Makkelijk en lekker Argentijns Alfajores recept

Alfajores op plank met dulce de leche

Voor alfajores met dulce de leche mag je mij altijd wakker maken. Toen ik van Argentinië naar Colombia vloog kon ik wel een paar extra kilo meeslepen. Niet omdat ik zoveel leuke souvenirs had ingeslagen, maar omdat ik zo erg genoten heb van alle heerlijke zoetigheden in Argentinië. En nu het de zoetste maand van het jaar is in een hele bizarre tijd heb ik ontzettend veel zin om weer een beetje van Argentinië te proeven. Jij ook? Vind hier het  een heerlijk alfajores recept met dulce de leche! 

Alfajores recept: dulce de leche

Bijna alle lekkernijen die ik heb geprobeerd in Argentinië hebben een ingrediënt gemeen: dulce de leche. Dulce de leche is te vergelijken met karamel pasta zoals bijvoorbeeld bebogeen. In Argentinië staan er meterslange schappen vol met verschillende soorten dulce de leche. In Nederland is het iets lastiger te krijgen. Maar geen zorgen, want je maakt het gemakkelijk zelf! En ik ga je natuurlijk vertellen hoe.

Benodigdheden

(Steel)pan

Ingrediënten

1 blik gecondenseerde melk

Bereidingswijze

1. Verwijder het etiket van de gecondenseerde melk.
2. Plaats het blik de gecondenseerde melk in de (steel)pan, vul deze met water en breng het water aan de kook.
3. Laat het blik 2.5 uur zachtjes koken, giet het water af en laat het afkoelen.

* Zorg dat het blik gedurende 2.5 uur onder water blijft staan. Als het blik niet volledig onder water staan kan het openklappen en kan je de dulce de Leche van de muren af schrapen. 😉

Alfajores recept

Argentijnen smeren dulce de leche graag op brood. Zelf vind ik het het lekkerst verwerkt in een lekkernij als gebak, taart of mijn persoonlijk favoriet: alfajores! Alfajores zijn typisch Argentijnse koekjes. Deze koekjes zijn wel net anders dan dat wij het gewend zijn. In een traditioneel recept voor alfajores zit namelijk maizena verwerkt. Dit maakt de structuur van de koekjes bros. Alfajores zijn trouwens niet alleen mijn favoriet, ze zijn ook erg populair bij koningin Maxima. 😉 Bekijk hieronder het alfajores recept!

Alfajores recept met dulce de leche

Benodigdheden

Kom
Deegroller (of een langwerpig glas)
Ronde uitsteekvorm (of een klein kopje/glas)
Oven

Ingrediënten

150 gr maizena
100 gr bloem 
75 gr suiker
1 tl bakpoeder
0.5 tl baking soda
150 gr roomboter
2 eidooiers
1 tl vanille extract
1 tl Citroensap
1 blik Dulce de Leche (zie bovenstaand recept)
100 gr kokosrasp

Bereidingswijze

1. Meng de maizena, bloem, suiker, bakpoeder en baking soda in de kom.
2. Snijd de roomboter in kleine blokjes en scheid de eidooiers van het eiwit.
3. Voeg de roomboter, eidooiers, het vanille extract en citroensap toe.
4. Kneed het geheel samen. 
5. Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.

Als het deeg een uur gerust heeft…

6. Verwarm de oven voor op 160 °C, sprenkel bloem op je werkblad en rol het deeg plat met een dikte van ongeveer een halve centimeter.
7. Prik de koekjes uit met het uitsteekvorm of glas. Ikzelf heb een doorsnee gekozen van 6.5 cm, maar kleiner kan natuurlijk ook.
8. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. Bak op 160°C tot ze goudbruin zijn (de tijd hangt af van het formaat van de koekjes, bij mij duurde het ruim 25 minuten).
9. Besmeer de koekjes met dulce de leche en plak deze op elkaar. Besmeer vervolgens de zijkanten met dulce de leche en rol ze door kokosrasp.

Bak alfajores voor een leuke gelegenheid!

Hoe leuk is het om met de feestdagen de smaken van een ander continent in huis te halen? Dit recept is trouwens niet alleen leuk voor de feestdagen. Het is een unieke traktatie op een verjaardag, of gewoon leuk om iemand een doosje vol cadeau te doen!

Alfajores recept

Lees meer over reizen en vegetarisch eten:

Dit artikel delen:

Ook wat voor jou?

Leave a Reply