9 x do’s in Colombia

Zonsondergang boven de zee met palmboom en boten

Colombia is gezegend met een onvoorstelbare biodiversiteit, metropolen, kleurrijke dorpjes en nog veel meer. Dat Colombia een fantastische reisbestemming is geworden is inmiddels geen geheim meer en het toerisme is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. Een goede boost voor de economie in Colombia, maar we moeten niet vergeten dat een reis ook negatieve impacts kan hebben. Jij wilt natuurlijk geen negatieve voetafdruk achterlaten en daarom heb ik 9 do’s voor een duurzame reis in Colombia voor je op een rijtje gezet. 

1. Eet streefood

Of je in de grote stad bent, een kleurrijk dorpje of in een natuurgebied, in Colombia is er altijd wel streetfood te vinden. Voor de vegans en vegetariërs is het misschien wat lastiger zoeken maar er zit voor iedereen wat bij. Naast dat ze in Colombia weten wat lekker eten is draag je ook bij aan de lokale economie wanneer je eet op de straatmarkt. En stiekem is het super gezellig om een hapje te eten met de locals. Probeer wel zelf bestek en tupperware mee te nemen om het gebruik van single-use items te vermijden. 

Banana leaves, rice, spoon

2. Leer een beetje Spaans

Het is altijd leuk een beetje Spaans te leren, of je nou lang of kort reist. Zo maak je jezelf makkelijk uit de voeten en krijg je meer voor elkaar. Ook voorkom je zo dat je in het Engels naar de lokale bevolking ‘schreeuwt’ wanneer zij je niet begrijpen. De basis Spaans krijg je makkelijk onder die knie met bijvoorbeeld een taal App als DuoLingo.

3. Overnacht in een hangmat

Wat is er nou beter dan liggend in een hangmat wakker te worden met een fenomenaal uitzicht? In Colombia kan het allemaal. Overnachten in een hangmat is lekker goedkoop en een ervaring die je niet mag missen tijdens je reis. Nog een plus is dat overnachten in een hangmat een kleine ecologische voetafdruk achterlaat. 

4. Doe geen Pablo Escobar tour

Door de populariteit van de serie Narcos ontwikkelde zich een nieuwe markt in Medellín: Pablo Escobar tours. Tijdens je verblijf in Medellín word je ongetwijfeld een tour naar een van de huizen van Pablo Escobar aangeboden. Soms kun je hier zelfs activiteiten ondernemen als paintballen, word je meegesleurd naar zijn graf of mag je met ‘familieleden’ van Escobar op de foto tegen betaling. 

Het probleem is dat het verhaal van Escobar allerlei vormen aanneemt. Wat er helaas gebeurd met tours in Medellín is dat er dingen bij worden verzonnen om het verhaal nog interessanter te maken en zo is het lastig feit van fabel te onderscheiden. Ook worden sommige figuren van deze tijd als helden beschreven, terwijl dat natuurlijk alles behalve waar is. Om die reden is het misschien verstandig van een Pablo Escobar tour af te zien.   

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven is in Medellín? Lees hier mijn 5 favoriete leuke dingen om te doen in Medellín en waar te verblijven.

5. BOEK GEEN ACCOMMODATIE

Wanneer je een grotere stad als Bogotá of Medellín bezoekt raad ik het altijd aan een overnachting te boeken. Maar in kleinere dorpjes is het leuker om door het dorp heen te struinen langs de residencias en hostales op zoek naar de meest bijzondere plek om de nacht door te brengen die misschien niet eens op Booking of Hostelworld staat. Je zult kennis maken met locals, een leuk prijsje betalen een een top ontbijt scoren. Ook is het mooi meegenomen dat je zo de lokale economie steunt. 

Residencia El Chileno, Sapzurro

6. Reis met de bus

De nationale vluchten in Colombia zijn redelijk geprijsd. De prijzen zijn soms zelfs gelijk of lager dan de prijs van een busticket. Wel moet je je beseffen dat je een commissie moet betalen voor je bagage en je tweemaal een taxi of ander vervoer moet regelen van en naar de luchthaven. Bovendien spaar je met een nachtbus weer een nachtje accommodatie uit. Vaak als je het sommetje dan nog een keer doet ben je alsnog duurder uit met het vliegtuig en vergroot je je negatieve voetprint. Spaar wat centen uit en beperk je negatieve impact door zoveel mogelijk met de bus te reizen. 

7. Get wet and wild

Nog een echte do in Colombia is kletsnat worden door een van de toffe watersporten die je hier kunt beoefenen. Denk hierbij aan duiken in bijvoorbeeld Capurganá, surfen in Palomino en aan de Pacifische kust of kitesurfen in La Guajira. In het binnenland kan je tuben, raften , kajakken en nog veel meer. Dit zijn allemaal avontuurlijke watersporten met een kleine ecologische voetafdruk achterlaten die je niet wilt missen.  

Kitesurfen in La Guajira

8. Leer over de geschiedenis

Colombia heeft een unieke geschiedenis en bijna iedereen is wel bekend met de invloed die drugsbaron Pablo Escobar heeft gehad op Colombia. Hiernaast zijn er nog veel meer dingen gebeurd in Colombia waar wij vrij weinig vanaf weten en het is heel interessant om hierover te leren. Bezoek een museum of lees je in over de geschiedenis van Colombia. 

9. Kijk verder dan de Caribische kust

Parelwitte stranden met palmbomen en een azuurblauwe zee, het is het idyllische plaatje dat in je opkomt wanneer je denkt aan de Caribische kust in Colombia. Langs de Caribische kust vind je vele highlights overspoeld met toeristen. Help het toerisme een beetje te verspreiden en laat je verassen door de minder bezochte plekken in Colombia.

Dit artikel delen:

Leave a Reply