Medellín: 5 x leuke dingen doen + waar verblijven

Kabelbaan naar buitenwijk in Medellín

Wat eens de gevaarlijkste stad van Colombia was heeft zich ontwikkeld tot een van de leukste steden om te bezoeken in Colombia. Dat het zo gevaarlijk was in Medellín kwam door de invloed van Pablo Escobar, maar de regering heeft geïnvesteerd om Medellín te transformeren en vandaag de dag is het een van de veiligste steden in Zuid-Amerika. 

De straten stralen gezelligheid uit en op elke hoek vind je wel een leuk koffietentje of een kleurrijke muurschildering. Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd, want het is hier altijd lekker weer. Bovendien is de wereldstad ontzettend modern en zijn alle hotspots met de metro te bereiken. Benieuwd wat Medellín nog meer te bieden heeft? Check hier mijn favoriete plekjes in Medellín en in welke districten je leuk kunt verblijven.   

Tip: Voor alle leuke dingen in Medellín heb ik de naam van het metrostation benoemd. Plan je reisroute met webapplicatie Moovit.  

1. CERVECERIA 3 CORDILLERAS

Aan een fiesta ontkom je niet tijdens je bezoek aan Medellín. Ikzelf heb het mooiste feestje gehad in een bierbrouwerij in het zuidelijk deel van Medellín (metrostation Industriales). In 3 cordilleras worden maar liefst 6 ambachtelijke biertjes gebrouwen. Als jij in de avond op de biertour gaat in de brouwerij wordt het brouw proces van A tot bier uitgelegd. In de laatste en misschien wel belangrijkste fase van de tour mag je alle biertjes proberen onder het genot van een live optreden. 

2. PARQUE ARVI

Van een metropolis als Medellín verwacht je misschien enkel hoge gebouwen en verharde straten. Maar net buiten het centrum bevind zich Parque Arvi, een ecologisch reservaat met ruim 54 kilometer aan wandelroutes. Het park bereik je met een metro-kabelkarretje vanaf metrostation Acevedo. Parque Arvi is de perfecte plek om planten en dieren te spotten, het reservaat is namelijk het thuis van meer dan 1000 diersoorten en 4500 plantensoorten. Het park kan je zelf verkennen of met een gids, elk half uur tussen 10:00 en 16:00 kan je bij een groep aansluiten. 

Uitzicht op de groene bossen rondom Medellín
Roze bloem en groenige takken met blauwe achtergrond

3. JARDÍN BÓTANICO

Jardín Botánico, de botanische tuinen in Medellín, zijn als het ware een museum bestaande uit ruim 1000 verschillende plantensoorten. De architectuur van de kassen is opmerkelijk en het is een heerlijke plek om tranquilo te genieten van de natuur. Je komt hier allerlei mensen tegen als families, studenten en toeristen. De kans is ook vrij groot dat je over een Iguana heen valt… 

4. WALKING TOUR

De beste manier om het echte Medellín en de geschiedenis te leren kennen is tijdens een Walking Tour met Real City tours. Real City Tours biedt verschillende tours aan met betrekking tot lekker eten, een informatieve wandeling in het centrum of een unieke tour over de transformatie van Medellín. Wil je alvast een voorproefje? Check dan deze toffe virtual tour (kosten zijn ongeveer 6 euro). 

Oranje iguana in botanische tuinen in Medellín

5. GUATAPÉ

Een van de leukste dagtrips vanuit Medellín is een bezoek aan Guatapé, het kleurrijkste dorpje in Colombia. Verdwaal tussen alle koffietentjes en dans op de vrolijke muziek op straat. Stap in Guatapé op een TukTuk naar la Piedra del Peñol en sluit je dag af met het beklimmen van de 740 treden van deze berg. Je harde werk wordt beloond met een prachtig waterrijk uitzicht. Vergeet niet om op de top een michelada te drinken. Dit is een normaal biertje met op de bodem een laagje limoensap en een zoutrand. 

Tip: Laat je niet verleiden door tours naar Guatapé vanaf Medellín. Het is super simpel en goedkoop om de bus te pakken vanaf Terminal de Transporte Norte (metrostation El Caribe). De bus vertrekt elke 30 minuten. Koop bij aankomst alvast je ticket terug naar Medellín als je niet overnacht in Guatapé, zo weet je zeker dat er een plekje voor je is in de bus op de terugreis. 

Kleurrijke TukTuk in Guatapé
Piedra Peñol onder een strakblauwe lucht
Uitzicht op stuwmeer vanaf Piedra Peñol in Colombia

WAAR VERBLIJVEN

Backpackers verspreiden zich over twee districten in Medellín: Laureles en El Poblado. Laureles is een hippe buurt met gezellige cafés, de beste salsa clubs en parken om je te ontspannen. Populaire plekken om met locals te gaan stappen in Laureles zijn Calle 33 en La 70. Maar de meerderheid van de accommodaties bevinden zich in El Poblado, de hotspot voor toeristen in Medellín. Op elke hoek zit hier wel een lekker restaurant, er zijn veel winkelcentra en het is dé plek voor nachtbrakers. 

Beide buurten zijn even veilig en goed verbonden met het metrosysteem maar het is niet aangeraden ‘s avonds alleen over straat te dwalen (dat is het eigenlijk nergens in steden in Zuid-Amerika). Wat de leukste buurt is voor jou in Medellín hangt er vanaf waar je naar op zoek bent. Als je van een goed feestje en gastronomie houd is El Poblado jouw district. Wil je de cultuur van de paisas (bewoners van Medellín) leren kennen dan is Laureles de plek voor jou. 

Tip: neem een kijkje op de website van hostel Wandering Paisa als je in Laureles verblijft. Met de goede vibes, een perfecte locatie en gezellige inrichting is dit is een van mijn favoriete hostels in Colombia. 

Dit artikel delen:

Leave a Reply