je niet wenst deel te nemen aan activiteiten van deze aard bij de boeking van je reis. Wilt je meer weten over het voorkomen van dierenmisbruik in toerisme? Check hier 5 tips voor diervriendelijk reizen. 

Dit artikel delen:

Leave a Reply