Afkicken van je telefoon: zo doe je het

Mensen met telefoons in de hand

Ben je thuis, onderweg, op werk of bij vrienden? Kijk maar eens om je heen. Wat valt je op? Juist, de meerderheid van de mensen om je heen heeft zijn of haar handjes om zijn of haar telefoon geklampt, inclusief jijzelf. Nu is dat helemaal niet erg, een telefoon biedt namelijk veel voordelen. Zo staat het ons toe connecties te maken met mensen aan de andere kant van de oceaan.

Maar wat we soms niet doorhebben is dat onze telefoons meer tijd van ons vragen dan goed voor ons is. Gemiddeld zitten wij ongeveer 3 uur per dag op onze telefoon. Dit is ontzettend veel. Neem maar eens een kijkje via jouw instellingen bij de batterijduur of schermtijd hoeveel uur jij per dag op je telefoon zit.

Dat is misschien wel even schrikken… Wacht daarom niet langer, en begin vandaag met het afkicken van je telefoon!

Afkicken van je telefoon: Mijn telefoonverslaving

De reden dat ik nu over dit onderwerp schrijf is omdat ik laatst een nieuwe telefoon heb gekocht. Dit toestel is ontzettend snel, heeft een hoge beeldkwaliteit en een geweldige camera. Ik ben er ontzettend blij mee, maar ik merk ook dat de verleiding om mijn telefoon de hele dag door te ontgrendelen steeds groter is geworden. Tot mijn schrik betrapte ik mezelf op een gemiddeld verbruik van 3 uur per dag toen ik mijn schermtijd controleerde.

Op reis ben ik heel goed in het wegleggen van mijn telefoon. Door alle prikkels, indrukken en inspirerende mensen denk ik niet eens aan mijn telefoon. Maar in Nederland heb ik een ritme, en ergens is het overmatige telefoongebruik erin geslopen. Herken jij dit? Lees hieronder wat jij kan doen om vandaag nog te beginnen met afkicken van je telefoon!

Afkicken van je telefoon: Lies op telefoon

# 1 Schakel notificaties uit

Er is niets verleidelijker dan een telefoon dat non-stop plingt of trilt. Zonder dat je er bewust van bent word je getriggerd je telefoon te checken, want het kan zomaar een belangrijk berichtje zijn. Maar is dat echt wel zo? Is het noodzakelijk een like op je laatste Instagram post binnen een minuut te checken? Of dat ene bericht via Facebook messenger van iemand die je een jaar niet gesproken hebt direct te beantwoorden?

Bedenk voor jezelf welke applicaties je push-notificaties sturen die geen directe aandacht vereisen en schakel deze uit. Dit betekend niet dat deze notificaties verdwijnen, maar dat je deze pas ziet als jij ervoor kiest om een applicatie te openen. Als je telefoon niet vraagt om aandacht met een buzz of een pling word je ook niet verleid je telefoon te checken, en verminder je zonder erover na te denken je schermtijd. 

# 2 Gebruik de vliegtuigmodus

Omdat het een vliegtuigmodus heet betekend het niet dat je deze enkel hoeft te gebruiken in een vliegtuig. De vliegtuigmodus is de beste manier om offline te gaan maar nog wel gebruik te kunnen maken van je telefoon in alle offline opties. Heb jij bijvoorbeeld een gezellige dinner date met je vrienden? Met je telefoon op vliegtuigmodus kan je gewoon nog plaatjes schieten, maar word je niet afgeleid door andere meldingen. Vind je de vliegtuigmodus iets te ingrijpend? Wen dan alvast aan het idee met de stille modus. 

# 3 Verwijder apps van je homescreen

In je schermtijd bij instellingen kan je terugzien welke apps je het langst gebruikt. Zijn er apps die je voor je gevoel teveel gebruikt? Verwijder deze apps dan van je homescreen, zo word je minder in de verleiding gebracht deze apps te openen.

# 4 Download een schermtijd app

De ironie van technologie: waar het probleem is, vind je vaak ook een oplossing. Zo zijn er tegenwoordig apps die je helpen met het beperken van je gebruik van andere apps. Elke app heeft een andere aanpak, hieronder heb ik de apps die ik zelf heb geprobeerd op een rijtje gezet. Ik ga het alvast verklappen: de eerste app is het leukst!

> Forest

Forest is een app die je op een speelse manier helpt met het verminderen van je schermtijd. Het idee is dat je tijdsloten aangeeft waarin je je telefoon niet verbruikt. Als dit je lukt win je een nieuwe boom in je digitale bos. Forest heeft een gratis en pro-versie in Google Play en kost €2.29 in de Appstore

> GRAY-SWITCH

Kleurrijke afbeeldingen en videos op social media houden ons urenlang zoet. Dus wat gebeurd er als al die fleurige kleuren ineens van je scherm verdwijnen? Gray-switch is een app waarmee je met een druk op de knop de kleurensetting van je telefoon naar zwart-wit zet. Ook heb je hier de optie je scherm automatisch naar zwart-wit te schakelen als je je dagelijkse schermtijd hebt overschreden. Gray-switch kan je gratis downloaden via Google Play. Deze app is helaas niet verkrijgbaar in de Appstore.

> APPDETOX

Met AppDetox kan je allerlei regels instellen voor alle applicaties op je telefoon. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je bepaalde apps niet wilt openen op bepaalde dagen of tijdstippen, een maximum stellen aan het aantal keer dat je een app opent binnen een tijdslot of je geeft een tijdslimiet per applicatie. AppDetox is gratis verkrijgbaar in de Play Store. Deze app is helaas niet beschikbaar in de Appstore.

# 5 Define the relationship

Hoe je het ook went of keert, je smartphone draag je altijd bij je en speelt een belangrijke rol in je leven. Dit is helemaal niet erg, zolang je de situatie nog in de hand hebt (of juist niet, omdat je je telefoon af en toe bewust weglegt). Je smartphone opent veel deuren, maar het blijft een apparaat. Geef jezelf af en toe een kleine digital detox en zorg dat je smartphone niet de overhand krijgt.

AFKICKEN VAN JE TELEFOON

We kunnen misschien niet meer zonder onze smartphones, maar we hoeven echt niet de hele dag naar ons schermpje te staren. Verwerk in elke dag een kleine digital detox: lees een keer een boek, ga even wandelen of organiseer een Braziliaanse dinner night met vrienden met je telefoon op vliegtuigstand.

Heb jij nog tips voor mij en andere  telefoonverslaafden? Laat het mij hieronder weten!

Dit artikel delen:

Leave a Reply