Alleen reizen: Wat niet iedereen je vertelt (en ik wel)

Lies liggend in waterval in Chili

Verzonken in gedachten knik ik bevestigend naar de Duitse die vertelt hoe zij in het fulltime backpackerschap terecht is gekomen. Ik klamp mijn handen vast om mijn kopje thee en ik voel een knoop in mijn maag. Ik ben in de bar van het leukste hostel in Sucre in Bolivia omgeven door reizigers afkomstig van minstens 10 nationaliteiten.

Terwijl ik normaal niet kan wachten om alle verhalen te horen, heb ik nu helemaal geen zin om vragen te stellen. Ik trek mij terug in mijn kamer en voel mij verdrietig en eenzaam. Ik val van mijn roze wolk. Alleen reizen hoort toch helemaal geweldig te zijn? 

ALLEEN REIZEN

Alleen reizen geeft je het echte gevoel van vrijheid. Het is een verrijkende ervaring voor je zelfontwikkeling waarbij je uit je comfort zone stapt. Zoveel mensen gaan alleen op reis dat het bijna een trend is geworden. En van iedereen die alleen reist krijg je mooie verhalen te horen en zie je prachtige kiekjes voorbij komen op Instagram.

Maar alleen reizen bestaat niet alleen maar uit mooie ervaringen. Soms zitten er vervelende of verdrietige momenten tussen. En hier is helemaal niets mis mee. Het is onderdeel van je reiservaring en je leert er juist van. Ik deel mijn negatieve ervaringen met alleen reizen en leer hoe je hiermee omgaat, misschien is het juist wel heel herkenbaar voor jou!

Alleen reizen: eenzaamheid

Reizen doe je nooit echt alleen want onderweg kom je allemaal andere reizigers tegen. Bovendien is reisbestemming Zuid-Amerika gezegend met de meest vriendelijke mensen op deze aardbol, dus ik had tijdens mijn reizen al helemaal niet te klagen over het gezelschap. Maar zelfs met al deze mensen om je heen kan het zomaar zo zijn dat je je toch eenzaam gaat voelen. Het is een onverklaarbaar gevoel en je zie het ook nooit aankomen, het overvalt je gewoon.

Die eenzaamheid voel je niet omdat je geen leuke mensen om je heen hebt, maar omdat je geen geschiedenis met deze mensen hebt. Zelfs als je snel een klik hebt met iemand, mis je met enkel ‘nieuwe’ mensen om je heen een verbondenheid. Dit kan leiden tot eenzaamheid.

Om een diepe connectie te krijgen met mensen gedurende je reis kan je ervoor kiezen met mensen die je ontmoet onderweg mee te reizen. Het is ook een optie langer op een plek te verblijven. Of doe af en toe een groepsexcursie. En vergeet niet dat we tegenwoordig Skype, Zoom, Facebook en nog zoveel meer video call platformen hebben. Schaam je dus niet om je moeder te bellen als je even een bekende stem wilt horen.

Alleen reizen: doe groepsexcursies

Alleen reizen: (gebrek aan) veiligheid

Afhankelijk van de reisbestemming kan het zijn dat je je minder veilig voelt dan in je thuisland. In Zuid-Amerika is het bijvoorbeeld sterk afgeraden om in de avond alleen op straat te gaan. En ik geef het niet graag toe, maar solo reizen is in sommige bestemmingen toch iets uitdagender voor vrouwen.

De beste manier om hiermee om te gaan is door te accepteren dat je door middel van reizen veel vrijheid krijgt, maar dus ook een beetje vrijheid inlevert. Pas goed op je spulletjes en gebruik je gezonde verstand. Ga in de avonduren niet alleen over straat en laat je waardevolle spullen achter in de accommodatie. Dan is de kans niet groot dat jou iets overkomt.

Alleen reizen: HET EINDE VAN JE REIS

Vaak denken mensen dat het vertrek naar het buitenland de grootste uitdaging is. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. In mijn ervaring is terugkomen misschien nog wel moeilijker is dan vertrekken of onderweg zijn.

Als je terugkomt van je buitenlandse avontuur voel je je een nieuw persoon. Je hebt de meest bijzondere momenten beleefd, mensen uit alle uithoeken van de wereld ontmoet en nieuwe culturen leren kennen. Het gekke is dan dat je dit alleen hebt ervaren en gaat merken dat je moeite hebt met het navertellen van je verhalen. Een beetje zo’n ‘daar had je bij moeten zijn’ situatie. 

Misschien ben je een maand op pad geweest of zelfs een jaar. Een tijd waarin jij jezelf hebt ontwikkeld, maar de tijd in Nederland stil lijkt te hebben gestaan. Het zit er dik in dat je vrienden een nieuwe relatie of baan hebben, maar in grote lijnen tref je je sociale kring zoals je het achter hebt achter gelaten. Wanneer je terug komt van je eerste reis ben je net een Hollywood ster en iedereen hangt aan je lippen om al je verhalen te horen. Maar na de eerste weken glim je niet meer. Hierdoor voel je je misschien soms wel een vreemde in je eigen vriendenkring.

Krop deze gevoelens niet op. Probeer er juist over te praten met je omgeving en om je weer thuis te voelen in Nederland. Het is voor je vrienden en familie makkelijker zich in jou te verplaatsen als je je gevoelens deelt. Vaak helpt het ook gelijkgezinden te ontmoeten om te praten over jouw persoonlijke ontwikkeling naar je reis. 

Ten slotte is de kans ook nog eens groot dat je terugkomt met een dringend verlangen om weer te gaan reizen. Een soort van reishonger dat enkel gestild kan worden met een (niet heel duurzaam) vliegticket. Ik had hier best wel een waarschuwing voor willen krijgen, jij niet?

Alleen reizen: krijg je spijt?

Geen moment heb ik spijt van mijn solo avonturen. Voor mijn grote droomreis naar Zuid-Amerika heb ik een half jaar in Madrid gewoond en was ik al helemaal warm geworden voor alleen reizen. Ik geloof ook dat ik altijd al de behoefte heb gehad de wereld in mijn uppie te verkennen. Ik was me er gewoon nog niet helemaal bewust van tot een paar jaar geleden. 

Voor mij bestaat er niets beters dan alleen reizen, maar het heeft dus ook zo zijn nadelen en consequenties. Toch moedig ik je graag aan je solo avontuur aan te gaan om te ervaren hoe dit is.

Lies zit bij canyon in San Pedro de Atacama in Chili

ALLEEN REIZEN IS NIET VOOR IEDEREEN

Ben je bang dat alleen reizen niks is voor jou? Test uit of alleen reizen voor jou is weggelegd door een keer alleen ergens te gaan lunchen. Of ga een dagje uit in Nederland met jezelf. Wie weet ben je verrast met hoe gezellig je het vind om alleen nieuwe dingen te ontdekken.

Misschien vind je al die tijd met jezelf wel helemaal niks. Dat kan, want alleen reizen is niet voor iedereen weggelegd. Dit betekend niet dat je het niet leuk vind met jezelf, maar dat je gewoon graag je lieve vrienden en familie om je heen hebt. En dat je jouw voldoening uit andere dingen haalt.

Het grootste deel van reizen moet een positieve ervaring zijn waarvan je gelukkiger wordt. Voel je daarom niet verplicht om alleen op pad te gaan ‘omdat iedereen dat doet’, als je eigenlijk ervaringen liever deelt met iemand die dicht bij je staat. Doe wat goed voelt voor jou!

Dit artikel delen:

Leave a Reply